Mısır Unu Nasıl Yapılır?

Mısır Unu Nasıl Yapılır?

Ülkemizin mutfak kültürünün vazgeçilmez bir parçası olan mısır unu, özellikle Karadeniz bölgemizin temel gıda ürünlerinden biri. Ekmeği yapılan, yemeklerde kullanılan, özellikle balık ve lahana ile beraber tüketilen mısır unlarının dünyada ise polente şeklinde tüketimi yaygın. Peki mısır unu yapımı zor mu? Bahsettiğimiz tüm bu özgün lezzetleri hazırlamak için evde mısır öğütme ve kendi mısır ununuzu hazırlamaya ne dersiniz? Eğer yanıtınız “evet” ise sizleri Defya mutfağına davet ediyoruz. Yazımızda, 

  • Mısır unu yapımı için kullanışlı ekipmanları sizlerle tanıştıracağız. 
  • Unu tanımlayarak detaylandırdıktan sonra, 
  • Mısır unu nerelerde kullanılır not düşeceğiz.
  • Unun faydalarını ve evde yapmanın avantajlarını paylaşacağız. 
  • Doğal mısır unu yapımı için gerekli ekipmanları sıralayacağız. 
  • Devamında hangi tür mısırlardan un yapılabileceğini açıklayacağız.
  • Tarifleri uygularken dikkat etmeniz gerekenler ile yazımıza son vereceğiz. 

Siz de iyi yaşam rehberiniz Defya ile evde kolaylıkla farklı tahıl ve bakliyatlardan unlar yapabilirsiniz. Hazır, kimyasal içeren, ağartıcılar ve koruyucularla dolu unları almak yerine mutfağınızda un yapmanınn keyfini çıkarın! 

Mısır Unu Yapmak için İdeal Ekipman: Defya Ürünleri ile Tanışın

Taze mısır unu hazırlama için Defya koleksiyonunda yer alan seçkin blenderlar ve taş değirmenler hizmetinizde. Siz de öğütme uzmanı Defya ürünleri ile evlerinizde besleyici hamur işleri hazırlayabilirsiniz. Beyaz un yerine kullanabileceğiniz onlarca farklı unu evinizin hijyenik ortamında yapmanız mümkün. İşte sizlere yardımcı olacak, tek ve yetkili Türkiye distribütörü Defya güvencesi ile sahip olabileceğiniz yardımcılar:  

Defya Blender ile Taze Mısır Unu Hazırlayın

Güçlü motoru, geniş haznesi ile Defya mutfağındaki blender modelleri un yapımının uzmanı. Siz de Blendtec’in sevilen modelleri ile evlerinizde tahıllardan, kuru bakliyatlardan unlar hazırlayabilirsiniz. 

Blendtec Professional 800 Blender yalıtımlı özel tasarımı ile ses yapmadan malzemeleri öğütüyor. 1800 W ve 3.8 hp gücündeki motoru ile öğütmeye, karıştırmaya hız kazandıran ürün endüstriyel güçte. 6 farklı program ile hizmetinizde olan cihaz 11 aşamalı hız ayarına sahip. Üstelik tüm parçaları 8 yıl garanti altında. Onunla tek tuşla dondurma, çorba, sos, un yapabilirsiniz. Üstelik gürültü sorunu olmadan. Harika değil mi? 



Defya Değirmen ile Evde Doğal Mısır Unu Yapın

Dünyanın en sevilen mutfak yardımcıları Komo imzasına sahip. Ahşap gövdeleri, uzun ömürlü tasarımları ve bileme gerektirmeyen seramik korindon taşları ile Komo değirmenler evlerinizde olmayı hak ediyor. İşte Komo’nun geniş ürün yelpazesinden sizin için seçtiğimiz modeller: 

  • Komo Fidibus XL Plus Un Değirmeni 600 Watt güçte. Endüstriyel standartlarda bir öğütücü olan cihaz, 1000 kg unu en ince ayarda dahi 83 saat boyunca öğütebiliyor. Dayanıklı motoru, güçlü soğutma sistemi ve aşınmaz korindon taşları ile uzun yıllar sizlere yardımcı. Masif kayın ağacından gövdeye sahip olan ürün az yer kaplaması sayesinde evlerde sevilerek kullanılıyor. 
  • Komo KoMoMio Black Un Değirmeni kavuksuz mısırdan, bakliyatlardan un yapmak için oldukça kullanışlı. Mutfaklara rahatlıkla sığan ve modern görünümü ile dikkat çeken değirmen, 360 Watt güce sahip. Temizliği ve kullanımı kolay olan cihaz, bileme gerektirmeyen taşları ile uzun ömür vadediyor. Fiyat performans ürünü olan tasarım, evde mısır unu yapımının en pratik yolunu sunuyor. 

Mısır Unu Nedir?

Yumuşak ve ipeksi dokusu ile öne çıkan, rengi bej ve sarı arasında değişen, mısırdan imal edilen pudra görünümündeki unlara mısır unu denir. Ülkemizde Karadeniz Bölgesi’nin coğrafi ürünlerinden biri olan mısır unu, gluten içermiyor. Bu sayede glutensiz beslenme alışkanlığınız varsa rahatlıkla mısır unu tüketebilirsiniz. 

Mısır Unu Nerelerde Kullanılır?

Tek başına veya diğer unlarla karıştırılarak kullanılabilen mısır ununun mutfakta işlevselliği oldukça yüksek. Hem tempura hem de ekmek yapımında kullanılabiliyor. Dünyada yapılan polenta tariflerinde de kullanabileceğiniz mısır unları ile çorbalara, yemeklere, keklere özgün bir tat ve doku katabilirsiniz. İster balıklarınızı unlayın isterseniz kraker hazırlayın… Ekmekler, kekler, tencere yemekleri veya atıştırmalıklar yapın. Mısır unu lezzeti, besleyici değeri ve doygun kıvamı ile mutfaklarınızda daha çok yer almayı hak ediyor. 

Mısır Ununun Faydaları Nelerdir?

B1, B6 gibi vitaminlerin yanı sıra folat gibi mineraller bakımından da zengin olan mısır unu, lifli yapısı ile sindirimin de destekçisi. (Kaynak) Antioksidan içeriği ile besleyicilik profilini yükselten unun faydalarını sizler için derledik: 

  • Karotenoidler, lutein ve zeaksantin açısından güçlü bir kaynak olan mısır unu bu sayede gözün olağan fonksiyonlarını destekliyor. Özellikle yaşlanmaya bağlı dejenerasyonun hafiflemesine yardımcı oluyor. (Kaynak)
  • Besleyici ve lifli içeriği ile sindirime yardım ederken enerji kaynağı olarak kullanılıyor. Üstelik glutensiz olması sayesinde uzun vadede emilim sorunlarına neden olan bağırsak problemlerinin önlenmesinde rol oynuyor. 
  • Antioksidan içeriği ile serbest radikal hasarı ile savaşıyor.
  • İçerisindeki çinko bağışıklığın olağan fonksiyonunun devamı için bedene katkı sağlıyor. (Kaynak)
  • Lifli içeriği ile tokluk vadeden mısır ununu diyetlerde tercih edebilirsiniz. 
  • Magnezyum ve fosfor içeriği ile kemik sağlığına fayda gösteriyor. 

Tüm bunların yanında mısır ununda yüksek oranda omega 6 da yer alıyor. Bu nedenle kontrolsüz ve sık tüketimi, inflamasyona neden olabiliyor. Siz de mısır unu tükettiğiniz günlerde omega 3 kaynağı gıdalar almaya özen göstermelisiniz. Keten tohumu ve balık gibi omega 3 zengini besinleri mutlaka mısırla beraber yemelisiniz. 

Evde Mısır Unu Yapmanın Avantajları

Evinizin konforunda mısır unu yapma yöntemleri ve ipuçlarını öğrendiğinizde, mısırınızı öğütmekten vazgeçemeyeceksiniz. Hazır aldığınız mısır unlarında renklendirici ve koruyucu gibi katkı maddeleri yer alabiliyor. Oysa evde hazırladığınız unlarda herhangi bir katkı maddesi bulunmuyor. Öte yandan mısırı ne zaman aldığınızı, nasıl temizlediğinizi, kuruttuğunuzu ve öğüttüğünüzü biliyorsunuz. Hazır mısır unları ise nasıl hazırlandığı ve ne zaman öğütüldüğü belli olmayan işlenmiş ürünler. Üstelik ambalaj içinde bekleyerek paket malzemesi ile temas ettikten sonra yemeklerinize eşlik ediyor. Bu dezavantajlar paketli mısır unları yerine evde mısır unu yapımının avantajlarını göz önüne seriyor. 

Evde Mısır Unu Yapımı İçin Gerekli Ekipmanlar

Evde un öğütmenin çok zorlu ve yorucu bir süreç olduğuna inanıyorsanız henüz Defya ekipmanları ile tanışmamışsınız demektir. Doğal mısır unu yapımı işlemini pratikleştiren ekipmanlar arasında dehidratörler, taş değirmenler ve blenderlar yer alıyor. 

 

Taze mısırdan un yapılamayacağı için öncelikle mısır tanelerini sapından ayırıp kurutmalısınız. Ardından kuruyan mısırları taş değirmenlerde dilediğiniz boyutta öğütebilirsiniz. Geleneksel lezzette mısır unu yapmak için değirmenler en ideal çözümü evlerinize getiriyor. Eğer mümkün değilse, hızla ve kolayca un yapmak için güçlü blenderlardan da yararlanabilirsiniz.  

 

İşte adım adım mısır unu yapımı yolları: 

  • Koçan halinde aldığınız mısırların soymalı, ayıklamalı ve iyice yıkamalısınız. 
  • Ardından mutlaka pamuklu bir bez yardımıyla kurulamalısınız. 
  • Sonrasında taneleri kurutucunun tepsi örtüsü üzerine üst üste gelmeyecek şekilde yaymanız gerekiyor. 
  • Mısır tanelerini 48 derecede 6 ile 10 saat arasında kurutabilirsiniz. Burada ısı kontrolü sağlayan profesyonel bir dehidratöre sahip olmanız önemli. 
  • Elde ettiğiniz mısır kurularını taş değirmenlerin haznesine koymalısınız. Öğütme büyüklüğünü ayarladıktan sonra değirmeni çalıştırabilirsiniz. 
  • Mısır unu yapımı işte bu kadar. Çıkış kısmından öğüttüğünüz taze, incecik mısır ununu alarak dilediğiniz tariflerde kullanabilirsiniz. 

Dilerseniz kurutulmuş olarak unluk mısır alabilir ve direkt öğüterek un haline getirebilirsiniz. 

 

İşte bir örnek: 

 

 

Evde mısır ekmeği yapımı yazımızdan ekmek yapımının inceliklerini öğrenebilirsiniz. 

Mısır Seçimi: Mısır Unu Yaparken Hangi Tür Mısır Kullanılmalı?

Mısır patlağı yapılan, marketlerde satılan mısırlardan un yapmanız maalesef mümkün değil. Geleneksel lezzette ve formda un hazırlamak için nişasta oranı yüksek mısırlar kullanmalısınız. Mısır unu için mısır seçimi oldukça önemli. Yemlik mısır ya da köylerde bulabileceğiniz unluk mısırlardan almalısınız. Bu türler yüksek nişasta içeriği ile hem tariflerin tam olarak tutmasına yardımcı oluyor hem de mısır unundan beklediğiniz lezzeti, dokuyu sunabiliyor. 

Mısır Unu Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken İpuçları

Mutfaklarınızda mısır unu yapımı sırasında dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var. Öncelikle mısırın cinsinin un yapmaya uygun, nişastalı olduğundan emin olmalısınız. Ardından mısırların tam olarak kuruduğunu kontrol etmelisiniz. Nemli kalan mısırlar yapışkanlaşıyor ve küflenebiliyor. Ununuzun tam kıvamında ve uzun ömürlü olması için mısırların yeterince kuruması önemli. 

 

Ayrıca fırında mısır kurutmaya çalıştığınızda tanelerin piştiğini, hatta yandığını fark edebilirsiniz. Nem çıkışı olmayan ve pişirme için tasarlanan fırınlar maalesef kuruturken besin değerlerinin korunmasını da engelliyor. Gıdaların renginin değişmesine ve pişmiş tada ulaşmasına neden oluyor. Eğer mısır unu yapımına niyetliyseniz, mısırları mutlaka dehidratör ile kurutmalısınız. 

 

Son olarak unu kullanacağınız tarifin hangi kalınlıkta un gerektirdiğini bilmelisiniz. Örneğin ülkemizde yapılan tempuralarda genellikle hafif tanecikli unlar kullanılıyor. Polenta tarifleri de orta ayarda inceltilen unlar ile hayata geçiyor. Oysa ekmek yapımında incecik un kullanımı geleneksel bir alışkanlık. Siz de bu ipuçlarına dikkat ederek evlerinizde mükemmel mısır unları yapabilirsiniz. 

Mısır Ununun Saklama Koşulları ve Taze Kalması İçin Öneriler

Tazecik öğüttüğünüz, lezzetli ve besleyici mısır unlarını hava almayan kaplarda saklamalısınız. Bunun için koyu renk camdan yapılmış vakumlu kavanozlar kullanabilirsiniz. Ayrıca mısır unlarını koyduğunuz dolapların ısı kaynaklarından uzak olmasına dikkat etmelisiniz. Unun daha uzun süre taze kalması için kapağını sık sık açmamaya özen gösterebilirsiniz. Dilerseniz kavanozun içine bir adet defne yaprağı ekleyerek muhafaza edebilirsiniz. 

 

Mısır unu yapımı konusunda sizin özel mutfak sırlarınız varsa, Defya Ailesi sosyal medya hesapları üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.


 
Etiketler: mısır unu yapımı
Aralık 27, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR