Sebze yemek sizin için zor mu? Sebze tozları ile siz de beslenmenize daha çok sebze dahil edebilirsiniz. Özellikle çocuklu ailelerin sıklıkla tercih ettiği tozlar, hamur işlerinde, köftelerin içinde, smoothielerde tüketicilere yardımcı oluyor. Siz de beslenmenize dahil edeceğiniz çeşit çeşit sebze tozları ile öğünlerinizi çok daha besleyici hale getirebilirsiniz. Daha çok sebze meyve tüketerek daha çok vitamin, mineral ve lif alabilirsiniz. Bu sayede serbest radikal hasarından korunabilir, iyi yaşam için bedeninize destek sunabilirsiniz. Yazımızda;
Defya cihazları ile sebze tozu yapımını pratikleştirebileceğinizden bahsedeceğiz. Kullanışlı ve pratik ürünlerle daha çok sebze tüketmek için çeşit çeşit tozlar hazırlayabilirsiniz.
Sebze tozları nedir açıklayarak yazımıza devam edeceğiz.
Toz haline getirilirken doğru ısıda işlem gören sebzelerin faydalarından bahsedeceğiz.
Evde sebze tozları hazırlamak için ihtiyaç listenizi çıkardıktan sonra,
Hangi sebzelerden tozlar yapabileceğinizi belirtecek ve sizlerle Defya mutfağından bir tarif paylaşacağız.
Günlük beslenmeye sebzeleri eklemek için yapabileceklerinizi not düşeceğiz.
Son olarak sebze tozu kullanırken dikkat etmeniz gerekenler sizlerle olacak.
Sebzelerin faydalarını yaşamınızda deneyimlemek için aradığınız ipuçları yazımızda. Farklı sebze tozları ile yemeklerinizi taçlandırabilirsiniz. Hazırsanız, sizleri Defya mutfağına davet ediyor ve iyi yaşam ipuçlarımızı paylaşıyoruz.
Defya Ürünleri ile Sebze Tozları: Pratik ve Sağlıklı Çözümler
İyi yaşam için daha iyi beslenmenin şart olduğunu bilen ve dünyaca ünlü markaların en sevilen iyi yaşam yardımcılarını ülkemize getiren Defya ile mutfaklarınızda rönesansa hazırlanın. Daha çok sebze meyve tüketmek için ihtiyacınız olan sıkacaklar, yemek hazırlığını kolaylaştıran doğrayıcı modelleri ve canlı su yapımına yardımcı özel tasarımlar yetkili distribütör avantajı ile Defya’da. Sebze tozları hazırlamak için sizlere pratik çözümler sunacak öğütücüler ve kurutucu modellerini de Defya’nın geniş ürün yelpazesi içinde bulabilirsiniz.
Defya Kurutucu ile Kolay Sebze Tozu Hazırlayın
Mevsiminde aldığınız, bahçenizden topladığınız sebzeleri kurutucular ile kurutarak dört mevsim saklayabilirsiniz. Amerika’nın ve Avrupa’nın en sevilen dehidratör markaları Tribest ve Wartmann seçkin cihazları ile şimdi Defya koleksiyonunda.
Wartmann Paslanmaz Çelik Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi - WM-2110-DH ısı kontrolünde tam yetkiyi kullanıcılarına veriyor. Dijital kontrol paneli ve 10 adet paslanmayan çelik tepsi bulunduran cihaz, meyve ve sebzeleri kurutmak için evlerinizin çalışkan yardımcısı. Çift duvarlı, izolasyon özellikli tasarımı ve çelik gövdesi ile fark yaratıyor. 25 ile 90 derece arasına kurutma yapabilen model, 800 W ile çalışıyor. Ürünün zamanlama özelliği ise 30 dakika ile 72 saat arasında.
Tribest Sedona Classic 47 Lt Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi - SD-P9000-F markasının en çok satan kurutucu cihazı. 9 adet BPA içermeyen plastik rafı bulunan cihaz, çift fan sahibi. Az miktarda sebze kurutacağınız zaman tek fanı çalıştırarak tasarruf yapmanız da mümkün. Tek aşamalı ısı ayarı bulunan ve 30 ile 68 derece arasına programlanabilen modeli, dijital ekran üzerinden kolaylıkla kontrol edebilirsiniz.
Defya Blender ile Evde Taze Sebze Tozu Yapımı
Evinizde doğal sebze tozu hazırlama adımlarını takip ederek siz de tarifi kolaylıkla uygulayabilirsiniz. Peki sebze tozu elde etmek için nasıl yol almalı? İşte sebze tozları nasıl yapılır sorusunun adım adım yanıtları:
İlk olarak kullanacağınız sebzeleri yıkamalı ve kurulamalısınız.
Sonrasında kök sebzeleri rende haline getirmelisiniz.
Daha yumuşak sebzeleri ince ince dilimleyebilirsiniz.
Rendeyi ve dilimleri kurutucunuzun tepsisine, örtü üzerine dizmeniz gerekiyor.
Burada dilimlerin üst üste binmemesine dikkat etmelisiniz. Rendelenmiş sebzeler son derece ince olmalı.
Ardından kurutucunuzu 65 derecede 8 ile 10 saat arasında çalıştırabilirsiniz.
Elde ettiğiniz kuruları arzu ettiğiniz baharatlarla beraber blender modelleri ile öğüterek harmanlayabilirsiniz.
VIDEO
Videomuzda kullandığımız Blendtec Classic 575 Blender ile mutlaka tanışmalısınız. 3 hp motoru ile güç gösterisi yapan cihaz, 1560 W ile çalışıyor. Dünyaca ünlü Blendtec markasının en popüler ürünlerinden biri. Smoothie ve temizlik olmak üzere 2 temel programı ve 2 adet süreli çalıştırma modu bulunuyor. 60 ile 90 saniye karıştırma seçeneklerinin yanında darbe modu da mevcut. Mutfak işlerine hız katacak cihaz, sos, sıcak çorba, smoothie ve öğütme konusunda uzman. Siz de sebze tozları hazırlarken Blendtec uzmanlığı ile hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz.
Sebze Tozları Nedir?
İyi beslenmenin önemli bir parçası olan sebzelerin kurutulduktan sonra blend edilmesi ile elde edilen çeşnilere sebze tozları deniyor. Sebzelerin faydalarından yararlanmak için doğru ısıda işlem görmeleri önemli. Bu nedenle sebze tozlarının besleyiciliği koruması için özenle hazırlanması gerekiyor. Raw beslenme prensiplerine göre hazırlamalı, pişirmeden sebzeleri kurutmalısınız. Böylelikle elde edeceğiniz kuruların daha besleyici olmasını sağlayabilirsiniz. Sonrasında sebze kurularını öğüterek dilediğiniz boyuta ulaşabilirsiniz. Un gibi sebze tozları yapmak için biraz uzun süre blend etmeniz kafi.
Sebze Tozlarının Faydaları Nelerdir?
Tamamen sebze tozları ile beslenme gibi bir rutin neredeyse imkansız. Tozlar kaşık kaşık yenemiyor. Ancak yemeklere, smoothielere, çorbalara ve hamur işlerine eklenerek daha çok vitamin ve mineral alımına kapı aralıyor. Peki sebze tozlarının faydaları neler?
Yeşil sebzelerden elde edilen yeşil sebze tozları, yeşil yapraklı sebzelerin faydalarını evlerimize getiriyor. 2019 yılında yapılan bir çalışmaya göre, yeşil yapraklı sebzeler, hayvanlarda kan basıncının düzenlenmesine yardımcı oluyor. ( Kaynak )
Sebze tozlarının tüketimi lif alımını artırmanın en kolay yollarından biri. Lifli beslenmenin faydaları arasında kolesterol kontrolü, tansiyon düşürmeye yardımcı olmaları, uzun süre tokluk gibi maddeler var. ( Kaynak )
Sebzelerde yer alan vitamin, mineral ve enzimler doğru kurutulan sebze tozlarında büyük oranda korunuyor. Bu sayede vücut ihtiyacı olan enerjinin yanında vitamin, mineral ve antioksidan desteğine de kavuşuyor.
Doğal gıdaların özgün lezzeti ve rengi sebze tozları ile beraber farklı tariflere hayat veriyor. Pancar tozlarından pembe hamur işleri yapabilirsiniz. Benzer şekilde ıspanak tozundan yeşil sevimli ve lezzetli makarnalar yapmak elinizde.
Elbette bahsettiklerimiz hazır satılan sebze tozları değil. İçerisinde koruyucu, renklendirici ve katkı maddesi olmayan sebze tozlarının faydalarını sıralıyoruz. Siz de evinizin hijyeninde, ısı ve nem kontrolü sayesinde kolaylıkla hazırladığınız sebze tozlarından faydalanabilirsiniz.
Evde Sebze Tozu Yapımı: Hangi Ekipmanlar Gereklidir?
Geleneksel sebze tozu yapma yöntemleri arasında güneşte veya fırında kurutma da var. Ancak günümüzde hava kirliliği dolayısıyla güneşte kurutma yeterince hijyenik değil. Fırınlar ise pişirme fonksiyonunu yerine getirdiği için sebzelerde yüksek oranda besin değeri kaybına yol açıyor. Bu nedenle evde sebze tozu yapımının yolu kurutuculardan geçiyor. Siz de evinizde sebzelerden toz yapmak için bir adet dehidratöre sahip olmalısınız. Kuruları elde ettikten sonra onları öğüteceğiniz bir blender kullanabilirsiniz. Sonrasında ihtiyacınız olan tek ekipman ise hava almayan, koyu renk camdan yapılmış, vakumlu kapak bulunduran bir kavanoz.
Sebze Tozları ile Hangi Sebzelerden Elde Edilir?
Aklınıza gelecek hemen her sebze ve meyveden tozlar yapabilirsiniz. Örneğin sebze tozları denince akla ilk gelen ürünlerden biri olmasa da limon lifi tozu yapabilirsiniz. Pancar, lahana, kabak, havuç, pırasa, biber, domates gibi çeşit çeşit sebzelerden hazırlayacağınız kuruları kolaylıkla öğütebilirsiniz. Dilerseniz karışımlar hazırlayabilir hatta onları baharatlar ile karıştırarak kendi çeşnilerinizi yapabilirsiniz.
Sebze Tozlarını Günlük Beslenmeye Ekleme Yöntemleri
Peki, kilerinizde mutlaka bulunması gereken sebze tozları nasıl kullanılır? İşte sizlere ilham verecek Defya mutfağından pratik ipuçları:
Taş değirmenler aracılığıyla evde hazırladığınız unların içerisine rengarenk sebze tozları ekleyebilirsiniz. Pancarlı bir ekmek veya ıspanaklı bir kek yapmak için tek yapmanız gereken hamura sebze tozları eklemek.
Sebzeli hamur işlerinin illa glüten içermesi de gerekmiyor. Eğer glütensiz unlar ve sebzelerden karışımlar yapacaksanız, hamura biraz karnıyarık otu tozu ekleyebilirsiniz. Böylelikle hamurun çok daha yapışkan olmasını ve kolay şekil almasını sağlayabilirsiniz.
Sebze tozlarını çorbalarınıza, tencere yemeklerinize ilave edebilirsiniz.
Baharat gibi sofranızda yer verebilirsiniz.
Etlerinizi marine ederken bu özgün lezzetten yararlanabilirsiniz.
Omletlerinizi çeşnilendirmek için kullanabilirsiniz.
Makarna soslarına ekleyebilirsiniz.
Sebze tozlarını kıyma veya bakliyat püreleri ile karıştırabilirsiniz. Çeşit çeşit köfteler ile sofralarınızı şenlendirebilirsiniz.
Sebze Tozu Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Evinizin hijyenik ve konforlu ortamında hazırladığınız sebze tozlarını kullanırken lezzet kontrolü yapmayı unutmamalısınız. Yoğun lezzete sahip olabilen sebze ve meyve tozlarının ölçüsünü damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Ayrıca ürünleri serin, kuru ve ışık almayan alanlarda saklamalısınız. Uzun ömürlü olan ve ilk günkü formunu uzun süre koruyan sebze tozlarını kullanırken hangi sebzelerin hangi yemeklere daha çok yakışacağını düşünerek hareket etmelisiniz. Benzer şekilde yemeklerin rengini bozacak karışımlardan da imtina etmelisiniz. Kuru sebzelerin yemeklere lezzetin yanında renk de verebileceğini aklınızda tutmalısınız. Örneğin pancar tozu eklediğiniz bir yemeğin rengi pembeleşeceğinden kullanım sırasında bu noktayı aklınızda bulundurmalısınız.
Portakal kabuğu tozu hakkındaki yazımızı Defya Blog’ta bulabilirsiniz.