Mobiliteyi Artıran Beslenme: Hareket Kabiliyetinizi Güçlendirin

Mobiliteyi Artıran Beslenme: Hareket Kabiliyetinizi Güçlendirin

Egzersiz rutininin iyi yaşam için önemi herkes tarafından kabul ediliyor. Yapılan bilimsel çalışmalar ve hayat deneyimi, sporun her yaşta önemini ispat ediyor. Ancak sportif olarak aktif olmanın tek koşulu güçlü bir beden değil. Mobilite nedir sorusu tam da bu noktada karşımıza çıkıyor. Esneklik becerilerinin artışı ve bedenin hareket kabiliyetinin yükselmesi olarak özetleyebileceğimiz mobilite, beden sağlığının önemli etkenlerinden biri. Gelin mobilite nedir, beslenme ile ilişkisi nasıldır beraber inceleyelim. 

  • Yazımızda ilk olarak mobiliteyi destekleyen besinleri tüketmenin en pratik yollarını sunan Defya ürünlerini sizlerle tanıştıracağız. 
  • Ardından mobilite nedir açıklayacak, 
  • Mobiliteyi artırmaya yardımcı olan beslenme ilkelerini konu alacağız. 
  • Mobiliteyi artıran gıdaları sıralayacak ve 
  • Beslenme ile mobiliteyi artırmanın bilimsel temellerini not düşeceğiz. 
  • Son olarak mobiliteyi destekleyen yaşam tarzı değişikliklerini paylaşacağız. 

Siz de uzun ve iyi bir yaşam için kas kütlesini, kemik yoğunluğunu ve mobilite kabiliyetini koruyan bir bedene sahip olmak için önerilerimizi dikkate alabilirsiniz. Notlarımızın tedavi yerine geçmediğini ve bilgilendirme amacıyla paylaşıldığını not düşmek isteriz. Herhangi bir sağlık sorununda mutlaka uzman desteği almalısınız. 

Mobiliteyi Destekleyen Taze Yeşillikler: Defya Doğrayıcılar ile Hazırlayın

Yeşil yapraklı sebzelerin su tüketimini artırdığı, antioksidan ve mineral zengini içerikleri ile mobiliteyi desteklediği malum. Siz de Defya’nın uzun ömürlü doğrayıcı modelleri ile daha çok sebze tüketmeyi daha kolay hale getirebilirsiniz. Pratik doğrayıcılar ile sebze yemekleri yapmak, salatalar hazırlamak artık çok daha pratik. İşte Defya koleksiyonunda yer alan mobiliteyi destekleyen gıdaları en pratik şekilde sofranıza getirecek o ürünlerden biri:

Lurch müsli el rondosu ile incecik doğranmış yeşillikler elde etmek sadece saniyeler alıyor. Keskin bıçağı, kolaylıkla çevrilen kol tasarımı ile yeşil yapraklı sebzeleri hızla küçücük doğrayabilirsiniz. Üstelik bu kadar da değil… Onunda soğan gibi sebzeleri sulandırmadan doğramanız, domatesi bile kısa sürede yemeklik hale getirmeniz mümkün. Ayrıca karıştırıcı ucu ile müsli yapımında da uzman. Alman tasarımı Razor Tech teknolojisi ürünü bıçakları ile zamana meydan okuyan ürün, manuel özelliği ile elektrik olmayan ortamlarda bile yemek yapmaya yardımcı. 

Mobiliteyi Destekleyen Besinler İçin Defya Blender ile Kolay Hazırlık

Defya koleksiyonunda yer alan blender modelleri ile siz de evinizde farklı sebze ve meyvelerden smoothieler yapabilirsiniz. İşte spor performansına yardımcı olan pancar, metabolizmayı hızlandıran zencefil gibi gıdaları içeren smoothieler yapmak için sizlere yardımcı ürünlerden birkaçı: 

  • Blendtec - Designer 650s Paslanmaz Çelik Blender yüksek endüstriyel standartları evlerinize getiriyor. Tek dokunuş ile smoothie, çorba, ezme ve soslar yapabilen cihaz 1560 W, 3 hp gücünde. Siz de 8 yıllık garanti ile tüm parçalarının uzun ömürlü olduğunu gösteren Blendtec sayesinde evinizde gücü deneyimleyebilirsiniz. 6 programlı ve darbe teknolojisi sahibi blender, paslanmayan çelik gövdesi ile mutfaklarda şıklık sergiliyor. 
  • Tribest Dynapro Vakumlu Blender ile vakum teknolojisinin üstün besleyicilik koruma özelliğini keşfedin. Vakum özelliği sayesinde vitamin ve enzimleri çok daha uzun süre canlı tutan cihaz, besleyici smoothielerin sırrı oluyor. Geniş haznesi ve hazne içi sıcaklığı kontrol etmeye yardımcı göstergesi ile iyi yaşamın destekçisi. Siz de 2.5 hp motora sahip olan Dynapro ile evinizde kafe kalitesinde smoothieler yapabilirsiniz. 


Mobilite Nedir?

Harvard Üniversitesi kaynaklarına göre mobilite gün içindeki hareket etme kabiliyetine deniyor. Bağımsız, özgür ve sağlıklı bir yaşam sürmenin ana gereksinimlerinden biri olan mobilite, dilimize hareketlilik olarak çevriliyor. Gücün, denge, koordinasyon ve hareket aralığının etken olduğu mobilite için fiziksel dayanıklılık da önem kazanıyor. Yaşla, hareketsizlik, pasif yaşam tarzı gibi nedenlerle azalabilen mobilite kabiliyeti, çeşitli sakatlıklar sonucu da düşebiliyor. Kısaca mobilite nedir derseniz, yaşam içinde var olabilmenin, hareket edebilmenin sırrıdır.  Mobilite temel olarak yumuşak dokunun esnekliği, eklemlerin hareket açıklığı ve hareket için nörolojik koordinasyon yetisi ile ilişkili. 

Mobilite Neden Önemlidir?

Sağlıklı yaşam için temel ihtiyaçlardan olan hareket kabiliyeti, hayat kalitesinin eşdeğeri. Öyle ki mobilite kısıtlandığında kişiler gündelik hareketlerde zorlanabiliyor. Ağrının, acının veya sadece kısıtlılığın eşlik ettiği bu zorlanma, kişileri daha hareketsiz bir hayat rutinine sıkıştırabiliyor. Egzersiz, fizik tedavi, yoga gibi etkinlikler ile artan mobilite ile beraber kişiler yalnızca daha fazla hareket açısı kazanmıyor. Aynı zamanda yaşam içinde bağımsız hareket edebilmenin özgürlüğünü elde ediyor. Örneğin dizinde mobilite sorunu olan birinin yalnız başına, destek almadan merdivenlerden inip çıkması oldukça zor. Bu sorun zaman içinde hareketsizliğe, tüm vücuttaki kas ve kemik yoğunluğunda azalmalara yol açabiliyor. Hareket kısıtlılığı dolayısıyla bedende duruş bozuklukları, buna bağlı omurga sorunları, psikolojik ve fiziksel zorluklar baş gösteriyor. 

Mobiliteyi Artıran Beslenmenin Temel İlkeleri

Fiziksel hareketlilik ve beslenme arasındaki ilişkinin ilk bakışta keşfedilmesi güç. Fakat mobilite nedir ve nasıl artırılır araştırdığınızda iyi beslenmenin olmazsa olmaz görüldüğünü fark edebilirsiniz. Mobiliteyi artıran beslenmenin temel ilkeleri arasında dengeli beslenme var. Kasları kuvvetlendiren proteinin yeterli miktarda alınması, kemikler için önem taşıyan kalsiyumun düzenli tüketilmesi, vücut için hayati önemde olan suyun kafi düzeyde alınması gerekiyor. Benzer şekilde antioksidan, vitamin ve minerallerin tüketimi için sebze ve meyve ağırlıklı beslenme öne çıkıyor. 

Mobiliteyi Artıran Gıdalar ve Besinler

Kuşkusuz mobiliteyi artırmanın en etkili yolu egzersiz. Yavaş yavaş hareket açısını artırmayı hedefleyen çalışmalar için vücudun karbonhidratlarla gerekli enerjiye sahip olması gerekiyor. Bunun için egzersiz öncesi ve sonrasında vücudun ihtiyaç duyduğu besinlerin alınmasına dikkat etmelisiniz.  

İşte mobiliteyi artıran beslenme için birkaç ipucu: 

  • Rafine yağ ve şeker yerine doğal meyveler tüketmeye, soğuk sıkım yağlar almaya özen göstermelisiniz. 
  • Sporda enerji sağlaması için işlenmiş gıdalar ve kalitesiz karbonhidratlar yerine meyve ve sebzelere, tahıllara yönelmelisiniz. 
  • Spor sonrasında az yağlı protein kaynakları tercih etmelisiniz. Bakliyatlar, yağsız etler ve katkısız protein ürünlerini seçebilirsiniz. 
  • Yağ kaynağı olarak kuruyemişler, zeytin ve avokado tercih edebilirsiniz. 
  • Hazır meyve suları ve şekerli içecekler yerine juicer modelleri ile evde hazırladığınız meyve ve sebze sularını içebilirsiniz. Daha çok lif tüketimi için smoothie içmeyi de seçebilirsiniz. 

Beslenme ile Mobiliteyi Artırmanın Bilimsel Temelleri

Yapılan çalışmalar besleyici açıdan fakir olan diyetlerin özellikle yaşla beraber azalan mobilite kabiliyetinde belirleyici olduğunu gösteriyor. Akdeniz diyeti gibi meyve ve sebzelerden zengin bir beslenme planı, mobilitenin korunmasına yardımcı oluyor. Son araştırmalar, özellikle antioksidan, vitamin ve minerallerin az miktarda alındığı zaman, yaşlı yetişkinlerin kas gücünün ve fiziksel performansının azaldığını gösteriyor. Ayrıca, sakatlanma olasılığı da artıyor. 

 

Detaylı araştırmalar sonucu elde edilen sonuçları şu şekilde özetleyebiliriz: 

  • Karotenoidler ve selenyum gibi antioksidanların yeterli miktarda alındığı diyetler, fiziksel fonksiyon sorunlarına ve sakatlığa karşı koruyucu etki gösterebiliyor. (Kaynak)
  • Meyve ve sebze tüketimi ile mobilite sınırlılığı ters orantı gösteriyor. Diğer bir deyişle, meyve ve sebze tüketiminin fazla olduğu diyetleri uygulamalısınız. Bu kişilerde daha az hareket kısıtlılığı görülme olasılığı yüksek. Farkın vücuttaki inflamasyon seviyesinden kaynaklandığı görülüyor. 
  • Yeşil yapraklı sebzeleri tükettiğiniz bir diyet daha yüksek oranda su almanıza yardımcı oluyor. Bu sayede vücudun esnekliğini kaybetmesine yol açabilecek asitleri daha kolay atabilirsiniz. 
  • Kan akışını artıran ve inflamasyonu azaltan zencefil gibi gıdaları tüketmelisiniz. Bu gıdalar sayesinde vücudunuzun esnekliği için bedeninize yatırım yapabilirsiniz. (Kaynak)
  • Omega 3 yönünden zengin balıklar ve keten tohumu tüketerek esnekliğin korunmasına yardımcı olabilirsiniz. Üstelik omega 3 beden ve zihin koordinasyonu için de oldukça önemli. (Kaynak)

Mobiliteyi Destekleyen Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Fiziksel hareketliliğin korunması ve farklı çalışmalar ile hareketlilik mobiliteyi destekleyen en önemli rutinler. Düzenli olarak aynı kasları çalıştıran egzersizler yerine yeni çalışmaları denemelisiniz. Mobilite nedir sorusunun yanıtını yeniden hatırlamanın tam sırası. Mobilite bağımsız hareket edebilme kabiliyeti demek. Bu yeteneğin korunabilmesi için yoga, pilates, ağırlık gibi çalışmalar ile bedeninizin hareket açıklıklarını artırabilirsiniz. 

Yanlış duruş, sakatlıklar, hareketsizlik gibi nedenlerle kaslar kısalıyor. Zamanla güçsüzleşen kasların ideal haline geri dönebilmesi için farklı aktiviteleri düzenli olarak yapabilirsiniz. Ayrıca gün içinde daha çok hareket etmeye çalışabilirsiniz. Merdiven çıkmak, asansör kullanmamak, gideceğiniz yere yürüyerek ulaşmak mobiliteyi destekleyen yaşam tarzı değişikliklerinden bazıları. Elbette otururken duruşa dikkat etmelisiniz. Dilerseniz küçük esneme çalışmaları yapmalısınız. Uzun süre hareketsiz kalmamaya özen göstermelisiniz.  


 
Etiketler: mobilite nedir
Aralık 27, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR