Evde Poke Bowl Keyfi için Defya Doğrayıcılar
Lurch markalı doğrayıcılar, Türkiye’deki tek ve yetkili distribütörü Defya ile sizlerle. Alman tasarımı kullanışlı özellikleri, razor tech teknolojisi ürünü gelişmiş paslanmaz bıçakları ve BPA içermez plastik kısımları ile mutfaklarınızın çalışkan yardımcıları olacaklar. İşte poke bowl yaparken kullanabileceğiniz ürünlerimiz;
- Spiral Doğrayıcı sebzelerinizi uzun, spiral veya kalın, kurdele şeklinde şeritlere dönüştürerek yemeklerinize hem estetik hem de lezzetli bir dokunuş katıyor. Üç farklı ultra keskin bıçağı sayesinde, 2 mm ile 3 mm arasında değişen genişliklerde spagetti veya spiral kurdeleler elde edebilirsiniz. Bıçakları paslanmayan çelikten üretiliyor. Bu sayede uzun ömürlü ve dayanıklı bir kullanım sunuyor. Şık garnitürler ve özgün yemek sunumları için ideal bir yardımcı. Kaymayı önleyen vakumlu ayakları, kolay temizlenen pratik tasarımı ile her evin olmazsa olmazı. Poke bowl yaparken spiral doğrayıcı ile havuç, salatalık doğrayabilirsiniz.
- Tambur rende, tam adıyla Lurch kollu tambur rende doğrayıcı ailemizin en sevilen ürünlerinden biri. Onunla peynir rendelemek, salatalık dilimlemek veya havuç rendelemek, çikolata ve yemişleri küçük parçalara ayırmak çok kolay. Poke bowl yaparken turp, salatalık ve havuçları rendelemek için aletten destek alabilirsiniz. BPA’sız plastikten üretilen ve paslanmayan çelik bulunduran alet sayesinde kaseler hazırlamak çok daha hızlı.
- Mandolin doğrayıcı doğrama kalınlığını hassas bir şekilde ayarlayabilme özelliği sayesinde, meyve ve sebzeleri istediğiniz boyutlarda dilimlemenize olanak tanıyor. İster incecik patates cipsleri, ister kalın salatalık dilimleri hazırlayın. Kafes kesimden düz dilimlemeye veya dalgalı kesime kadar çeşitli dilimleme fonksiyonları sunuyor.
Bıçaklar sayesinde, siz de bowl’a farklı dokular ve sunumlar katabilirsiniz. Doğrarken parmaklarınızı koruyan bir gıda tutucu ve sağlam kaymaz ayaklar ile güven veriyor. Kolay temizlenen ve keskin bıçakları ile mutfaklara hız kazandıran ürün Lurch kalitesi ile yalnızca Defya’da.

Poke Bowl Nedir?
Suşi bir Japon yemeği olduğu ve poke bowl adeta kasede suşi yemeğini andırdığı için birçok kişi poke bowl’u bir Japon yemeği sanıyor. Oysa içerisinde deniz ürünleri, tahıl ve sebze bulunduran poke kaselerinin anavatanı Hawaii. Yerel halkın dilinde parçalamak anlamına gelen “poke” kelimesinin kase anlamındaki bowl ile birleşmesinden oluşan yemek, tahıldan (genellikle pirinç) taban ile karşımızda. Alt tabanında tahıl, üstünde et ve sebzeler bulunan, çeşitli soslarla tatlanan kase yemeğine poke bowl adı veriliyor. Çoğunlukla deniz ürünleri kullanılan poke kaselerinde susam, soya sosu gibi Uzak Doğu mutfağında sıkça kullanılan malzemeler de yer alıyor.
Poke bowl’ların suşi kaselerinden farkı merak konusu. Oysa poke bowl’larda genellikle çiğ balık yerine marine balıklar kullanılıyor. Ayrıca suşide ince et dilimleri karşımıza çıkarken poke tarzı kaselerde daha büyük et dilimleri mevcut. Poke kaselerinde salata gibi yeşillikler, pirinç başta olsa da çeşit çeşit tahıllar ve karışık soslar yer alıyor. Suşi ise sadece pirinç, çiğ balık ve temel soslarla servise hazır oluyor. Poke içinde suşide görmediğiniz avokado, ananas, çeşitli deniz yosunları, edamame gibi içeriklere de rastlayabilirsiniz. Öyle ki poke kaselerinde kimchi veya jalapeno dahi konulabiliyor. Kısacası poke kaselerde içerik biraz yaratıcılığa bağlı.
Poke Bowl’un Temel Bileşenleri Nelerdir?
Poke Bowl, taze ve mevsimlik malzemelerin bir araya gelmesiyle oluşan, kişiselleştirilebilir bir kase yemeği. Yaratıcılığınıza ve damak zevkinize göre içeriği çeşitlense de yemeğin temel bileşenleri şunlar:
- Kaselerde baz olarak sushi pirinci kullanabilirsiniz. Dilerseniz esmer pirinç, kinoa veya bulgur gibi alternatifler de tercih edebilirsiniz.
- Ton balığı veya somon, geleneksel olarak poke kaselerinin en popüler protein seçenekleri. Balıkları marine ederek tatlandırabilirsiniz. Öte yandan pişmiş karides, ızgara tavuk veya tofu gibi başka protein kaynakları da kullanabilirsiniz.
- Mevsim sebzeleri bu yemeğin olmazsa olmazı. Avokado, salatalık, turp, mantar, soğan, sarımsak, havuç, edamame, mango, ananas ve deniz yosunu gibi çeşitli sebze ve meyveler kullanabilirsiniz.
- Soya sosu, susam yağı, acı soslar (sriracha), wasabi ile kaseye lezzet katabilirsiniz.
- Karışımın üzerine süsleme ve garnitür olması için susam, yeşil soğan, acı biber, çıtır soğan veya nori (deniz yosunu) ekleyebilirsiniz.
Damak tadınıza uygun protein, tahıl ve sebze çeşitleri ile özgün poke bowl tarifinizi yaratın!. Poke bowl’un daha sağlıklı olması için daha çok renkli sebze kullanmaya özen gösterebilirsiniz. Ayrıca beyaz pirinç yerine kepekli pirinç ve tam tahıllar tercih edebilirsiniz. Yağlı etler yerine yağsız etler veya bitkisel proteinler kullanabilirsiniz. Öte yandan kaseye fermente turşular koyarak öğününüzün sindirim dostu olmasına katkı sağlayabilirsiniz.

Poke Bowl Nasıl Yapılır? Malzemeler ve Tarif Önerileri
Sizler için iyi yaşam prensiplerine uygun, leziz ve poke bowl standartlarını karşılayan bir kase hazırlıyoruz. İşte poke bowl için malzemeler:
- yarım avokado
- 1 adet ızgara somon
- yarım çay bardağı haşlanmış siyah pirinç (kepekli pirinç de olabilir)
- yarım çay bardağı haşlanmış siyez bulguru
- yarım çay bardağı haşlanmış karabuğday
- 1 adet salatalık
- yarım nori
- 1 çay kaşığı deniz tuzu
- yarım çay bardağı pirinç sirkesi
- 1 adet küçük kırmızı turp
- 1 adet rendelenmiş havuç
- 2 yemek kaşığı mor lahana turşusu
- 1 çay kaşığı agave şurubu
Öncelikle tahıllarınızı yıkayıp süzmelisiniz. Sonrasında tahılları haşlayarak hazır olduğunda süzmelisiniz. Bir kapta beklemeye almalısınız. Tahılların ortalama 5-10 dakika içinde haşlanacağını aklınızda tutabilirsiniz. Eğer siyah pirinç kullanacaksanız pişme süresi biraz daha uzun olacaktır.
Sonrasında avokadoyu soyup dilimleyebilirsiniz. Beklerken kararmaması için üzerine limon sıkmanız yeterli. Bu sırada havuç rendelemeli, salatalıkları daha iştah açıcı bir görüntü için spiral doğramalısınız. Turp daire şeklinde incecik dilimlenmeli, bunun için mandolin kullanabilirsiniz. Daha önceden hazırladığınız mor lahana konservesinden 2 yemek kaşığı ekleyebilirsiniz. Eğer konserveniz yoksa, incecik dilimlediğiniz 50-60 gram kadar mor lahanayı tuz ve limon suyu ile iyice ovduktan sonra kullanabilirsiniz. Bu sırada noriyi ince şeritler halinde kesebilirsiniz.
Bir kenarda tuz (lahanaya koyduysanız koymayın), agave şurubu ve sirkeyi karıştırmalısınız. (Bu karışım sosunuz olacak.) Homojen sos karışımını kısık ateşte sürekli karıştırarak hafifçe ısıtmalısınız. Isınan sosa başta pirinç olmak üzere sırasıyla tahılları eklemelisiniz. Somonu ızgarada pişirdikten sonra, işte şimdi servis aşamasına geldik… Poke bowl’un tabanına soslu tahılları, üzerine yan yana çeşitli şekillerde doğradığınız sebzeleri yerleştirin. En üste somonu koyarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Evde Poke Bowl Hazırlamanın Püf Noktaları
Evde poke bowl hazırlamak hem çok keyifli hem de kolay. Siz de haftalık yapacağınız küçük ön hazırlıklarla hemen her gün 5-10 dakika kadar sürede hızla servise hazır poke kaseleri oluşturabilirsiniz. İşte evde poke bowl yapmanın pratik ipuçları;
- Malzemelerin en çok zaman alan hazırlığı doğramak. Evlerinizde doğramayı kolaylaştıracak aletler, rende makineleri bulundurarak mutfak işlerini çok daha hızlı tamamlayabilirsiniz.
- Somon yerine tavuk, tofu gibi başka malzemeler de kullanabilirsiniz. Proteinleri turunçgil sosları, fıstık ezmesi gibi malzemeler ile marine ederek değişik tatlar yakalayabilirsiniz.
- Tabaklarınızda tuz yerine soya sosu tercih edebilirsiniz. Ancak soya piştikçe yoğunlaşan tuz tadı veriyor. Bu nedenle soya sosunu uzun uzun pişirmemeye özen göstermelisiniz.
- Soslarda homojen kıvam elde etmek için blender modelleri yanınızda. Sos hazırlamaya yardımcı Blendtec ürünleri ile homojen karışımları hazırlamak sadece saniyeler alıyor.
- Pirinç kullanırken içindeki arseniğin uzaklaşması için birkaç saat suda bekletmeyi unutmamalısınız.
- Her zaman mevsim balıkları ve sebzeleri kullanmalısınız.
- Poke bowl’un daha iştah açıcı olması için malzemeleri renkli ve düzenli bir şekilde tabaklamalısınız.
- Servis ederken kasenin üstüne taze soğan, maydanoz, susam, mavi haşhaş, çiya tohumu serpebilirsiniz. Böylece hem lezzeti hem de estetiği destekleyebilirsiniz.
- Kase tariflerine lezzet veren soslar ve sebzeler olduğu için bu lezzeti bastırmamalısınız. Çok yoğun yağ ve baharat kullanımından kaçınmalısınız.
Poke Bowl Faydaları
Daha önce gökkuşağı beslenme yazımızda da belirttiğimiz üzere, rengarenk ve çok çeşitli besinlerle beslenmenin birçok faydasından bahsetmek mümkün.
- Kaynaklara göre, farklı sebze ve meyveler içeren çok renkli beslenme alışkanlığı kronik hastalık risklerini azaltıyor.
- Çeşitli sebzeler tüketmek bağırsaktaki bakteri çeşitliliğini artırıyor. Böylece iyi bakterilerin artışı için uygun zemin hazırlayabilirsiniz.
- Bitki temelli protein kaynaklarının vücutta işlenebilmesi için tahıllara ihtiyaç var. Özellikle protein olarak tabakta bitkisel kaynaklar kullanıyorsanız, tahıl temelli bir kase sayesine besleyici bir öğün elde edebilirsiniz.
- Antioksidan özellik taşıyan sebze ve meyveler daha düşük kalp hastalığı riski demek.
- Yeterli sebze ve meyve tüketimi serbest radikallere karşı savaşta bedene destek oluyor.
İşlenmiş gıdalar yerine bol lifli sebze ve tam tahıl tüketmek sindirim için oldukça faydalı. Dışkı hacminin artmasına yardımcı olan lifler, bağırsak sisteminin olağan fonksiyonlarını destekliyor.