En faydalı kış sebzeleri arasında yer alan pazı, yeşil yapraklı özelliği ile hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketiliyor. Lif oranı yüksek, pazı suyu oldukça lezzetli olan bu sebzeyi sizler için mercek altına alıyoruz. Siz de sindirimi destekleyen, tokluk hissine yardımcı olan, besleyici sebzeyi daha yakından tanımak için yazımızdan faydalanabilirsiniz.
- İlk olarak sizi pazı suyunun gücünü keşfedeceğiniz juicerlarımız ile tanıştıracağız.
- Pazı nedir açıklayacak,
- Sebzenin faydalarından bahsedeceğiz.
- Pazı suyu hazırlığı için doğru juicer seçiminin önemini vurguladıktan sonra,
- nasıl sıkılacağını not düşeceğiz. Üstelik size rehberlik edecek bir videomuz da var!
- Sebze suyunun saklama koşulları ile yazımıza son vereceğiz.
Dünyaca ünlü markaların değirmen, doğrayıcı ve blender modelleri distribütörü olan ve iyi yaşam ideallerine yardımcı ürünler sunan Defya ile siz de iyi beslenme hakkında bilgi edinebilirsiniz. Yazılarımızın tedavi maksadı taşımadığını hatırlatır, herhangi bir sağlık sorununuz olduğunda mutlaka bir uzmana danışmanız gerektiğini not düşeriz. Eğer siz de hazırsanız şimdi dosyamızı açıyoruz!
Yatay Juicer ile Pazı Suyunun Gücünü Keşfedin: Solostar ve Greenstar
Lifli sebzeler için juicer seçiminde yatay formdaki modellere yönelmelisiniz. Kolaylıkla dolanmadan sıkan, temizlenen ve sıkma performansında güç gösteren bu cihazlar sayesinde siz de pazı gibi yeşil yapraklı sebzelerin rahatlıkla suyunu çıkarabilirsiniz. Dünyanın dört bir yanından iyi yaşam destekçisi cihazları, yetkili distribütör sıfatı ile ülkemize getiren Defya sayesinde Tribest’in iki öncü sıkacağını daha yakından tanıyabilirsiniz:
Defya Solostar ve Greenstar Juicer ile Besin Değerini Koruyun
Tribest Greenstar Elite Soğuk Sıkım Meyve Ve Sebze Sıkacağı manyetik çift dişli öğütme mekanizmasına sahip. Sebze ve meyvelerin suyunu sıkarken maksimum kuru posa vadeden cihaz, besin değerlerini meydana çıkarıyor ve saatlerce koruyor. Öyle maharetli ki, biyoseramik ve manyetik teknolojiye sahip dünyanın tek çift dişli sıkacağı kendisi. Bu özellikler daha çok tazelik, besleyicilik ve lezzetin sırrı. Tam çiğneme fonksiyonu insan dişlerinin işleyişine en yakın etkiyi vadediyor. Size sadece daha besleyici ve lezzetli sebze/meyve sularını yudumlamak kalıyor. Üstelik yavaş sıkım teknolojisi ile oksidasyonu azaltarak sebzenin ısıya maruz kalmasına engel oluyor.
Tribest - Solostar 4 Soğuk Sıkım Meyve Ve Sebze Sıkacağı çim suyu sıkmak için dahi kullanılabilen bir uzman. 47 rpm yavaş sıkım özelliği ile dikkat çeken cihaz, oksitlenmeyi önleyen çalışma sistemi ile besin değerini korumaya yardımcı oluyor. Isıya, oksidasyona maruz kalmadan Solostar Juicer ile pazı suyu sıkabilirsiniz.
Pazı Nedir?
Koyu yeşil yaprakları ile adeta “ben faydalıyım” diyen bir sebze olan pazı, yüksek besin değeri ile dikkat çeken yeşil yapraklı bir sebzedir. Damar rengi beyaz ile kırmızı arasında değişen, sapları türüne göre turuncu ve sarı renklerde de olabilen pazılar, vitamin, mineral ve enzimler için iyi bir kaynaktır. Sapları ve yapraklarını hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketebilirsiniz. Sıkarak suyunu içebilir, salatalarda kullanabilir, sarma veya sotesini yapabilirsiniz. Günümüzde dört mevsim manavlarda bulabileceğiniz sebze ile siz de sofralarınızda leziz ve besleyici öğünler hazırlayabilirsiniz.
Pazı Faydaları Nelerdir?
Pazı, lifli içeriği ile uzun süre tok hissetmenin sırrı oluyor. Yemeklerde, salatalarda ve juice’larda tüketebileceğini sebzenin antioksidan değeri de bir hayli yüksek. Bu sayede kronik birçok hastalığın önlenmesi için gerekli olan dengeli beslenmenin destekçisi. Buna ek olarak pazının kolay kullanımı en önemli avantajı. Kısa sürede pişen sebze, kavrularak, sıkılarak, haşlanarak veya sadece doğranarak tüketilebiliyor. Peynirle, salata malzemeleriyle, iç pilavla ve diğer yeşil sebze suları ile çok yakışıyor. Siz de pazı faydalarını aşağıda görebilir, yararlanmak için farklı şekillerde sebzeyi değerlendirebilirsiniz. Dilerseniz yapraklarını kurutucular aracılığıyla kuruttuktan sonra blend ederek çeşni gibi yemeklerinize ekleyebilirsiniz.
Pazı Suyunun Sağlık Üzerindeki Faydaları
Besleyici özelliği ile dünyanın pek çok mutfağında kendine yer bulan pazının faydaları saymakla bitmiyor:
- Yüksek antioksidan değerine sahip. Bu özellik ile serbest radikal hasarını önlemeye destek oluyor.
- C ve E vitamini yönünden zengin olan pazı aynı zamanda beta karoten içeriyor. Yapılan çalışmalarda, beta karoten alımının akciğer kanseri riskini dahi azaltabileceği düşünülüyor.
- Bünyesinde kaempferol gibi güçlü antiinflamatuvar içerik bulunuyor. Antikanser etkisi ile bilinen bu madde hücresel düzeyde etkisi ile öne çıkıyor. (Kaynak)
- Kan basıncının kontrol edilmesine yardımcı oluyor. Kan basıncı kontrolü kalp ve damar sorunlarının önlenmesine katkı sağlıyor. (Kaynak)
- Lif zengini özelliği ile sindirim sisteminin olağan fonksiyonlarını destekliyor.
- K1 ve K2 vitamini bulunduruyor. D vitaminden faydalanmaya yardımcı oluyor.
- İnsülin direncinin önlenmesinde ve kan şekeri kontrolünde etki gösteriyor.
- Lifli ve düşük yağlı içeriği ile kilo kontrolünde tercih edebilirsiniz. Sağladığı tokluk hissi ile diyetlerin en sevilen sebzelerinden biri.
Pazı Suyunun Hazırlığı İçin Doğru Juicer Seçimi
Sebze ve meyvelerin besin değerini korumak için doğru juicer seçmek büyük önem taşıyor. Sıkım sırasında artan ısı besin değeri kaybının nedeni. Ayrıca çiğneme metodu hem sıkma performansını hem de posa kuruluğunu belirliyor. Doğru juicer’ı bulmak öyle önemli ki, sebzeden alacağınız su miktarından vitamin değerlerine kadar birçok noktada belirleyici. Bunun yanında pazı suyunun enzimleri ne kadar süre ile koruyacağı da yine sıkacağın performansı üzerinden belirleniyor. Son olarak lifli sebzeleri sıkarken en sık yaşanan problem makinenin tıkanması veya sıkışması. İşte bunu önlemek için de doğru juicer’ı tercih etmelisiniz.
Peki pazı suyu için doğru juicer nasıl olmalı? Lifli sebzeler için yatay juicer modellerini tercih etmelisiniz. Posada maksimum kuruluk sağlayan ve daha çok meyve/sebze suyu sıkabilen modellere yönelmelisiniz. Enzim değerlerini uzun süre korumasına dikkat etmelisiniz. Çiğneme metodu nasıl bakmalı ve insan dişlerine en yakın çiğneme sistemine sahip olan seçenekleri değerlendirmelisiniz. Yavaş ve soğuk sıkım özellikli cihazları almalısınız. Bu sayede daha besleyici, çok miktarda ve lezzetli sebze suları elde edebilirsiniz.

Pazı Suyu Nasıl Sıkılır? Adım Adım Anlatım
Pazı suyu sıkmak için öncelikle sebzeleri güzelce yıkamalısınız. Önce karbonatlı, sonra sirkeli suda bekletmeli ve durulamalısınız. İyice kuruladığınız pazıları tek tek cihazların besleme borusuna yerleştirmeli ve itecek yardımı ile çiğneme sistemine doğru desteklemelisiniz. Gerisini sıkacaklar yapıyor. Çiğneme sistemine ulaşan yaprakların, suyu ve posası ayrılıyor. Ayrı haznelere iletilen sebze suyu çıkış kısmından yerleştirdiğiniz kaba dökülüyor. Afiyet olsun.
Size örnek olacak yeşil juice videomuzu izleyebilirsiniz :
Pazı Suyunun Saklama Koşulları ve Taze Tüketim İpuçları
Taze sıkılmış sebze sularının vitaminlerinin korunması için doğru cihaz ile sıkılması kadar saklama koşullarına uyulması da oldukça önemli. Enzimlerin, vitamin ve minerallerin tazeliği saklaması için mümkün olduğunca az oksijen ve ısı teması gerekiyor. Bu nedenle sebze suyunu içeceğiniz zaman taze taze sıkmalısınız. Eğer hemen içemeyecekseniz, soğuk ve yavaş sıkım teknolojisi ile sıktığınız sebze suyunu kapaklı (mümkünse vakumlu) kapta muhafaza etmelisiniz.
Pazı Suyunun Yan Etkileri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Pazı sebzesi ve pazı suyunun faydaları etkileyici ancak kontrollü tüketmek gerekiyor. İçerisindeki yüksek miktarda K vitamini, ilaçların etkinliğini yitirmesine yol açabiliyor. Bu nedenle düzenli ilaç alıyorsanız, pazı suyu içmek için mutlaka doktorunuzun onayına başvurmalısınız. Ayrıca oksalat adı verilen madde böbrek taşı oluşturabiliyor. Böbrek hastalığınız varsa yine sebze tüketimi için uzman görüşü rica etmelisiniz. Son olarak pazı suyu alerjik reaksiyona oldukça açık. Eğer alerjen bünyeye sahipseniz tüketimde kontrollü olmanızda fayda var.