Taze meyve ve sebze suları sıkmamıza yardımcı olan slow juicer cihazlar, iyi yaşamın merkezi olan evlerimizin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Onları daha yakından tanımak, dikey ve yatay modellerin uzmanlıkları hakkında bilgi edinmek ister misiniz? İyi yaşam rehberiniz Defya ile juicer modellerini mercek altına alıyoruz. Siz de dikey ve yatay juicerların farklarını, üstün özelliklerini yazımız aracılığıyla öğrenebilir, seçiminizi çok daha kolay yapabilirsiniz. Yazımızda yer alan detaylar:
- İhtiyaçlarınıza göre en iyi slow juicer hangisi, sizlere yol gösteriyoruz.
- Greenstar adlı üstün özellikli cihazımız ile tanışmanızı sağlıyoruz. Meyve ve sebze sıkma cihazlarının adeta “amiral gemisi” olan cihazımız ile sizlere son teknoloji hakkında bilgi veriyoruz.
- Slow (yavaş) juicer (sıkacak) nedir noktasından çıkış yaparak,
- Dikey ve yatay slow juicer modellerinin karşılaştırmasına yazımızda yer veriyoruz.
- Sonrasında ise dikey alternatifleri detaylandırıyor ve
- Yatay seçeneklerin ayrıntılarını paylaşarak yazımızı sonlandırıyoruz.
İhtiyaçlarınıza Göre En İyi Slow Juicer Seçimi
İhtiyaçlarınıza en uygun slow juicer modelini seçmek için öncelikle en sık kullandığınız işlevleri, sıkacağınız gıdaların türünü ve üründen beklentilerinizi göz önünde bulundurmalısınız. Sizlere Doğru Juicer Nasıl Seçilir? yazımızda özet niteliğinde bir rehber oluşturduğumuzu hatırlatabiliriz. Bunun yanında, alışveriş öncesinde kendinize şu soruları sormalısınız;
- En çok sulu meyveler mi, yoksa lifli sebzeler mi sıkacağım? (Sulu meyveler için dikey makineler yeterliyken, lifli sebzeler için çok fonksiyonlu yatay modeller daha işlevsel.)
- Mutfakta yeterli alan var mı? (Dar alanlar için dikey juicerlar daha kullanışlı bulunuyor. Geniş bir tezgah varsa, yatay seçenekler evinizin gözdesi olacak.)
- Fiyat aralığım ne? (Yatay juicer seçenekleri daha çok fonksiyon ve üstün teknoloji sunduğu için daha yüksek fiyatlı olabiliyor.)
- Beslenmede juicer kullanımı hakkında ne kadar bilgim ve ilgim var? (Giriş düzeyi ise dikey slow juicer ile beslenmede meyve ve sebze sularına yer açabilir, ilerleyen yıllarda daha üstün özellikli bir model ile kendinizi geliştirebilirsiniz.)
- Diğer fonksiyonlara ihtiyacım var mı? (Bitkisel içecekler hazırlamak, bebek mamaları yapmak, makarna hamuru oluşturmak, yemiş ezmeleri ve sorbeler servis etmek sizin için seçim kriteri mi? Yatay modellerin daha çok fonksiyon sunduğunu aklınızda tutmalısınız.)
- Daha çok besin değeri almak önceliğim mi? (Sizin için juice tüketim nedeni pratiklik mi yoksa besin değeri gereği mi? Eğer sadece pratik içecekler hazırlamak istiyorsanız daha basit ve hızlı sıkım sağlayan seçeneklere yönelebilirsiniz. Ancak oksidasyon az olsun, daha yavaş sıksın ve besin değerini maksimumda korusun diyorsanız yatay slow juicer modelleri tercihiniz olmalı. )
Greenstar Juice Makinesiyle Her Güne Sağlıklı Bir Başlangıç
Greenstar Meyve Sıkacağı, Defya koleksiyonunun en gelişmiş slow juicer ürünü olarak karşınızda! Dünyada milyonlarca kullanıcının gözdesi olan cihaz, sebze ve meyvelerden en değerli besinleri ortaya çıkarmak için özel olarak tasarlanmış bir mekanizmaya sahip. Yatay formu, çift öğütücülü ve üç aşamalı sıkma metodu sayesinde insan dişlerini taklit ediyor. Çift dişli sistemde bulunan cep girintileri ve kesme noktaları mükemmel öğütme vadediyor. Manyetik ve biyoseramik teknolojisi sıkma alanında öncü görülüyor. Daha besleyici ve fazla miktarda meyve/sebze suyu elde etmenizi sağlıyor. Üstelik yapılan analizler sıkılan suyun içindeki ağır metal ve pestisit seviyelerinin daha düşük olduğunu ortaya koyuyor. Daha az oksidasyon, daha yüksek besin değeri ile Greenstarla sıkılan meyve/sebze suları aileniz için daha iyisini sizlere armağan ediyor. Üstelik beyaz, krom ve siyah renkleri de var! Siz de her öğününüze besleyicilik katacak, sebze ve meyve tüketiminizi artıracak gelişmiş bir sıkacak arıyorsanız Greenstar’ı denemelisiniz.
Slow Juicer Nedir?
Meyve ve sebze suları oluşturmak için tasarlanan cihazlar iki tip sistem ile çalışıyor.
- Merkezkaç kuvvetini esas alarak bir bıçak yardımıyla meyve ve sebzeleri öğüten eski tip makinelere, centrifugal sistemli juicerlar (santrifüjlü) adı veriliyor. Bu işlem aynı blender modellerinde olduğu gibi yüksek hız ile yapılıyor. Hızlı sıkma dolayısıyla maalesef oksidasyon oluşuyor, enzim ve vitamin kayıpları meydana gelebiliyor. Düşük maliyetli olması ile öne çıkan eski tip makinelerin temizliği ise bir hayli vakit alıyor ve sıkma sırasında daha çok gürültü çıkarıyor.
- Slow juicer adı verilen yavaş sıkım özellikli cihazlar ise düşük hızda soğuk sıkım özelliği ile vitamin, enzim ve minerallerin daha uzun süre canlı kalmasına yardımcı oluyor. Çiğneme metodu sayesinde meyve ve sebzeleri öğütmek yerine ezen makineler daha uzun sürede su çıkarsa da besin açısından avantaj vadediyor. Çiğneme metodu ile çalışan cihazların, dikey ve yatay modelleri bulunabiliyor. Yatay tasarımlar sayesinde lifli sebzeler sıkmak da sorun olmaktan çıkıyor.
Katı Meyve Sıkacağı Ne İşe Yarar? yazımızdan, juicer ürünlerinin faydaları konusunda detaylı bilgi alabilirsiniz.
Dikey ve Yatay Slow Juicer: Hangisi Sizin İçin Daha Uygun?
Defya slow juicer modelleri arasında Amerika’nın dünyaca ünlü markası Tribest’in yatay ve dikey slow juicerlarını bulabilirsiniz. Ayrıca manuel yavaş sıkım sağlayan Lurch markasının Base & Soul modeli de Defya koleksiyonunda tüketicilere sunuluyor. Çeşit çeşit dikey ve yatay slow juicer seçenekleri arasından seçim yaparken bu detaylara hakim olmalısınız:
- Dikey tasarımlar genellikle yatay olanlardan daha az yer kapladığı ve daha hafif olduğu için küçük mutfaklarda tercih ediliyor.
- Yatay juicerlar özellikle lifli sebzelerin çok daha iyi sıkılmasını sağlıyor. Kuru bir posa elde edilirken, buğday çimi gibi ince gıdaların bile suyu hazırlanabiliyor.
- Dikey juicerlarda kayısı, portakal, çilek gibi birçok meyvenin ve havuç gibi sebzelerin suyunu kolaylıkla sıkabilirsiniz. Özellikle sulu meyveler ve katı sebzeler için dikey slow juicer modellerinden faydalanabilirsiniz. Dikey sıkacaklarda lifli sebzeleri sıkmak ise daha zor oluyor, sıkma sistemi dolayısıyla ara ara mekanizmanın sıkışma sorunu yaşama ihtimali bulunuyor.
- Yatay ürünler ise bol lifli yeşillikler, katı kök sebzeler için üstün sonuç veriyor. En zorlu sıkma işlemlerinde dahi başarılı sonuçlar elde edilebiliyor. Yatay modellerde yer alan çok yönlü hareket sistemi sayesinde lifli sebzelerin sıkılması, posanın çıkması ve makinenin temizlenmesi zahmet olmaktan çıkıyor.
- Yatay slow juicer modellerinde; bebek maması, yemiş ezmesi, makarna ve dondurma dahi yapabileceğiniz çok yönlü başlıklar bulunuyor. Dikey modelde de püre, ezme ve sorbe yapmak mümkün olsa da yatay tasarımların fonksiyonelliği lifli sebzelerin de sıkılabilmesi ile çok daha fazla oluyor.
Dikey Slow Juicer Nedir?
Defya koleksiyonunda yer alan Tribest Slowstar dikey juicerlar için iyi bir örnek oluyor. Dikey formda, tek dişli çalışma prensibi ile sıkan makine, otomatik diğer makineler gibi bitkisel içecek, sorbe, ezme ve püre yapma konusunda da işlevsel özellik gösteriyor. Özellikle giriş düzeyinde meyve sebze suyu sıkma meraklılarına hitap eden dikey slow juicerın en önemli avantajı ise az yer kaplaması ve daha düşük maliyetli olması.
Dikey Slow Juicer’ların Avantajı ve Dezavantajları Nelerdir?
Dik formda meyve ve sebze suları sıkan dikey slow juicerlar tek dişli özelliğe sahip oluyor. Tek aşamalı olan bu sıkma sistemi, sadece meyve ve sebzenin suyunu sıkmakla görevli. Bu nedenle posası biraz daha sulu kalıyor ve çift dişliler kadar kuru bir posa vadedemiyor. Bu da meyvenin daha az suyunu elde bileceğiniz anlamı taşıyor. Tek dişli dikey slow juicerlar 40-80 RPM arasında hızla çalışırken meyve suyunun okside olmasını engelliyor ve enzimlerin 1-2 güne kadar saklanabilmesine yardımcı oluyor.
Yatay Slow Juicer Nedir?
Çiğneme yöntemli yatay slow juicerlar tek dişli ve çift dişli olarak çeşitleniyor. Her iki sistem de meyve sebzeleri sıkmak için çiğneme metodunu kullanıyor. Yani öğütülmüş parçaları süzgeçten geçirerek besleyici sular elde etmenizi sağlıyor ve kuru posayı ayrı bir bölmeden dışarı arıyor. Tek dişli yatay slow juicerların daha ıslak posalar oluşturabildiğini aklınızda tutabilirsiniz. Oysa çift dişli soğuk sıkım makineleri, 3 aşamada işlemi tamamlıyor. İnsan ağzındaki dişleri taklit edercesine parçalama gerçekleştiriyor, gıdaları birbirine karıştırıyor ve sıkıştırıp suyunu çıkarıyor. Yavaş gerçekleşen adımlarda öğüten iki dişli çalışıyor ve 80-160 RPM hızla dönen mekanizma minimal oksidasyon ile çok daha fazla su, kuru posa almanızı sağlıyor. Enzimler, 3 güne kadar tazeliklerini koruyor.
Yatay Slow Juicer’ların Avantajı ve Dezavantajları Nelerdir?
Yatay slow juicerların en önemli dezavantajı tezgahta kapladığı alan… Eğer düzenli ve her gün kullanacaksanız, elbette bu özellik dezavantaj olmaktan çıkıyor. Diğer taraftan daha çok meyve suyu sıkabilmesi, enzim ve besin değerlerini koruması, ek aksesuarlarla fonksiyon kazanması, lifli sebzelerde dahi ödün vermeyen performansı, yatay seçeneklerin avantajları arasında.
Siz de Türkiye’deki tek yetkili distribütör olan Defya aracılığıyla Tribest ve Lurch markalarının otomatik veya manuel, dikey veya yatay juicer modellerini güvenle satın alabilirsiniz.