Bağırsakların vücut için adeta ikinci bir beyin olacak kadar önemli görevleri bulunduğu artık biliniyor. Psikolojik iyilikten fiziksel sağlığa kadar günümüzde birçok durum, bağırsak sağlığı ile ilişkilendiriliyor. Probiyotikler ise bağırsakların ideal fonksiyonunu göstermesi için hayati role sahip. Öyle ki hemen herkesin, hiçbir sorunu bulunmasa da probiyotik yönünden zengin beslenmesi gerektiği dilden dile dolaşıyor. Peki bu bir efsane mi, yoksa gerçekten probiyotikler hayatımızın vazgeçilmezi olacak kadar önemli mi? Defya blog’ta probiyotik dosyasını sizler için açıyoruz. İşte yazımızda bulacağınız notlar:
- Probiyotik nedir, prebiyotik ile farkı nelerdir sizler için derliyoruz.
- Hangi gıdalar probiyotik içerir not düşüyor, sizlere Defya mutfağından öneriler sunuyoruz.
- Probiyotik faydaları neler, peki zararı var mı? Tüm bu soruları bağırsak sağlığına dair bilimsel makalalelerin notlarını bulacağınız yazımızda yanıtlıyoruz.
İlk olarak Defya ürün koleksiyonunda yer alan probiyotik yönünden zengin beslenmeye yardımcı cihazları sizinle tanıştırabiliriz.
Probiyotik Zengini Beslenme için Defya Ürünleri
Evde probiyotik ve prebiyotikler yönünden zengin besinler hazırlamak için sizin de mutfağınızda Defya yardımcıları yer almalı,
- Brod Taylor mayalama makinesi yoğurttan kombuchaya kadar probiyotik içerikli birçok gıdayı hazırlamanıza yardımcı oluyor. İdeal ısıda mayalama yapmanızı sağlayan cihaz, içinde yer alan nem desteği sayesinde hamur mayalamak için de kullanılabiliyor. Üstelik kolaylıkla katlanır formu sayesinde kullanılmadığında yer kaplamadan saklanabiliyor.
- Profesyonel Blender modelleri Defya’da sizi bekliyor. Blendtec ve Tribest gibi dünyaca ünlü markaların tek yetkili distribütörü olan Deyfa’da 500 Watt’tan 1865 Watt’a kadar farklı değerlerde blenderlar bulabilirsiniz. Hepsi buz kırma özelliğine sahip olan cihazların arasında endüstriyel çeşitlerden personal blenderlara kadar farklı modeller yer alıyor. Siz de ürünleri kullanarak evinizde probiyotik içeren smoothieler yapabilir, bağırsak dostu besinleri çok daha kolay tüketebilirsiniz.
- Doğrayıcılar ile evinizde lahana turşuları, salataları yapmak çok kolay. Saniyeler içinde lahanaları hızla rendelemek, şekillendirerek doğramak için farklı aletleri kullanabilir, sebzeleri fermente ederek probiyotik içermesini sağlayabilirsiniz. Razor tech teknolojisi ürünü kekin bıçakları, BPA içermeyen gövdeleri ve Alman tasarımı ergonomisi ile mutfaklara pratiklik getiren Lurch ürünlerini Defya ayrıcalıkları ile hemen sipariş verebilirsiniz.
Probiyotik Nedir?
Probiyotikler, dengeli bir bağırsak florası oluşturmak ve genel vücut sağlığını desteklemek amacıyla çalışan canlı mikroorganizmalar olarak tanımlanıyor. Bu mikroorganizmalar genellikle sindirim sistemimizde bulunan "iyi bakteriler" olarak da anılıyor. Flora dengesini destekleyen bakteriler, zararlı bakterilerin üremesini engellerken sindirim sistemi sağlığını iyileştiriyor. Yoğurt, kefir, turşu gibi yiyeceklerin yanı sıra gıda takviyeleri yoluyla da alınabilen probiyotik bileşenlerin düzenli tüketimi, bağışıklığın güçlenmesine, sindirim sorunlarının azalmasına yardımcı oluyor. Hatta uzun vadeli probiyotik tüketiminin cilt görünümüne dahi fayda sağladığı iddia ediliyor. Gelin probiyotik faydalarına gelmeden bir de probiyotiklerin kardeşi olarak anabileceğimiz prebiyotiklerle tanışalım.
Probiyotiklerin besinleri şeklinde açıklayabileceğimiz prebiyotikler ise vücutta sağlıklı bakteri popülasyonunun artmasına destek veriyor. Sindirim sistemince tam olarak sindirilemeyen liflerden oluşan prebiyotikler, özellikle oligosakkaritler, inülin, fruktooligosakkaritler (FOS) gibi çeşitli bileşenleri içeriyor. Soğan, sarımsak, kuşkonmaz, muz, kepekli tahıllar gibi bol lifli gıdalar tüketerek prebiyotik almanız mümkün. Bu doğal bileşenler, sindirim sistemini güçlendirerek, bağışıklık sistemini destekliyor ve optimal sağlık için önemli rol oynuyor.
Probiyotik ile prebiyotik farkına ayrıca bir parantez açmak gerekirse,
- Probiyotikler canlı mikroorganizmalarken, prebiyotikler bu organizmaların beslendiği maddeler anlamına geliyor.
- Probiyotikler bakteriler, prebiyotikler sindirilemeyen lifler demek.
- Prebiyotikler probiyotikleri besleyerek bağırsak florasına destek oluyor ve onların çoğalmasına imkan tanıyor. Probiyotikler ise beslenerek zararlı bakterilere karşı engel oluşturuyor.
- Prebiyotik içeren besinler arasında sebzeler ve tahılları sayabiliyoruz. Probiyotik besinler ise fermente gıdalar şeklinde özetleniyor.
Hangi Gıdalar Probiyotik İçerir?
Probiyotik içeren besinler, sağlıklı bir bağırsak florasının sırrı. Üstelik kolaylıkla günlük beslenme rutinine dahil edilebilecek kadar ulaşılabilirler. İşte Türk mutfağına da uyum sağlayabilecek çeşit çeşit probiyotik içeren besin önerisi:
- Evde mayalanan yoğurtlar probiyotik içeriği ile vücuda destek sunuyor. Mayası hazır yoğurt olan yoğurtların dahi ortalama 3-4 mayalama sonrası probiyotik içeriği kazandığı belirtiliyor. Siz de evde yoğurt mayalama detaylarını öğrenerek probiyotiklerinizi evde hazırlayabilirsiniz.
- Kefir ve su kefiri tüketmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Tatlı ekşi, meyveli ve hafif sodalı lezzeti bulunan içecek ile canlı probiyotik tüketiminizi artırabilirsiniz.
- Doğu Avrupa’da sıklıkla tüketilen pancar kvass mutfaklarınıza bol bol probiyotikle beraber geliyor. Sindirim için güç kaynağı olan probiyotik zengini içecek ile siz de fermantasyonun yarattığı mucizelere hayran kalacaksınız.
- Probiyotik deyince kombucha yapmadan, bu özel lezzeti anlatmadan olmaz. Tokluk hissine yardımcı olan ve probiyotikler sayesinde şişkinliği azaltma etkisi sunan içecek dört mevsim mutfağınızda olmalı.
Defya mutfağından Glutensiz Probiyotik Pestil tarifimiz daha fazla probiyotik almak isteyenlerin gözdesi. Özellikle sporcuların enerji ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olan özel tarifin içinde üzümler, yulaf ve teff unu, probiyotik ayran, susam ve ceviz mevcut.
Probiyotiklerin Faydaları Nelerdir?
Bağışıklık üzerindeki etkileri herkes tarafından bilinen probiyotiklerin faydaları bununla sınırlı değil. Yapılan çalışmalar probiyotiklerin düşündüğümüzden çok daha kıymetli olduğunu gözler önüne seriyor. Vücudumuza dost probiyotik bakterilerin vücuda alınması bakın nasıl faydalar sunuyor?
- Sindirim sistemi ile ilgili sorunların hafifletilmesine yardımcı oluyor. Şişkinlik, ishal, kabuz gibi birçok sorunun giderilmesine destek veren probiyotiklerin türü ve dozu mutlaka doktorlar tarafından belirlenmeli. (Kaynak)
- Ruh sağlığı üzerine yapılan çalışmalar bağırsak bakterilerinin ruhsal iyilik hali ile ilişkili olabileceğini düşündürüyor. Depresyondan anksiyeteye kadar birçok probleme karşı probiyotik faydalarından yararlanılabileceğine dair çalışmalar var.
- Kalp sağlığının korunması için bakterilerden destek alabileceğinizi biliyor musunuz? Düzenli probiyotik kullanımının kolesterol üzerinde etkili olabileceği düşünülüyor.
- Alerji ve egzama gibi bağışıklık kaynaklı sorunların üstesinden gelmek için probiyotiklerden yardım alabilirsiniz. Düzenli tedaviye ek kullanabileceğiniz probiyotikler ile alerjik sorunların hafiflemesine imkan tanıyabilirsiniz. Ancak bu konuda çalışma sayısının henüz az olduğunu ve her koşulda hastalık söz konusu olduğunda doktorunuzun önerilerine kulak vermeniz gerektiğini hatırlatmalıyız. Önerilerimiz tedavi önerisi sunmuyor, sadece probiyotik faydaları üzerine bilgilendirmeyi amaçlıyor.
- Kolit gibi bağırsak rahatsızlıklarının bakteriyel destekle hafifleyebileceğine dair görüşler bulunuyor. Özellikle irritabl bağırsak sendromu olan kişilerin semptomların hafiflemesi için probiyotiklere başvurabileceği yapılan araştırmalar sonucu erken verilerle göz önüne seriliyor.
- Bazı çalışmalar bağırsaktan yağ emilimini önleyerek kilo kaybına destek oluyor. Fakat bu konuda yeterli çalışma ve geniş çaplı örneklem henüz bulunmadığı için verilere ancak “umut verici” demekle yetiniyoruz. Yine de probiyotik faydaları arasında gelecekte kilo vermeye yardımcı olmayı da konuşabileceğimizi aklınızda tutabilirsiniz.
Siz de probiyotik içeren besinler tüketerek, beslenmenizi çeşitlendirerek ve prebiyotikleri tüketmeye özen göstererek vücudunuza bir iyilik yapabilirsiniz. Eğer beslenme konusunda yeterli dikkati sunamadığınızdan endişe ediyorsanız doktorunuzun da onayı ile probiyotik gıda takviyelerine başvurabilirsiniz. İyi yaşam konulu daha birçok yazı için Defya blog yanınızda, evinizde sağlıklı yaşama yardımcı olacak cihazları ise Defya.com.tr adresinden bulabilir, hemen sipariş oluşturabilirsiniz.