Şeker Bağımlılığı: Nedir ve Nasıl Üstesinden Gelinir?

Şeker Bağımlılığı: Nedir ve Nasıl Üstesinden Gelinir?

Şeker içeren gıdalara duyulan istek kişilerde kontrolü zor bir bağımlılığa dönüşebiliyor. Kilo alımına neden olan, hızlı acıkmaya ve işlenmiş gıda tercihleri ile birçok hastalığa kapı aralayan şeker bağımlılığını sizin için araştırdık. Şekerin zararları için farkındalık oluşturacak yazımızda bulacağınız ayrıntılar: 

• Sağlıklı beslenme ve iyi yaşama yardımcı ürünler sunan Defya’nın elektronik ürünleri ile tanışmaya hazır mısınız?

• Ardından şeker bağımlılığı nedir başlığı ile konuyu detaylandırmaya başlayacağız. 

• Her şeker tüketimi şeker bağımlılığı mı? Sorunun belirtileri nelerdir beraber keşfedeceğiz. 

• Tüm beslenme alışkanlıkları gibi şeker bağımlılığının da sağlık üzerinde etkisi mevcut. Bilimsel verilere neler söylüyor sizlerle paylaşacağız. 

• Son olarak şeker bağımlılığından kurtulmanın yollarını anlatacağız.

 

Şeker Bağımlılığına Karşı Defya Ürünleri ile Sağlıklı Çözümler

Şeker bağımlılığı ile baş etmek için daha çok sağlıklı gıda tüketmek gerektiğini biliyoruz. Peki evde daha “iyi” tarifler hazırlamayı kolaylaştıran ürünleri yeterince tanıyor musunuz? Defya’nın iyi yaşama yardımcı olan pratik cihazlarını sizlerle tanıştırmak istiyoruz. Kurutuculardan sebze meyve sıkacağı ürünlerine kadar çeşit çeşit iyi yaşam yardımcısını Defya koleksiyonunda bulabilirsiniz. Üstelik Defya, dünyaca ünlü markaların tek yetkili Türkiye distribütörü. Bu sayede alışverişinizi güvenle yapabilirsiniz. Herhangi bir sorunuzda muhatap bulacağınızdan emin olabilirsiniz.

 

Sağlıklı Yaşam için Defya: Şeker Bağımlılığına Son

Rafine şekerden kaçınarak hazırlayacağınız tariflerde Defya yanınızda. İşte meyve sebze kurutma makinesi modellerinden sıkacaklara, birbirinden kullanışlı cihazlar: 

• Tribest - Greenstar Elite Soğuk Sıkım Meyve Ve Sebze Sıkacağı - GSE-5000-F-Beyaz çift dişli öğütme mekanizması ile sınıfının lideri. Biyoseramik sistem ile çalışan sıkacak, insan dişlerini taklit ederek meyve ve sebzelerden maksimum su ve besleyicilik elde ediyor. İçerdiği besin değerlerini daha uzun süre koruyan içeceklerin lezzeti de maksimum düzeye ulaşıyor. Mamalardan patelere, sorbelere kadar birçok gıdayı hazırlayabilen juicer ürünü çam iğnesini dahi sıkabilen verimli sistemi ile evde meyve sebze suları yapmak isteyenlerin bir numaralı yardımcısı

 Wartmann Kurutucular,Wartmann Paslanmaz Çelik Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi - WM-2206 DH paslanmaz çelik gövdesi ve tepsileri ile güven veriyor.  6 adet çelik tepsi bulunduran model, 25 ile 90 santigrat derece arasında ısı kontrolü vadediyor. 30 dakika ile 72 saat arasında zamanlanıyor. Üstelik cam ön kapak ve led ışık sistemi ile kurutmayı anbean kontrol etmenizi kolaylaştırıyor

•  Sedona SupremeTribest markasının kalitesini kurutma teknolojisi ile ispat ediyor.  9 adet paslanmaz çelik rafı ile geniş alanda, yüksek miktarda ürünü kurutmanızı sağlıyor. Akıllı kontrol paneli sayesinde kolaylıkla kullanılan ürün, iki aşamalı ardışık sıcaklık zamanlayıcısına sahip. Böylelikle yüksek sıcaklıkta kurutulması gereken yiyecekler için kullanışlı bir seçim oluyor. 47 litre geniş hacme sahip olan cihaz, şekersiz meyve kuruları ve pestiller hazırlamak için birebir.

 

Şeker Bağımlılığı Nedir?

Şeker tüketildiğinde vücutta ağrı azaltıcı maddelerin ve haz veren dopaminin açığa çıkmasına neden oluyor. Bu değişim şeker yiyince gelen iyi hissetme yanılgısının kaynağı. Beynimizdeki ödül merkezini aktive ediyor. Şeker, kilo alımı ve hormon sorunları gibi olumsuz sonuçların da nedeni. Ancak birçok kişi olumsuz sonuçları bilmesine rağmen şeker tüketimine karşı koyamıyor. Bir süre sonra bu istek, şeker bağımlılığı olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca bilimsel çalışmalar, magnezyum gibi bazı bileşenlerin eksik olmasının da şeker isteğine yol açabildiğini ortaya koyuyor. Günümüzde magnezyum eksikliği özellikle çikolata krizlerinin ana sebeplerinden biri. (Kaynak)

 

Şeker Bağımlılığı Belirtileri Nelerdir?

Her şeker tüketen bağımlı sayılmadığı gibi her bağımlı da maalesef sorunun ciddiyetinin farkında değil. Peki şeker bağımlılığı belirtileri nelerdir? Şeker bağımlısı olunduğu nasıl anlaşılır? Öncelikle günlük ne kadar şeker tükettiğinizi gözlemleyerek kontrolün elinizde olup olmadığını test etmelisiniz. Ardından şeker isteğinin açlıkla ilişkili olup olmadığına dikkat etmeli ve tüm gün mevcut olup olmadığına bakmalısınız. Gereğinden fazla şeker yemek istiyor, rahatsızlık verse de vazgeçemiyorsanız belirtilerden birine sahip olabilirsiniz. Öyle ki bazı tüketicilerin midelerini bulandıracak kadar şeker yediği ancak bu alışkanlıktan vazgeçemediği kayıtlara geçiyor. Son olarak şeker yemekteki amacınızı sorgulamalısınız. Sadece hızlı bir enerji kaynağı olduğu için mi şeker yiyorsunuz? Sevmediğiniz halde karşı koyamayarak şekerli gıdalara mı uzanıyorsunuz? İşte bu soruların yanıtları şeker bağımlılığının sinyallerini veriyor.

İşte şeker bağımlılığının belirtileri: 

• Her öğün sonrası mutlaka şeker ihtiyacı hissetmek 

• Tatlı bir şey yemeden isteği bastıramamak ve istenmese dahi şeker yemek zorunda hissetmek.

• Şeker yediğinde sinirlilik ve yorgunluk hissi oluşması 

• Sürekli şekerli gıda isteği (tokluk halinde bile)

• Sabah ve uyku öncesi işlenmiş ve nişastalı gıdalara karşı arzu duymak 

• Sürekli stres ve ani enerji düşüklüğü. 

• Açlık halinde kan şekerinin hızla düşmesi. El ve ayak titremesi ile sağlıklı yemekler yerine tatlılara başvurma gereği. 

• Birkaç saatte bir yeme arzusu 

• Ciltte matlık, kırışıklık ve sivilce gibi sorunlar

• Uyku güçlüğü 

• Gece atıştırmaları 

• Kilo alma

• Kahvenin ve çayın yanında mutlaka tatlı yeme isteği duyma

• Tüm isteğe rağmen şeker yemeyi kontrol edememe

 

Şeker Bağımlılığının Sağlık Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Düzenli olarak şekerli gıda tüketiminin, özellikle rafine şeker ve glikoz şurubu gibi işlenmiş madde alımının, sağlığa birçok zararı bulunuyor. Diyabetten kalp hastalıklarına kadar birçok sorunda şeker bağımlılığının izleri mevcut. İşte şeker bağımlılığının sağlık üzerindeki etkileri: 

  Yapılan çalışmalara göre şeker tüketimi psikolojik dayanıksızlığa zemin hazırlıyor. Herhangi bir psikolojik sorun ile baş etme kapasitesi şeker ile azalıyor. Şeker alımının kaygı hissi ile ilişkili olabileceği kayıtlara geçiyor. Henüz daha çok çalışma yapılması gerektiğinin altı çizilse de psikolojik durum ile şeker bağımlılığı arasında bir korelasyon olduğu düşünülüyor.

  •  2015 yılında yapılan bir araştırmada, şeker tüketiminin hafıza ve karar verme süreçlerini sekteye uğrattığı not düşülüyor. Diğer bir deyişle nörolojik fonksiyonlar şeker bağımlılığından etkileniyor. 

  • • Yüksek kalorili şekerli yiyecekler obezite ile direkt ilişkili. 

  • • Harvard Üniversitesi kaynaklarına göre, henüz şeker tüketimi ile kalp arasındaki bağ tam olarak anlaşılamadı. Ancak dolaylı birçok etkiden söz etmek mümkün. Şeker bağımlılığı karaciğerin aşırı çalışmasına neden oluyor. Alkol ile aynı şekilde metabolize edilen şeker, zamanla karaciğer yağlanmasına ve kalp hastalıklarına kapı aralayabiliyor. 

  • • Çok fazla ilave şeker alımı kan basıncını yükseltebiliyor. 

  • • Vücuttaki kronik inflamasyon şeker bağımlılığının en belirgin sağlık sonuçlarından biri

 

Şeker Bağımlılığından Kurtulmanın Yolları

Şeker tüketimini kısıtlamak birçok kişi için oldukça zor. Oysa yaşam tarzında yapılacak ufacık değişikliklerle şeker bağımlılığını hafifletmek mümkün. Önerilerimizin tedavi amacı taşımadığını, sadece bilgilendirme için sunulduğunu hatırlatmak isteriz. Herhangi bir bağımlılık sorununuz ve sağlık probleminiz varsa mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Şeker bağımlılığını hafifletmeye yardımcı önerilerimizin başında sağlıklı seçimler yapmak gerekiyor. Eğer açlık hissediyorsanız sebze ve meyvelere yönelmelisiniz. İşlenmiş ve ilave şeker içeren gıdalar yerine sebze ve meyveleri tercih ederek önemli bir fark yaratabilirsiniz. Ayrıca protein yönünden zengin menüler hazırlamalı ve yeterli protein aldığınızdan emin olmalısınız.

Mutlaka kan tahlili yaptırmalı ve özellikle magnezyum değerinizi kontrol etmelisiniz. Düşük değerleriniz için doktorunuzun önerdiği takviyeleri ihmal etmeden kullanmalı, beslenme düzeninizi bir diyetisyen eşliğinde oluşturmalısınız. 

Şeker bağımlılığında sıcak bir duş almanın rahatlatıcı olduğu belirtiliyor. 5-10 dakika sıcak su içinde kalmanın kaygınızı yatıştırdığınızı hissedebilirsiniz. Benzer şekilde gün içinde düzenli yürüyüşler yapmak sizlere yardımcı olabilir. Özellikle tempolu egzersizlerin ve ağırlık çalışmalarının dopamin artışı sağladığından şeker isteğini baskılayabileceği düşünülüyor

Mutfağınızda tatlı krizlerinde başvurabileceğiniz daha sağlıklı ürünler bulundurabilirsiniz. Ceyda artun ile hazırladığımız ve şeker bağımlılığına karşı önerdiğimiz iyi atıştırmalık tarifimizi mutlaka denemelisiniz. İşte blender modelleri kullanarak kolaylıkla hazırlayabileceğiniz reçetemiz:

 

Etiketler: Şeker Bağımlılığı: Nedir ve Nasıl Üstesinden Gelinir?
Ağustos 28, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR