Soğuk algınlığı halk arasında üşütme olarak tabir edilse de aslında bir tür viral enfeksiyon anlamına geliyor. Nezle olarak adlandırılan ve bilimsel adı nazofarenjit olan soğuk algınlığı belirtileri nelerdir, sebepleri neler olabilir, bulaşıcı mıdır açıklıyoruz. Özellikle mevsim geçişlerinde sık rastlanan bu rahatsızlığı mercek altına alıyor ve detaylandırıyoruz.
Yazımızda,
- Soğuk algınlığı nedir sizlere açıklayacağız.
- Soğuk algınlığı belirtileri nelerdir beraber irdeleyecek, en sık rastlanan semptomları gözden geçireceğiz.
- Soğuk algınlığı bulaşıcı mıdır sorusunu yanıtlayacak,
- Soğuk algınlığına ne iyi gelir araştırma sonuçlarından faydalanacağız.
Elbette soğuk algınlığı sürecinde bağışıklık fonksiyonlarınızı desteklemek için önerilerimiz de sizlerle olacak. Bu sırada pratik yardımcılardan destek alarak siz de hayatı kolaylaştırabilirsiniz. Size hastalıkta/sağlıkta yardımcı olacak pratik Defya ürünlerini de sizlerle tanıştıracağız.
Soğuk Algınlığı Nedir?
Soğuk algınlığını, üst solunum yollarında meydana gelen viral bir enfeksiyon olarak tanımlayabiliriz. Çoğunlukla rinovirüs kaynaklı oluşan ve kolaylıkla bulaşan bu hastalık, genellikle 1 ile 3 gün içinde belirti göstermeye başlıyor. Çoğunlukla yavaş yavaş artan soğuk algınlığı belirtileri, gribin aksine çok nadiren bir anda ortaya çıkıyor.
Uluslararası kaynaklara göre, grip ile oldukça benzer görülen ve sık sık karıştırılan soğuk algınlığının aslında gripten oldukça belirgin farkları mevcut. Örneğin soğuk algınlığında belirtiler genellikle daha hafif ve zaman zaman orta şiddette seyrederken söz konusu grip olduğunda semptomlarında orta düzeyde olduğu not düşülüyor. Ateş, baş ağrısı, titreme, öksürük, mide bulantısı gibi belirtiler soğuk algınlığında daha nadir, gripte daha yaygın olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca soğuk algınlığında düşük şiddetli vücut ağrısı meydana gelirken gripte orta şiddetli ağrıdan söz ediyoruz. Kısaca genellikle grip semptomları soğuk algınlığından daha şiddetli oluyor. Bunun yanında, kulak enfeksiyonu, zatürre gibi komplikasyonlar gripte daha sık görülürken soğuk algınlığında çok daha nadir karşımıza çıkıyor.
Soğuk Algınlığı Belirtileri Nelerdir?
Rinovirüse maruz kaldığınızı anlamak için soğuk algınlığı belirtilerini gözden geçirmeniz yeterli. Ortalama 1-3 gün içinde bu semptomları gösteriyorsanız, soğuk algınlığından şüphe edebilirsiniz:
- Soğuk algınlığı belirtileri arasında nazal semptomları başı çekiyor. Burunda tıkanıklık, sinüslerde basınç hissi, burun akıntısı görülüyor.
- Hapşırmaya rastlanıyor.
- Geniz akıntısı görülüyor.
- Gözlerde sulanma meydana geliyor.
- Sinüslerde basınç ve geniz akıntısı dolayısıyla baş ve boğaz ağrısı oluşuyor.
- Yorgunluk hissediliyor.
- Nadiren titreme ortaya çıkıyor.
- Vücutta ağrı hissi belirginleşiyor.
- 38.9 derece altında ateş, soğuk algınlığında az da olsa karşımıza geliyor.
- Derin nefes almada zorluk ve hafif öksürük soğuk algınlığı belirtilerine eşlik edebiliyor.
Soğuk algınlığı belirtileri genellikle bulaşımın ilk üç gününde yavaş yavaş artış göstererek belirginleşiyor. Genellikle hastalığın 5. gününde zirveye ulaşan semptomlar, yavaş yavaş iyileşerek 7-10 gün içinde ortadan kalkıyor. Ancak tanı ve tedavi için hastalığın kendiliğinden iyileşmesini beklemek oldukça riskli. Zira soğuk algınlığı belirtileri başka hastalıklarla karıştırılabiliyor. Bu nedenle semptomlar görülür görülmez, soğuk algınlığı sebeplerini öğrenmek ve tanı almak için uzman bir doktora başvurmalısınız.
Soğuk algınlığına ne iyi gelir, doktorunuzdan bilgi alarak gerekli hallerde besin takviyesi ve ilaç kullanımına başlamalısınız. Eğer tüm tedaviye rağmen belirtiler 10 gün içinde kaybolmadıysa, durumunuz kötüleşiyorsa yeniden doktor kontrolünü ihmal etmemelisiniz.
Soğuk Algınlığı Bulaşıcı mıdır?
Maalesef soğuk algınlığı sebepleri viral enfeksiyon olduğu için bulaşıcı hastalıklar arasında yer alıyor. Üstelik hastalığın kaynağı olan rinovirüs, yüzeylerde uzun süre canlı kalabildiği için “soğuk algınlığı bulaşıcı mı” sorusunun yanıtı “oldukça bulaşıcı” oluyor. Ancak hastalık kader değil. Alacağınız küçük önlemler, yapacağınız temizlik uygulamaları ve özenli beslenme programı sayesinde soğuk algınlığı sebepleri ile savaşabilir ve hastalanma riskinizi en aza indirebilirsiniz.
Soğuk algınlığından korunmak için özellikle mevsim geçişleri dönemlerinde bağışıklığınızı güçlendirmelisiniz. Bunun için bağışıklık güçlendirici meyve sebze suyu tariflerimizden yararlanabilirsiniz. Sadece bir katı meyve sıkacağı yardımıyla evinizde hazırlayacağınız besin deposu tarifler sayesinde bağışıklık sisteminin olağan fonksiyonunun sürdürülmesine yardımcı olabilirsiniz.
Çok sayıda insanla yüz yüze olduğunuz alanlarda ellerinizi yüzeylere değdirdikten sonra yıkamayı, dezenfekte etmeyi unutmamalısınız. Mümkünse kalabalık toplantıları açık hava alanlarda yapmalı ve insanlarla çok yakın temastan kaçınmalısınız. Elbette bu mümkün değilse, iyi havalandırılmış alanlarda oturmayı tercih etmelisiniz. Camların, kapıların açık olduğu mekanları seçebilir, hepa filtreli hava temizleyiciler kullanabilir veya alanın havalandırmasını kontrol edebilirsiniz.
Eğer soğuk algınlığına yakalanma riskinizi minimize etmek istiyorsanız uyku düzeninize özen göstermelisiniz. Daha iyi bir uyku düzeni için öneriler alabilir, günde 8 saat uyumaya çalışabilirsiniz. Böylelikle düzenli uyuduğunuz dönemlerde bağışıklığınızın daha güçlü olduğunu kısa sürede fark edebilirsiniz.
Soğuk algınlığından korunmak için yapacaklarınız bunlarla sınırlı değil. Bağırsak bakterilerine iyi bakmalısınız. Probiyotik açısından zengin gıdalar tüketmeyi ihmal etmemelisiniz. Üstelik probiyotik almak için özel tarifler de var. Evde, blender yardımıyla hazırlayacağınız krem kaju peynirinin içine 1 adet probiyotik kapsül ilave ederek tarifi probiyotik özellikli hale getirebilirsiniz. Sebze meyve kurutma makinesi kullanarak fermente edeceğiniz karışım sayesinde bağırsaklarınıza bir iyilik yapabilirsiniz.
Defya Ailesi’nin özel probiyotik tarifi sizlerle:
Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir?
Soğuk algınlığı için tedavi konusunda doktorunuzun önerilerine kulak vermelisiniz. Aynı zamanda bu süreçte daha iyi hissetmenize yardımcı olacak önerileri değerlendirebilirsiniz. Peki soğuk algınlığına ne iyi gelir, bu süreçte daha iyi hissetmek için neler yapabilirsiniz?
- Uluslararası kaynaklara göre, ilk ve en önemli kural bol bol su içmek. Günde en az 2 litre su içmeyi kesinlikle ihmal etmemelisiniz. (Temiz su için su arıtma cihazı kullanmayı tercih edebilir, kaliteli, güvenilir ve lezzetli suya kolaylıkla ulaşabilirsiniz.)
- Bol bol dinlenmelisiniz. Sizi yoracak, strese sokacak, efor gerektiren etkinliklere ara vermelisiniz.
- Hayat kalitenizi artırmak için burun tıkanıklığını önleyecek spreyler, boğaz ağrısını hafifletecek pastiller kullanabilirsiniz.
- Çoğunlukla kendiliğinden geçen soğuk algınlığının belirtilerini hafifletmek için gün içinde ılık bitki çayları içebilirsiniz. Ihlamur, kekik gibi doğal özlerin rahatlatıcı etkisinden faydalanabilirsiniz.
- Bu süreçte ellerinizi sık sık yıkamaya, dezenfekte etmeye özen göstermelisiniz.
- Öğün atlamamalı ve sebze / meyve ağırlıklı beslenmelisiniz.
- Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırmaya, arada bir açık alanlara çıkarak temiz hava solumaya özen göstermelisiniz.
- Tütün gibi boğazınızı tahriş edecek maddeler kullanmamalı, sigara içilen ortamlarda bulunmamalısınız.
- Sevdiklerinizin hasta olmaması için yakın temastan kaçınmalı, dokunduğunuz eşyaları, giysi ve havluları sık sık yıkamayı, dezenfekte etmeyi unutmamalısınız.
Soğuk algınlığı yaşıyorsanız, yaşam kalitenizi artırmak için doktorunuzun da onayıyla önerilerimizi hayata geçirebilirsiniz. Ancak tavsiyelerimizin tedavi amacı gütmediğini yalnızca bilgilendirme için sunulduğunun bilmelisiniz. Soğuk algınlığına dair şüpheniz varsa kesin tanı için bir doktorlardan destek almalısınız. Şimdiden geçmiş olsun.