Eylül ayıyla beraber sonbaharın gelişi dönemsel alerjileri de tetikliyor. İlkbahar ve yaz aylarının geçmesine rağmen devam eden öksürük, sürekli geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma gibi semptomlar, birçok hastalığın belirtisi olabileceği gibi alerjiler için de işaret veriyor. Peki neden sonbaharda alerji yaşıyoruz, alerjiye ne iyi gelir biliyor musunuz?
Yazımızda;
- Sonbahar alerjisi neden olur anlatarak sebeplerini egale edebilmenizin yollarını göstereceğiz.
- Alerjiye ne iyi gelir detaylandıracağız.
- Daha kolay ayırt edebilmeniz için vücutta ve ciltte alerji belirtileri nelerdir değineceğiniz.
Yaşam kalitenizi artıracak sonbahar alerjileri dosyamızı açıyoruz. Üstelik vücudunuzun daha zinde hissetmesine yardımcı olacak yiyecek ve içecekler hazırlamak için de Defya Ailesi olarak yanınızdayız. Siz de önerilerimizi hayata geçirirken Defya’nın pratik mutfak ürünlerinden destek alabilirsiniz.
Sonbahar Alerjisi Neden Olur?
Bağışıklık sisteminin çoğu insanı rahatsız etmeyen kimi etkenlere verdiği tepkilere alerji adı veriliyor. Kısaca, sonbahar alerjisi neden olur sorusuna verilebilecek üç yaygın yanıt mevcut; ot polenleri, küf sporları ve toz akarları.
- Mevsimsel olarak belirti gösteren alerjilerin en yaygın nedeni polenler. Daha çok ilkbahar aylarında baş gösteren polen alerjileri, sonbaharda ise yabani otların polenlerinin çıkması ile yerini yeniden belli ediyor. Üstelik sonbahar alerjisinin nedenleri arasında tek faktör polen değil.
- Bunun yanında, yağışların başlaması, yüksek nem ve havasızlıkla beraber tetiklenen küf sporları da sonbahar alerjisine neden olabiliyor.
- Ek olarak, havaların serinlemesi ile beraber daha çok kapalı alanlarda vakit geçiyor. Bu bağlamda kapalı alanlardaki toz akarları alerji semptomlarına neden olabiliyor.
Elbette ev içinde çamaşır kurutanların deterjan kokusuna karşı alerji geliştirdiğini de not düşmek gerekiyor. Bu tip kokulu maddelerin, iyi havalandırılmayan alanlarda varlığı maalesef sonbaharı alerji semptomlarına neden olabiliyor.
Alerjiye Ne İyi Gelir?
Dönemsel alerjilere ne iyi gelir sorusu oldukça yaygın, farklı yanıtların da bir o kadar fazla olduğunu söylemek gerek. Öyle ki beslenme rejimi değişikliklerinden akupunktura, probiyotik alımına kadar birçok öneri karşımıza çıkıyor. Biz de dönemsel alerji semptomlarına karşı iyi hissetmenize yardımcı olacak bazı önerileri sizler için derliyoruz:
- Yapılan çalışmalar, quercetin maddesinin antihistaminik etkileri olduğunu gösteriyor. Özellikle mor soğan, kırmızı elma, kiraz, vişne ve orman meyveleri gibi kırmızı/mor meyve-sebzelerde bulunan bu madde, yeşil çayda da mevcut. Beslenme rutininize daha çok renkli sebze, meyve ekleyerek mevsimler alerjilerin rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz. Eğer pratik önerilere ihtiyacınız varsa, sebze meyve için sıkacaklar kullanarak kendinize karışık meyve ve sebze suları hazırlayabilirsiniz. Benzer şekilde doğrayıcılar ile hızla iştah açıcı ve faydalı meyve salataları yapmanız ve quercetinden faydalanmanız mümkün.
- Isırgan otu, doğal antihistamin içeriği ile alerji üzerinde etkili olabileceği düşünülen ürünlerden bir diğeri. Öyle ki 2000 yılında yapılan bir çalışma, her gün 300 miligram kurutulmuş ısırgan otu tüketen kişilerin %58’inin semptomlarda rahatlama yaşadığını gösteriyor. Siz de dönemsel alerji sorunu yaşıyorsanız, doktorunuza danışarak ısırgan otu tüketmeyi deneyebilirsiniz. Ancak bu noktada doğal ürün tercihi de oldukça önemli. Mümkünse taze ısırgan otlarını alarak sebze kurutma makinesi içinde kurutmalısınız. Bu şekilde maksimum fayda alabilirsiniz.
- Farklı taze ot ve baharatların kurutulması ile ilgili videomuzdan yararlanabilirsiniz:
- Kabalak bitkisi: Butterbur olarak adlandırılan ve ülkemizde kabalak bitkisi adıyla anılan doğal ürün üzerinde yapılan çalışmalar umut verici. Hem migren hem de dönemsel alerjik rinit semptomlarına iyi gelebileceği düşünülüyor. Fakat bitki üzerine henüz geniş kapsamlı araştırmalar olmadığını not düşmeliyiz. Solunumla ilgili semptomları hafifletebileceği iddia edilen kabalak bitkisinin, ciltte alerji belirtileri üzerinde etkili olduğuna dair ise bir kanıt bulunmuyor.
- Çalışmalar henüz sınırlı kanıt sunsa da, probiyotik tüketiminin alerji semptomları üzerinde etki gösterebileceği tahmin ediliyor. Özellikle probiyotik tüketen kişiler, yaşam kalitelerinin arttığını belirtiyor. Peki hangi besinlerde probiyotik mevcut? Kefir, boza, tarhana, turşu gibi fermente ürünlerin bazılarında probiyotik bulunabiliyor. Ancak kimi ürünlerin üretimi sırasındaki koşullar ve içerikler, probiyotik yerine prebiyotik içerdiklerini de gösteriyor. Prebiyotik, dolaylı olarak probiyotik bakterilerin beslenmesine fayda sağlasa da özellikle probiyotik alımı için üzerinde “probiyotik içerikli” ibaresi bulunan ürünlere veya gıda takviyelerine yönelebilirsiniz.
- Zerdeçal da mevsimsel alerjilerin rahatlatılmasında etki gösteriyor. Özellikle serin sonbahar günlerinde kış çayları yaparak zerdeçalın etkilerinden faydalanabilirsiniz. Dilerseniz Defya’nın sizler için hazırladığı balkabaklı bitki çayı tarifi iyi bir alternatif olabilir.
Alerjiye ne iyi gelir sorusuna verilen yanıtlar yalnızca beslenme ile ilgili değil. Yaşam tarzı değişiklikleri sayesinde de alerji etkilerini hafifletebilirsiniz. Örneğin açık havada maske takarak, burnunuz ve ağzınızı bir bandana ile kapatarak polenlerin solunum sistemine ulaşmasını engelleyebilirsiniz. Buna ek olarak, ev ve iş yerlerinizde nemi azaltmak için nem makineleri, nem alıcı cihazlar kullanabilir, kapalı alanları sık sık havalandırmayı deneyebilirsiniz. Son yıllarda daha sık karşımıza çıkan HEPA filtreli hava temizleme makinelerinden de yararlanabilirsiniz. Diğer taraftan sık sık toz alabilir, toz akarlarını arındırmak için özel tasarlanan parfümsüz temizleyici ürünlerden yararlanabilirsiniz.
Eğer ciltte alerji belirtileri ile karşılaşıyor ve alerji kaşıntısına ne iyi gelir merak ediyorsanız alerjiye neden olabilecek faktörleri ayırt etmeye çalışmalısınız. Anlık rahatlama için giydiğiniz kumaş, kullandığınız sabunlar, kozmetikler gibi nedenleri gözden geçirerek hayatınızdan çıkarmalısınız. Özellikle cildin sıvı kaybı da kaşıntıya neden olabildiği için su karafları ile bol bol su içmeyi ve cildinizi nemlendirmeyi denemelisiniz. Su içmeyi daha keyifli hale getirmek için suyun içine, Lurch Spiral ile farklı desenlerde kesilmiş limon dilimleri ekleyebilirsiniz. Ancak cilt yüzeyinde kaşıntının alerji dışında birçok nedeni olabileceği için en kısa sürede bir doktora muayene olmalısınız.
Vücutta ve Ciltte Alerji Belirtileri Nelerdir?
Mevsimsel alerjiler çoğunlukla burun akıntısı, hapşırma, gözde kızarma, öksürük, kaşıntılı burun ve göz çevresinde koyu halkalar ile semptom gösteriyor. Farkında olmadan yapılan sert silme hareketleri dolayısıyla burun çevresi tahriş olarak kuruyabiliyor. Ayrıca gerekli tedavi yapılmayan ve ilerleyen vakalarda hırıltı, nefes darlığı ve yoğun öksürük görülerek astım sorunları karşımıza çıkıyor.
Vücutta ve ciltte alerji belirtileri, başka birçok hastalıkla karıştırılabildiği için doktor tanısı almak oldukça önemli. Örneğin virüs enfeksiyonları, alerji ile en çok karıştırılan hastalıkların başında geliyor. Alerjiye ne iyi gelir diye bulduğunuz çözümlerle vakit kaybetmeniz, enfeksiyonun ağırlaşmasına neden olabiliyor. Bu nedenle semptomları fark ettiğinizde mutlaka bir doktora başvurmalı ve tanı almalısınız.
Diğer taraftan sık sık tekrar eden dönemsel alerjileri kesinlikle ihmal etmemelisiniz. Zira tedavi edilmeyen alerjik semptomlar ilerleyerek alerjik astım problemine dönüşebiliyor. Kronikleşebilir sorunlar, özellikle çocuklarda farenjit, kulak iltihabı gibi diğer problemleri de tetikliyor. Hem yaşam kalitesini hem de sağlık durumunu olumsuz etkileyen bu sorunların ortadan kaldırılması, ilerledikçe daha zor bir hal alıyor.
Muayene ve tetkikler sonucu doktorunuzun alerji teşhisi koyması durumunda ihmal etmeden tedaviye başlamalısınız. Dilerseniz “alerjiye ne iyi gelir” konusunda önerilerimizi değerlendirebilir ve doktorunuzun da onayıyla hayata geçirebilirsiniz. Ancak tavsiyelerimizin tedavi amacı taşımadığını yalnızca bilgilendirme için sizlere sunulduğunu bilmelisiniz.