Patates Kurusu Nasıl Yapılır? Patates Kurutma Yöntemleri

Patates Kurusu Nasıl Yapılır? Patates Kurutma Yöntemleri

Ülkemizin geleneksel mutfağında kuru sebzeler önemli bir yer sahibi. Patates kurutma özellikle Karadeniz illerimizde oldukça yaygın. Hatta kuru patates ile yapılan özel yemekler ülkemizin mutfağına değer kazandırıyor. Siz de özgün lezzeti mutfaklarınızda deneyimleyebilirsiniz. Ayrıca fazla patatesleri besin değerini koruyarak uzun süre saklamak için kurutma yöntemini tercih edebilirsiniz. Yazımızda; 

  • Patates kurutma için tercih edebileceğiniz Defya ürünlerini bulabilirsiniz. 
  • Bunun yanında patates kurusu nedir ve neden tercih edilir açıklayacağız. 
  • Sonrasında gelenekselden moderne farklı kurutma yöntemlerinden bahsedeceğiz. 
  • Evde patates kurusu yapma ipuçlarını açıkladıktan sonra,
  • Saklama ve kullanım yöntemlerini detaylandıracağız. 
  • Son olarak ise patates kurusunun faydalarına değineceğiz. 

Siz de dünyaca ünlü markaların seçkin ürünlerini sizlerle buluşturan Defya’nın iyi yaşam rehberliği için blog yazılarımızı takip edebilirsiniz. 

Defya Ürünleri ile Patates Kurusu Yapmanın Kolaylığı

Defya koleksiyonunda yer alan kurutucular kurutma sırasında tam kontrol vadediyor. Mutfakta patates kurutmanın en pratik ve konforlu halini sunan cihazlar arasında Tribest ve Wartmann markalarının kullanışlı modelleri yer alıyor. Siz de Amerika’nın gözdesi Tribest’in Sedona ürünlerine ve Avrupa lideri Wartmann’ın popüler seçeneklerine Defya ayrıcalıkları ile sahip olabilirsiniz. 

Defya Kurutucu ile Evde Patates Kurusu Hazırlayın

Defya kurutucu modelleri arasında yer alan Tribest’in Sedona ürünlerini sizlerle tanıştırmak istiyoruz. İşte patates kurutmanın yanı sıra kuru et, sebze ve meyve hazırlamak için tercih edebileceğiniz seçenekler;

  • Geniş iç hacmiyle öne çıkan Tribest Sedona Supreme, 47 litre kapasitesi ve 9 adet paslanmayan çelik rafıyla profesyonel bir kullanım sunuyor. İki aşamalı sıcaklık zamanlayıcı (TST) özelliği, farklı ısılarda kurutma gerektiren et, turunçgiller ve domates gibi gıdalarda mükemmel sonuçlar almanızı sağlıyor. Cihaz, kontrollü ısı teknolojisi sayesinde enzimleri canlı tutarak besin değerlerinin korunmasına yardımcı oluyor. Sağlıklı ve lezzetli kurutmalar yapmak isteyenler için ideal bir tercih.
  • Tribest Sedona Express, 25 litrelik iç hacmiyle dikkat çekiyor. 75 dereceye kadar kurutma yapabilme özelliği ile balık ve et gibi önce yüksek, ardından düşük ısıda kurutma gerektiren gıdalar için mükemmel bir çözüm sunuyor. İki aşamalı ardışık sıcaklık zamanlayıcı (TST) teknolojisi sayesinde kurutma işlemini ideal sıcaklıklarla optimize ediyor. Cihazda bulunan 11 adet paslanmayan çelik raf, yıkanabilir filtre, merkezi güçlü fan sistemi, LED aydınlatma ve cam pencere gibi özellikler, kullanım kolaylığı sağlarken mutfağınıza modern bir dokunuş katıyor.

Defya Kurutucu ile Patates Kurutmanın Avantajları

Türkiye’deki tek ve yetkili distribütörü Defya olan bir diğer kurutucu markası ise Wartmann. Paslanmayan çelik gövdeli cihazlar, mutfaklarda seçkin dekorasyona uyum gösteriyor. Wartmann ürünleri ile patates kurutmanın avantajları arasında tam kontrol yer alıyor. İşte sizlere konfor ve şıklığı bir arada sunan Wartmann dehidratör çeşitleri; 

  • Düşük ses seviyesi ve şık tasarımı ile ev kullanımına uygun olan Wartmann WM-2206 DH, dijital kontrol paneliyle pratik bir kullanım sunuyor. 6 adet paslanmayan çelik tepsiye sahip. Cihaza, 25 ile 90 santigrat derece arasında sıcaklık ayarı yapılabiliyor. 30 dakikadan 72 saate kadar zamanlama ayarıyla kullanıcı dostu bir deneyim sunuyor.
  • Kapsamlı kurutma ihtiyacınız için tasarlanan Wartmann WM-2110 DH, 10 adet paslanmayan çelik tepsi ile geniş kapasite sunuyor. 25 ile 90 santigrat derece arasında ayarlanabilen sıcaklık seçenekleri sayesinde etten turunçgillere kadar pek çok gıda için kullanabilirsiniz. 30 dakika ile 72 saat arasında zamanlama özelliği mutfaklarda pratiklik vadediyor. 

Patates Kurusu Nedir ve Neden Tercih Edilir?

Sarı, kırmızı, tatlı veya mor patates ürünlerinin kurutulması ile elde edilen gıdalara patates kurusu denir. Cips olarak atıştırmalık şeklinde tüketilen, toz haline getirilen veya yemeği yapılan patates kurusu, taze sebzeye göre çok sayıda avantaja sahip. 

  • Öncelikle evde patates kurutma ile katkısız ve doğal patates kurusu elde edebilirsiniz. Böylece paketli, yağlı ve katkı maddesi dolu cipsler yerine evde katkısız sebze cipsleri yapabilirsiniz. 
  • Taze gıdaların raf ömrü oldukça kısa. Üstelik filizli patateslerin içindeki nişasta şekere dönüşüyor. Bunun yanında tazeliğini kaybetmiş patateslerin içindeki solanin ve chaconine maddelerini tüketmek baş dönmesi, mide bulantısı gibi sorunlara neden oluyor. Patates kurutma ile taze gıdaların raf ömrünü uzatmak mümkün. Böylece sebzeleri besleyici değerini kaybetmeden tüketebilirsiniz. 
  • Sebzeleri kurutarak israfın önüne geçebilirsiniz. Fazla aldığınız sebzeleri besin değerini kaybetmeden uzun ömürlü hale getirebilirsiniz. 
  • Her sebze ve meyveyi mevsiminde tüketmek besleyicilik açısından önemli. Patates kurutma yoluyla sebzeleri mevsiminde depolayabilirsiniz. Kurutarak dört mevsim, yüksek besin değeri ile sofralarınıza davet edebilirsiniz. 

İşte tüm bu noktalar, patates kurutmanın neden tercih edildiğini açıklıyor. Siz de patates kurusu hazırlayarak tüm bu avantajlardan faydalanabilirsiniz. 

Patates Kurutma Yöntemleri: Hangi Teknikler Kullanılır?

Uzun yıllardır ülkemizin mutfağında yeri olan patates kurutma geçmişte güneşte yapılıyordu. Sonrasında fırında kurutma seçeneği ön plana çıkarken günümüzde besin değerini koruma avantajı sunan dehidratör ile patates kurutma yöntemleri ilk tercih oluyor. 

Patates kurutma için hangi teknikler kullanılır? Avantaj ve dezavantajları nelerdir gelin beraber inceleyelim; 

  • Güneşte patates kurutma en eski patates kurutma yöntemi. Ancak oldukça yavaş olan bu işlem zaman zaman haftalarca sürebiliyor. Düşük nem, uygun ısı ve güneş ışığı gerekiyor. Bu nedenle patates kurutma için en etkili ve hızlı yöntem olduğunu söylemek mümkün değil. Bunun yanında açık havada kurutma sırasında toksin, bakteri üreme riski var. Gıdanın toza maruz kalma ihtimali de mevcut. 
  • Fırında patates kurutma besin değerinde önemli ölçüde kayba işaret ediyor. Pişirme için tasarlanan fırınlarda kurutma için gerekli olan menfezler yer almıyor. Bunun yanında fırın içindeki ısı konusunda tam kontrol mümkün olmuyor. Fırında patates kurutmayı denediğinizde sebzelerin renginin değiştiğini, piştiğini görebilirsiniz. Bu da besin değerinin korunmadığının en önemli göstergesi. 
  • Kurutucu ile kurutma ise maksimum 1 gün sürüyor. İdeal ısı kontrolü kolaylıkla sağlanıyor. Böylelikle besin değerini koruyarak patates kurusu elde edebilirsiniz.

Evde Patates Kurusu Nasıl Yapılır? Adım Adım Rehber

Dünyanın en popüler kurutma makinelerini Türkiye’deki kullanıcılar ile buluşturan Defya’nın sebzeleri kurutma ipuçları sizlerle. İşte adım adım patates kurutma;

  • Öncelikle patatesleri temizlemelisiniz. Kök sebzeleri mümkün olduğunca toz ve topraktan arındırmalısınız. 
  • Organik patates kullanmalısınız. 
  • Eğer kabuksuz patates kurusu yapmak istiyorsanız sebzeyi soyabilirsiniz. 
  • Temizleme işlemi sonrasında patatesleri eşit dilimlere ayırmanız gerekiyor. Bunun için mandolin kullanabilirsiniz. 
  • Dilimleri tek tek tepsi örtüsü üzerine dizebilirsiniz. Parçaların üst üste binmemesi patates kurutmanın eşit olması için önemli. Bu adıma dikkat etmelisiniz. 
  • Sonrasında patates kurutma için cihazınızı 48 derecede çalıştırabilirsiniz. Patates kuruları ortalama 6 ile 14 saat arasında hazır oluyor. Patatesin cinsine, nişasta ve nem oranına, dilimlerin kalınlığına göre kuruma süresi değişebiliyor. Bu nedenle kontrol etmeyi ihmal etmemelisiniz. 

Evde patates kurutma işte bu kadar kolay. Siz de bir dehidratör edinerek evlerinizde besin değerini koruyan patates kuruları elde edebilirsiniz. 


Patates Kurusunun Saklama ve Kullanım Yöntemleri

Hazırladığınız patates kurularını hava almayan, vakumlu kaplarda saklamalısınız. Kuru, ışık ve ısı kaynaklarından uzak dolapları tercih edebilirsiniz. Patates kurusu saklama yöntemleri arasında buzdolabına koymak da yer alıyor. Ancak buzdolabının nemli olduğunu hesaba katarak kuruların mutlaka nemsiz bir kapta olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca ışık almaması için kabın koyu renk camdan yapılmasına dikkat edebilirsiniz. Doğru patates kurusu saklama yollarını uygulayarak uzun süre kuruların ilk günkü formunda kalmasını sağlayabilirsiniz. 

  • Patates kurusunu direkt cips olarak tüketebilirsiniz. 
  • Blend ederek toz haline getirebilirsiniz. Tozu çorbalara kıvam katmak için tercih edebilirsiniz. Dilerseniz yemeklere ekleyebilirsiniz.
  • Kuru patatesi önce haşlayıp sonra tencere yemeği gibi soğan, barbunya ve biber ile pişirebilirsiniz. Sulu yemeğini yapabilirsiniz.
  • Haşladığınız patatesleri buğulama balık, et yapmak için fırında da değerlendirebilirsiniz.  

Patates Kurusunun Faydaları ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

Patates kurusunun faydaları, taze patates ile aynı. Doğru kurutma yöntemini uyguladığınızda potasyum, c vitamini, lif gibi besleyici ögelerin tamamının korunduğundan emin olabilirsiniz. Peki patatesin faydaları arasında neler var? 

  • Çalışmalar, yüksek potasyum alımının daha düşük kan basıncı ve kalp hastalığına karşılık geldiğini gösteriyor. (Kaynak)
  • Lif zengini patatesin yağsız tüketimi kilo kontrolüne yardımcı oluyor. Tokluk hissini pekiştiriyor. 
  • Göz sağlığı için önem taşıyan lutein maddesi patateste yer alıyor. (Kaynak)
  • Polifenol olan kateşin maddesi patateste yer alıyor. Özellikle mor patates etkili antioksidanlar yönünden zengin. 
  • B6 vitamini kırmızı kan hücresi yapımında önemli rol oynuyor. B6 vitamini, patates içerisinde mevcut. 
Etiketler: patates kurutma
Şubat 10, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR