Sağlık Deposu Pancarı Kurutmanın Püf Noktaları

Sağlık Deposu Pancarı Kurutmanın Püf Noktaları

Antioksidan deposu olması ve leziz tadı ile mutfaklarımızın vazgeçilmezlerinden olan pancar, taze ve kuru formlarıyla dört mevsim sofralarımızda. Pancar kurutmanın püf noktalarını Defya Ailesi ile paylaşıyoruz. Kullanışlı ve pratik Defya ürünleri ile kolaylıkla hazırlayabileceğiniz kuru pancar, sizin de kilerinizin baş köşesinde yerini almalı. Yazımızda bulacağınız detaylar;

• İlk olarak Defya ürünleri ile pancar kurutabileceğinizi not düşeceğiz. Lezzeti ve sağlığı mutfaklarınıza taşıyacak pancar kuruları için yardımcı Defya ürünleri ile tanışacaksınız. 

• Sonrasında pancar kurutmanın önemini açıklayacak,

• Pancar kurutma yöntemlerini sizlerle paylaşacağız. 

• Pancarın kurutma süresi ve depolama ayrıntılarını detaylandıracak,

• Kurutulmuş pancarın faydalarını aktaracağız. 

• Pancarın gücü başlığında ise kurutulmuş pancarın besin değerini belirteceğiz. Bununla beraber sağlık yararlarından konu açacağız.

 

Defya Ürünleri ile Pancar Kurutarak Lezzeti ve Sağlığı Mutfaklarınıza Taşıyın

İyi yaşama destek olan seçtin ürünlerin yetkili Türkiye distribütörü olan Defya, pancar kurutma işlemlerinde de yanınızda. İşte Tribest’in en sevilen ürünleri:

• Tribest Sedona Supreme 47 Lt Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi farklı ısı derecelerinde art arda kurutma yapmak için programlanabiliyor. Bu özellik, önce yüksek sonra düşük ısıda kurutulan pancar için de kullanılabiliyor. 47 lt geniş iç hacmi ve 9 adet rafı bulunan cihaz, ısı kontrolü özelliği ile gıdalardaki enzimleri canlı tutmaya yardımcı. 

 Tribest Sedona Classic 47 Lt Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi 9 adet BPA içermeyen plastik raf sahibi. Böylece küçük parçaları bile düşürmeden kurutabiliyor. Hem çift hem de tek fanla çalışabilme özelliği bulunuyor. Bu sayede, kurutulacak gıda miktarı az olduğunda tek fanla çalıştırılarak enerji tasarrufu vadediyor.

• Tribest Sedona Express 25 Lt. Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi iki dereceli ardışık kurutma işlemi yapabiliyor. Yıkanabilir filtresi ve 11 adet paslanmaz çelik rafı ile fark yaratıyor. Ürün, gıdaları eşit bir şekilde kurutuyor. Ek olarak, LED aydınlatma ve cam pencere, kurutmanın her anını kontrol etmeye imkan tanıyor.

 Amerika’nın sevilen markası Tribest’in popüler diğer ürünlerini incelemek için Defya.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

Pancar Kurutmanın Önemi Nelerdir?

Kırmızı renkteki sebze ve meyvelerin antioksidan zenginliği malum. Ancak yeterince renkli beslenmek çaba gerektiriyor. Pancar gibi sebzeleri sık tüketmek birçok kişi için kolay değil. Üstelik pancar zamanı geçtiğinde iç kısmında kılçık gibi sert şeritler bulunduruyor. Bu doku, sebzeleri daha zor tüketilir hale getiriyor. Dahası zamanı geçen pancarların lezzeti de tüketicileri tatmin etmiyor. Pancar kurutma, tam zamanında toplanan sebzelerin besleyici değerini, özel dokusunu ve lezzetini dört mevsim saklıyor. Toz haline getirilerek veya kuru dilimler halinde tüketilen sebzeler, kırmızı sebze tüketimini çok daha pratik hale getiriyor.

 

Kurutulmuş Pancarın Mutfakta Kullanım Çeşitliliği

Pancar kurutma yoluyla hazırladığınız kurutulmuş pancarlarla mutfakta birçok farklı yiyecek hazırlayabilirsiniz. İşte kurutulmuş pancarın mutfaktaki kullanım çeşitliliğini ispat edecek örnekler:

  • Pancar tozu yapabilirsiniz. Kuru pancarları blenderdan geçirerek çeşni gibi kullanabilirsiniz.  Yemeklere, çorba ve smoothielere ekleyeceğiniz toz sayesinde yemeklerinize besleyicilik ve  lezzet katabilirsiniz. Üstelik kurutulmuş pancarlar hafif tatlı tada sahip. Bu sayede hem tatlı hem de tuzlu yemeklerinizde toza yer      verebilirsiniz.

• Pancar kurutma doğru ısı ve sürede yapıldığında sebze cezbedici kırmızı rengini koruyor. Bu sayede kuru pancarların tozları, rahatlıkla yemeklerde renklendirici olarak kullanılıyor. Siz de kuru pancarları toz haline getirerek krema ile karıştırabilirsiniz. Pancarın doğal rengi ile pembe pastalar, tatlılar yapabilirsiniz. Benzer şekilde makarna salatalarına renk verebilirsiniz. Hamur işlerinizi pembe renkle farklılaştırabilirsiniz. Özellikle çocuklar bu renklere bayılıyor… Bu sayede çocuklara sevmedikleri yiyecekleri bile yedirmek kolaylaşıyor. 

• Kuruyu köfte, et ve sebze karışımlarına ekleyebilirsiniz. 

• Pancar kurutma sırasında dilimlere baharat ve tuz ekleyerek cips yapabilirsiniz. Bu cipsleri atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz

 

Pancar Kurutma Yöntemleri Nelerdir?

Pancar kurutma fırında, güneşte veya kurutucuda yapılabiliyor. Ancak güneşte kurutma sırasında toz ile temas mümkün olduğundan dezavantaj yaratıyor. Keza sıcaklık derecesi ve nem oranı kontrol edilemediği için güneşte kurutma günler alabiliyor. Fırınlarda ise menfez bulunmuyor. Ayrıca pişirme konusunda uzman olan fırınlar, kurutma yaparken maalesef gıdaları pişiriyor. Bu da enzim, vitamin ve minerallerin kaybı anlamına geliyor. Tüm bu nedenler dolayısıyla pancar kurutma için ideal yöntemin dehidratörler olduğunu söyleyebiliriz.

 

Pancarın Kurutma Süresi ve Depolama

Pancar kurutma için öncelikle kök sebzeleri dilimlemelisiniz. Her dilimin eşit olması önem taşıyor. Soyduğunuz ve dilediğiniz şekilde dilimlediğiniz pancarları önce haşlamalısınız. Ardından dilimleri kurutma tepsisine serebilirsiniz. Bu sırada dilimlerin üst üste gelmemesi önem taşıyor. Kurutmada uzman kurutucular önce 65 derecede 2 saat, sonra 48 derecede 18-20 saat kurutuluyor. Tamamen kuru olduğuna emin olduğunuzda pancar kurutmayı sonlandırabilirsiniz. Elde ettiğiniz kuruları şimdi doğru koşullarda saklama zamanı.

Tüm sebze ve meyveler, kurutulduktan sonra nemsiz, kuru, karanlık ve serin ortamlarda saklanıyor. Bu sayede çok daha uzun süre ilk günkü formunu muhafaza ediyor. Pancar kurutma sonrası elde ettiğiniz kuruları, koyu renk cam bir kavanoza koymalısınız. Kavanozun kapağında vakum özelliği bulunmasına özen göstermelisiniz. Ardından kavanozu nemi düşük, karanlık ve serin bir dolaba, kilere yerleştirmelisiniz. Böylelikle aylarca kuru sebzelerin tadını çıkarmanız mümkün.

 

Pancar Kurutma Sürecinde Lezzeti Korumanın Sırları

İdeal sonuçlar elde etmek için pancar kurutma sürecinde şu adımları takip edebilirsiniz. İşte adım adım pancar kurutma: 

• Pancarları sebze fırçası ile ovalamalısınız. Tüm kirini arındıracak şekilde yıkamalısınız. Ardından ince bir şekilde kabuğunu soymalısınız. 

• 2 x 1 cm boyutlarında eşit parçalar halinde dilimleyebilirsiniz. 

• Kısa bir süre haşlamanın sonrasında dilimleri bir havlu ile kurulamalısınız. 

• Kurulanan haşlanmış pancarları tepsi örtüsü üzerine tek tek dizmelisiniz. Sonra pancar kurutma aşamasına geçmelisiniz. 

• Önce 65 derecede 2 saat, 48 derecede 18-20 saat kurutabilirsiniz. 

Kuruyan sebzeleri elinizle kontrol ederek tüm neminin alındığından emin olmalısınız. İdeal pancar kurularının kararmamış, nemini tamamen bırakmış olması gerekiyor. 

 

Kurutulmuş Pancarın Faydaları Nelerdir?

Taze ve kurutulmuş pancarlar, sağlık açısından birçok faydayı beraberinde getiriyor. Pancarın faydalarını sizler için sıralıyoruz. İster fermente pancar kvass yaparak ister pancar kurutma yolu ile veya sebzeyi taze olarak tüketerek siz de faydalardan yararlanabilirsiniz. 

• Yapılan çalışmalar pancar tüketiminin kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Bu etki, kalp krizi riskinin azaldığı anlamına geliyor. (Kaynak)

• Araştırmalara göre, taze ve kurutulmuş pancarlar atletik performans üzerinde etki gösteriyor. İçerisindeki nitrat, mitokondri performansını etkiliyor. Böylelikle enerji üretiminde verim artıyor. (Kaynak1)

• Anti-inflamatuar etki vadediyor.

• Zengin bir lif kaynağı olan sebze, sindirim sisteminin olağan fonksiyonuna katkı sağlıyor.

 • Nitrat içeriği beyin fonksiyonlarını destekliyor. Düzenli pancar tüketimi, hafızanın iyileşmesine ve karar verme yetisinin artmasına imkan tanıyor.(Kaynak 2)

 

Pancarın Gücü: Beslenme Değerleri ve Sağlık Yararları

Kurulmuş pancarın 18 gramlık bir porsiyonu 327 kcal kaloriye denk geliyor. 62 gram kadar karbonhidrat ihtiva eden kuru pancarlar, 15 gram lif sahibi. 11 gram protein bulunduruyor. Şeker değeri 53 grama denk düşüyor.

Pancar kurutma bu leziz sebzeyi tüketmenin tek yolu değil. Sebze suları yapmayı sevenlerdenseniz pancar suyu nasıl yapılır yazımızdan hemen öğrenebilirsiniz. Daha fazla tarif için tarif.defya.com.tr adresimizi ziyaret edebilirsiniz. 

 

Etiketler: Sağlık Deposu Pancarı Kurutmanın Püf Noktaları
Ağustos 28, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR