Sağlıklı Beslenme İçin 10 İpucu

sağlıklı beslenme

Sağlık tavsiyeleri almaktan yorulmuş, gerçekten sağlıklı beslenme için ne yapmanız gerektiği konusunda kafa karışıklığı yaşıyor olabilirsiniz. Bilgi ve uyarıcı bombardımanı altında  kaldığımız bugünlerde, beslenme rutininizi daha sağlıklı hale getirecek küçük ipuçlarını sizler için hazırladık. Üstelik tam 10 adet, hayata kolay geçirilebilir öneri listeledik. Siz de sağlıklı beslenme önerilerimizi değerlendirerek hayata geçirebilirsiniz. 

Peki sizin için hazırladığımız yazıda başka neler bulacağınızı biliyor musunuz?

  • İyi beslenmenin neden önemli olduğundan başlıyoruz. Zira önemini bildiğimizde motivasyonun da artacağından eminiz. 
  • Sonra önerilerimize geçmeden genel olarak sağlıklı beslenme için nelere dikkat edilmesi gerektiğine değineceğiz. 
  • Son olarak sağlıklı beslenme için birbirinden değerli 10 ipucu bırakacağız. 

Elbette ara ara sağlıklı yaşam yolculuğunuzda size eşlik edecek pratik Defya ürünlerinden de bahsedeceğiz. Siz de mutfağınızda yapacağınız küçük değişikliklerle öğünlerinizi çok daha sağlıklı hale getirebilirsiniz. Zamanınız az olsa, sağlıklı yaşam için hevesiniz zaman zaman azalsa da size zaman kazandıracak, motivasyon sağlayacak Defya ürünleri mutfağınızda. Biliyoruz, beraber başarabiliriz. Motivasyon kaybettiğiniz her an Defya pratik ürünleriyle yanınızda! 

 

 

Neden Sağlıklı Beslenmeliyiz?    

Beslenme yalnız günlük enerji ihtiyacını karşılamak veya tokluk hissetmek için değil, tüm bedensel fonksiyonun devamı için önem taşıyor. Yiyecekler içerdikleri vitamin, mineral içerikleriyle bizlere adeta hayat veriyor. Öyle ki düzenli ve dengeli bir beslenme ile beyin daha iyi çalışıyor, hafıza güçleniyor, beden daha zinde oluyor. Hem günlük verim artıyor hem de bağışıklık güçleniyor. Diğer bir deyişle günlük işlevsellik artarken bir yandan sonraki günlerde zinde olabilmek için hastalık riski de minimize ediliyor. Üstelik uzun süre düzenli beslenmek daha iyi çalışan vücut sistemleri, daha güzel bir cilt, sağlıklı saç ve tırnaklar, zinde ve fit bir beden anlamına geliyor. 

 

Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalı?        

Vücudun yaşına, ihtiyaçlarına, özel sağlık durumuna göre günlük besin ihtiyacına uygun olan beslenmeye sağlıklı beslenme deniyor. Sağlıklı beslenen bir beden, günlük fonksiyonlarını yerine getirebiliyor, işlevler için gereken enerji kaynağına ulaşıyor. 

Sağlıklı beslenmeyi daha iyi anlamamız için üç temel besin ögesini tanımalıyız. Karbonhidrat, protein ve yağ olarak anılan bu üç grubu, makro besin ögeleri olarak anmaya devam edeceğiz. Buna ek olarak vücuda destek olan vitamin ve minerali ise mikro besin ögeleri olarak sınıflandıracağız. Beden sistemlerinin sorunsuz çalışması, hormon ve vücut salgılarının üretilmesi, fonksiyonların sürebilmesi için hem makro hem de mikro besin ögelerinin yeterli oranda alınması gerekiyor. Bu bileşenlerin eksiksiz alındığı rutin ise doğru beslenme planını oluşturuyor. 

Bu bağlamda sizler için hazırladığımız sağlıklı beslenme önerileri: 

 

1- Sağlıklı Beslenme için İşlenmiş Gıdalara Dur Deyin!

Paketli ve işlenmiş gıdaları mümkün olduğunca azaltarak için kendinize iyilik yapabilirsiniz. Hazır atıştırmalıklar ve yemekler düşündüğünüzden çok daha fazla katkı maddesi, şeker, tuz içeriyor. Üstelik besin değerleri oldukça az oluyor, evde yemek hazırlamaktan çok daha pahalıya geliyor ve yüksek miktarda atık çıkarıyor. 

Düşük kaliteli işlenmiş gıdalar yerine atıştırmalıklarınızı evde hazırlayabilirsiniz. Bunun için meyve ve sebze kurutma makinesi ürünlerini kullanabilirsiniz. Hazır gıda almak zorunda kalsanız dahi mümkün olduğunca etiket okumalı ve katkısız ürünleri tercih etmelisiniz. 

 

2- Sağlıklı Beslenmenin En Önemli Parçası Yeterli Su İçme 

Su içme, sağlıklı beslenme önerileri arasında ilk sıralarda yer almayı hak edecek derecede önemli. Uluslararası resmi kaynaklara göre, yeterli su tüketimi vücut ısısının dengelenmesine yardımcı oluyor. Eklem sağlığına destek oluyor ve vücudun toksinlerden arınmasını kolaylaştırıyor. Özellikle fiziksel aktivitenin fazla, havanın sıcak olduğu zamanlarda su ihtiyacı daha da artıyor.

Bu bilgiler ışığında, sağlıklı bir yaşam için günde en az 2 litre kadar su içmelisiniz. Ayrıca tükettiğin çay ve kahve miktarını, içtiğin su hesabından ayrı tutmalısınız.  Hatta suyu daha besleyici hale getirmek için su canlandırıcı karaf ürünlerini deneyebilirsiniz. 

 

3- Lifli ve Sağlıklı Besinlerle Barışın 

Bağırsak sağlığının korunması tüm beden sağlığı için hayati önem taşıyor. Öyle ki yapılan çalışmalara göre bağırsak bakterilerinde bozulma; obezite riskini, sindirim problemlerini ve birçok kronik hastalık ihtimalini artırıyor. Bu nedenle lifli gıda tüketimini artırmalısınız. Bu kapsamda prebiyotik ve probiyotik yönünden zengin yiyeceklere yönelmelisiniz. 

 

4- Yavaş Yemeyi Alışkanlık Haline Getirin 

Yeme hızı beslenme alışkanlığının en önemli belirleyicilerinden biri. Üstelik hızlı yemek daha çok yeme ihtiyacını ve kilo alma potansiyelini artırıyor. Daha düşük vücut kitle indeksi için daha yavaş yemeyi ve daha çok çiğnemeyi öğrenmelisiniz. 

 

5- Sağlıklı Yemek Hazırlama Tekniklerini Öğrenin

Kızartma gibi bol yağlı veya mangal gibi kanserojen pişirme tekniklerinin yerine daha sağlıklı yemek hazırlama yöntemlerini öğrenmelisiniz. Örneğin ızgara yemekler hazırlamayı, her öğünde çiğ salata tüketmeyi, sulu tencere yemekleri yapmayı alışkanlık haline getirerek daha sağlıklı beslenebilirsiniz. 

 

6- Aç Kalmaktan Korkmayın

Eğer kronik bir rahatsızlığınız yoksa birkaç saat açlığın korkulacak bir yanı yok. Yeme alışkanlığının yaşamsal bir gereksinim için olduğunu aklınızda tutarak sürekli tok hissetmeniz gerekmediğini fark etmelisiniz. Eğer duygusal yeme ihtiyacı hissediyor ve tok olmanıza rağmen yemeye gereksinim duyuyorsanız bir ruh sağlığı uzmanından destek almalısınız.

 

7- Sağlıklı Beslenme Önerileri İçinde Rafine Şekere Yer Yok 

Sağlıklı beslenme önerileri arasında tatlı alışkanlıklarının yenilenmesi de var. Rafine şekerin yerine doğal meyvelerden yararlanmayı öğrenmelisiniz. Ayrıca kan şekerini hızla yükselten yiyecekleri lifli ürünlerle beraber, küçük porsiyonlar halinde tüketmeye gayret etmelisiniz. Eğer ne kadar çabalasanız da şeker ihtiyacını çok yoğun bir şekilde hissediyorsanız, bunun kan değerlerindeki bir sorundan kaynaklanabileceğini düşünerek mutlaka bir uzmana danışmalısınız. 

 

8- Diyet Yiyecekler Gerçekten Sağlıklı mı Bir Bakın

Bugüne kadar sağlık için zayıf olmanız ve bunun için diyet yiyecekler tüketmeniz gerektiğini düşünüyor olabilirsiniz. Oysa bu bilgi her zaman doğru değil. Diyet olması için yağı azaltılan ürünler, lezzet sunması için yoğun şeker içerebiliyor. Bu nedenle paketli diyet yiyeceklerin içeriğini kontrol etmeli ve sağlıklı ürünlerin “diyet” etiketine gerek duymadığını hatırlamalısınız. Porsiyon kontrolü ve doğru seçimle, diyet etiketi taşımayan birçok ürünü rahatlıkla tüketebilirsiniz. 

 

9- Alternatifleri Düşünerek Alışkanlıklarınızı Değiştirin

Sağlıklı beslenme önerilerini okumak bile şu an size stres hissettiriyor olabilir. Yaşam alışkanlıklarınızı bir anda değiştirmenin zor olduğunu biliyoruz. Ancak her ürünün bir sağlıklı alternatifi olabileceğini müjdeleyebiliriz. Örneğin:

  • Hazır ekmek tüketmek yerine evde kendi evinizdeki taş değirmen aletinde öğüttüğünüz unlardan sağlıklı ekmekler hazırlayabilirsiniz. (Evde ekmek nasıl yapılır hemen öğrenmek için tıklayabilirsiniz.)
  • Rafine şeker yerine elma suyu veya doğal hurma ezmesini az miktarlarda kullanabilirsiniz. 
  • Şekerli içecekler yerine maden suyu, su veya evde hazırladığınız şekersiz kompostolar tüketebilirsiniz. Ayrıca meyve sıkacağı cihazlarıyla taze meyve suları hazırlayabilirsiniz.
  • Atıştırmalık olarak kuruyemişler, sağlıklı tohumlar ve kuru meyveler/sebzeler yiyebilirsiniz. 
  • Bol tuz veya şeker yerine baharatlarla tatlandırılmış tabaklara yönelebilirsiniz. 

 

10- Daha Çok Sebze ve Meyve Mottonuz Olsun

Sağlıklı beslenme, dengeli ve yeterli miktarda sebze/meyve tüketiminden geçiyor. Elbette et, balık, yumurta gibi protein kaynaklarını tüketmeye devam edebilirsiniz. Ancak mümkün olduğunca sebze ve meyve tüketmeyi hedef haline getirmelisiniz. Her öğünde tabağınızda renk renk yiyecekler olmalı. Örneğin mor-kırmızı renkteki sebzelere, yeşil sebze suyu ve smoothielere, çiğ tohumlara (keten tohumu, kabak çekirdeği, susam gibi), bakliyat filizlerine beslenmenizde daha çok yer açmalısınız. (Filizlendirme nedir henüz keşfetmediyseniz şaşırmaya hazır olun!)

Siz de sağlıklı yaşam hakkında daha çok bilgi edinmek için Defya Blog’u takip edebilirsiniz. Ayrıca sağlıkla beslenmeyi sizin için daha kolay bir hale getirecek mutfak ürünlerini Defya koleksiyonunda bulabilirsiniz.

 
 
Etiketler: defya
Eylül 07, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR