Sıfır atık bilincinin artması ile son yıllarda bitkilerin her bölümünden yararlanma yolları bulunuyor. Bunun son örneklerinden biri de muz. Öyle ki artık muz kabuklarını çöpe atmayacak, mutfaklarınızda kullanacaksınız! Nasıl mı? Un olarak! Yapılan çalışmalar, araştırmalar muz kabuğu unu ile birçok tarifin hayata geçebileceğini, lezzetli ve faydalı olacağını vurguluyor. Siz de muz kabuğunun faydalarını öğrenmek, un yapmanın yollarını keşfetmek isterseniz yazımızdan faydalanabilirsiniz. Üstelik muzların kabuklarını değerlendirirken sizlere yardımcı olacak birçok mutfak ekipmanı da Defya’da.
Muzun kabuklarını değerlendirmeyi anlatacağımız yazımızda;
- Muz kabuğunun faydaları nelerdir sizler için anlatacağız. Çöpe attığınız kabukların hangi özellikleri taşıdığını öğrenince şaşıracaksınız.
- Muz kabuğu ne işe yarar değindikten sonra,
- Muz kabuğu unu nasıl elde edilir açıklayacağız. Adım adım kabuklardan evinizde un yapmayı öğrenebilirsiniz.
- Elbette muz kabuğu ile kurabiye nasıl yapılır paylaşacak, bir de bonus olarak muz kabuğu unu ile yapabileceğiniz kek reçetesi vereceğiz.
Muz Kabuğunun Faydaları Nelerdir?
“Nereden çıktı bu, muz kabuğu ne işe yarar ki” demeyin, Temmuz 2022 tarihinde yayımlanan çok yeni bir makale* kurabiye tariflerine buğday ununun yanında muz kabuğu unu eklemenin besin değerini artırdığını gösteriyor. Tadında, aroma ve dokusunda herhangi bir değişiklik olmayan kurabiyeler, kabuğun içindeki diyet lifleri sayesinde sindirime destek oluyor. Üstelik muz kabuğu unu kullanılan kurabiyelerin yağ ve protein içeriğinin azaldığı, ancak fenol ve antioksidan içeriğinin arttığı tespit ediliyor. Bunun yanında fenolik bileşenler anti-inflamatuar etkileri sayesinde vücuda fayda gösteriyor.
Ayrıca ülkemizde yapılan bir tez çalışması da muz kabuğu ununun kekte kullanımını araştırıyor. Çalışmada muzun kabuğunun biyoaktif bileşenlerinin (özellikle kateşin içeriğinin) faydalı olduğu vurgulanıyor. Makalede yer aldığı üzere, antioksidan etki vadeden bu madde, serbest radikaller ile savaşan, temizleyici ve detoks etkili bir bileşen olarak nam salıyor. Ayrıca, muzun kabuğunda serbest steroller, gallokateşin ve dopamin bolca bulunuyor. Üstelik, diyet lif sınıfında yer alan hemiselülozu, pektin, lignin kabukta yüksek miktarda ihtiva ediliyor.
Muz Kabuğu Ne İşe Yarar?
Muz kabuğunun faydaları arasında neler yok ki, yıllardır diş beyazlatma, leke çıkarma için kabukların evlerde kullanıldığı malum. Üstelik bitkilere gübre olarak da kabuktan yararlanılıyor. Hatta muz kabuğunun cilde faydası öylesine yaygın bir bilgi ki, sivilcelerin kuruması, gözaltı morluklarının giderilmesi için çeşit çeşit tarif yapılıyor. Oysa yiyecek olarak da muzun kabuğunun keşfedilmemiş yararları var. Mutfaklarınızda yapacağınız tariflerde muz kabuklarına ve muz kabuğu ununa yer açmaya hazır mısınız? İşte faydaları:
- Muzun kabuk kısmında potasyum, magnezyum, yağ asitleri bulunuyor. Ekonomik ve besleyici içeriği muzun kabuğunu gelecekte kullanılabilecek önemli bir besin maddesi haline getiriyor.
- Yurt dışındaki birçok çalışma, lifli yapısı sayesinde bitkisel et üretimi için muzun kabuklarının kullanılabileceğinin sinyallerini veriyor.
- Triptofan içeriği uyku düzeni kullanılabileceği umudunu doğuruyor. Ayrıca içeriğindeki magnezyum ve potasyum da rahatlama etkisini pekiştiriyor.
- Yapılan birçok çalışma muz kabuğu unu ile noodle üretilebileceğini gösteriyor. Glisemik indeks değeri muz içiyle yapılan noodlea göre daha düşük olan ürünlerin, nişasta hidrolizinin kontrolü için faydalı olabileceğine inanılıyor.
- Yeşil muz kabuğu ununun, glutensiz beslenme için önemli bir kaynak olabileceğine dair görüşler her geçen gün yaygınlaşıyor. Ancak glutensiz ekmek, makarna gibi ürünler üzerinde henüz yeteri kadar çalışma olmadığı aşikar.
Muz Kabuğu Unu Nasıl Elde Edilir?
Muz kabuğundan un yapmak ilk bakışta korkutucu gelebilir, oysa doğru ekipmanlarla bu işlem oldukça kolay. Adım adım un yapımını sizlerle paylaşıyoruz:
- Muzları iyice yıkamalısınız. Dilerseniz karbonatlı suda bekleterek kirden arındığından emin olabilirsiniz. Hatta karbonatlı suyun ardından muzları bir de sirkeli su ile yıkayabilirsiniz.
- Ardından kabukları 1 mm kalınlığında doğramanız yeterli. İşlemi çok daha hızlı yapmak için pratik doğrayıcı ürünlerden yardım alabilirsiniz. Daha hızlı kuruması için kabukların katını da ikiye ayırabilirsiniz.
- Sonrasında kabukları kurulayarak meyve sebze kurutucu tepsisine, üst üste gelmeyecek şekilde dizmelisiniz.
- 48 santigrat derecede 15-20 arasında kontrollü olarak kurutmalısınız. (Süre muzun olgunluk düzeyine, kabukların ebatlarına göre değişebiliyor.)
- Kuruyan kabukların soğumasına izin vermeli ve elle koparabileceğiniz hale geldiklerinde bir diğer adıma geçmelisiniz.
- Parçaları nazikçe bir blender içine alabilirsiniz. İyice parçalayarak toz haline gelmelerini sağlamalısınız. Eğer evinizde bir taş değirmen varsa, onu kullanarak da ince un elde edebilirsiniz.
Muzu - kabuklarını kurutma ve muz kabuğu unu hazırlama aşamalarını, Defya Ailesi için hazırladığımız videomuzdan öğrenebilirsiniz.
Muz Kabuğu ile Kurabiye Nasıl Yapılır?
Un haline getirmeden de muz kabuğunu kullanabilir ve nefis tarifler hazırlayabilirsiniz. Ancak muz kabuğu ununun raf ömrünün çok daha uzun olduğunu hatırlatmalıyız. Kurabiye yapmak için 200 gram muz kabuğu, 1 adet yumurta, 1 yumurtanın sarısı, 75 gram şeker, bir çay kaşığının ucuyla tarçın, 75 gram tereyağ ve 200 gram kadar un kullanabilirsiniz.
- Muz kabuklarını bir tencerede, kaynar su içinde, 15 dakika kadar haşlamalısınız.
- Pişen kabukları süzdükten sonra blenderdan geçirmeniz gerekiyor.
- Bir kapta un, şeker, yumurta, tarçın ve yağı karıştırmalı ve ezilmiş muz kabuğunu da ekledikten sonra hamuru iyice yoğurmalısınız.
- Homojen hale gelen kurabiyelere şekil vermeli ve üzerine yumurta sarısı sürmelisiniz.
- Dilerseniz her kurabiyenin içine bir muz dilimi de ekleyebilirsiniz.
- 150 derecede ısıtılmış fırında, üstü altın sarısı olana dek, 15 dakika kadar pişirebilirsiniz.
Muz Kabuğu Unu ile Glutensiz Kek Nasıl Yapılır?
Muz kabuğu unu kullanarak kek yapmanız da mümkün. Malzeme listeniz sıradan bir glutensiz kekten çok farklı değil. 142 gram pirinç unu, 150 gram şeker, 93 gram yumurta, 112.5 gram içecek, 56 gram sıvı yağ, 5.5 gram kabartma tozu, 0.6 gram ksantan gum, 8 gram muz kabuğu unu kullanabilirsiniz. Kuru içerikleri (pirinç unu, muz kabuğu unu, kabartma tozu ve ksantam gum) ayrı, diğerlerini (şeker, içecek ve ayçiçek yağı) ayrı kapta karıştırmalısınız. Sonra tüm bileşenleri mikser yardımıyla, önce orta devirde 1 dakika sonra yüksek devirde 10 dakika kadar karıştırmanız gerekiyor. Hamur homojen bir kıvama geldiğinde yağlanmış kek kalıbına dökerek 175 derece sıcaklıkta 70 dakika boyunca pişirebilirsiniz. Pişirme işleminin ardından 15 dakika soğutacağınız keki, farklı krema ve soslarla tatlandırabilirsiniz. Ayrıca kuru kabuğun rengi koyu olduğu için kekin renginin kakaolu hamur işlerini anımsattığını fark edebilirsiniz. Dilerseniz renkli görünüm oluşturmak adına sorbe veya meyve marmelatları ile beraber servis edebilirsiniz. Buna ek olarak yaparken keke aroma vermek için vanilya özütü, tarçın veya muz da kullanabilirsiniz.