Sulu Besinler Nelerdir? Faydaları Nelerdir?

Sulu Besinler Nelerdir? Faydaları Nelerdir?

Yeterli su alımı sağlık için son derece önemli. Hatta suyun miktarı kadar kalitesi de mühim. Canlı su tüketimine olan talep bu nedenle bilinçlenme ile beraber artıyor. Öte yandan sulu besinler de beslenme planlarında daha çok yer alıyor.

Sebze ve meyvelerde yer alan su, vitamin ve mineraller gün boyu enerji dolu olmanın ve zinde hissetmenin sırrı. Sulu besinler yeterli olarak alınmadığı, su içilmediği zaman ise baş ağrısı, cilt kuruluğu, kas krampları, tansiyon düşüklüğü gibi sorunlar baş gösterebiliyor.  Özellikle sıcak yaz günlerinde tüketilmesi gereken sulu besinler neler, faydaları ne sizin için araştırdık. Yazımızda şu ayrıntıları bulabilirsiniz:

• Sizleri blender ile evinizde hızla yapabileceğiniz sulu besinler içeren smoothieler öneriyoruz.

• Sulu besinler neler,

• Faydaları arasında neler var sıralıyoruz. 

• Sulu besinleri nasıl tüketebileceğinizi örnekledikten sonra,

• Sağlığınızı korumaya yardımcı, hidrasyona destek olan öneriler sunuyoruz.

• Su içeriği yüksek besinleri listeliyoruz.

 

Blender ile Kolayca Hazırlayabileceğiniz Su İçeriği Yüksek Smoothie’ler

Sulu besinleri daha çok tüketmenize yardımcı olacak ürünlerin başında blenderlar geliyor. Evde hazırlayacağınız smoothieler sayesinde farklı sebze ve meyveleri bir arada yiyebilirsiniz. Üstelik tariflerin hazırlaması sadece dakikalar alıyor. İşte sulu besinler içeren iyi yaşam yardımcısı öğünleri evlerinize getirecek o blenderlar:

• Blendtec - Classic 575 Blender 3 hp beygir gücü ve 1560W özelliği ile evlerinize endüstriyel hızı getiriyor. Özel tasarlanan bıçakları sayesinde pürüzsüz karışımlar hazırlıyor. Cihaz, smoothie ve temizlik olmak üzere 2 programa sahip. Ayrıca 60 ve 90 saniyelik iki süreli program, darbe modu ve 5 aşamalı hız özelliği sizlerle. Soslar, çorbalar, smoothie ve karışımlar hazırlamak onunla çok kolay.

• Blendtec - Designer 650 Blender, tek bir düğmeyle sıcak çorba, sos, smoothie ve ezme yapmakta uzman. 1560 W ve 3 beygirlik motor ile çalışan cihaz 8 aşamalı hız ayarına ve 6 programa sahip. Onunla homojen karışımlar elde etmek zahmetsiz hale geliyor. Şık ve kullanışlı modelin Blendtec - Designer 650s Paslanmaz Çelik Blender seçeneği ise aynı teknik özelliklerle donatılırken paslanmaz çelik gövde ile sofistike bir tarz vadediyor.

Su içeriği yüksek smoothie reçetelerimiz sizlerle: 

Antioksidan Smoothie Kasesi reçetemiz Merve Çisem Şişman imzasıyla sizlerle buluşuyor. Smoothie bowl, içerisinde sulu besinleri bol miktarda bulunduruyor. Ana öğünler yerine tercih edilebilecek ferah bir tarif

Bir diğer tarifimiz olan yeşil smoothie ile güne güzel bir başlangıç yapabilirsiniz. Sebze dolu içeriği ile bedeninizi sulu besinlere doyurabilirsiniz. Blendtec’in bu özel tarifinde, farklı yeşil yapraklı sebzeler ve donmuş meyveler var. 

 

Sulu Besinler Nelerdir?

Yapılan çalışmalar, günlük su ihtiyacımızın %80’ini su içerek, %20 kadarını ise sulu besinler tüketerek karşıladığımızı ortaya koyuyor. Özellikle yoğun hareket halinde olduğumuz ve sıcak günlerde, sulu besinlerin yeterli miktarda alımı çok daha fazla önem taşıyor. Sulu besinler arasında ilk sırayı sebzeler ve meyveler alıyor. Su içeriği yüksek besinlerin tam listesini yazımızın ilerleyen bölümlerinde sizlerle paylaşacağız.

 

Sulu Besinlerin Faydaları Nelerdir?

Vücutta susuzluk ile beraber oluşabilecek risklerin azalması ancak sulu besinlerin tüketimine bağlı. Sulu besinler faydalarını susuzluğa karşı koruyucu etkilerinden alıyor. İşte sulu besinlerin faydaları, 

• Susuzluğun organ iflasına dahi yol açma riski bulunuyor. Sulu besinlerin yeterli miktarda ve düzenli tüketimi bu riski azalmasını sağlayabiliyor. (Kaynak)

• Bilinç bulanıklığı, baş dönmesi gibi sorunlar susuzluk ile direkt bağlantılı. Bu semptomlar kişilerde denge kaybı

gibi nedenlerle kazalar yaşamasına yol açabiliyor.

• Susuzluk böbrek sorunlarının ana nedenleri arasında. Sulu besinlerin tüketimi ve yeterli su alımı böbrek taşı gibi sorunların oluşmasına engel olabiliyor.

• Susuz kalan bedende oksijen miktarı yaşamı tehdit edebilecek düzeye düşebiliyor. Düşük kan basıncı riski sulu besin tüketimi dolayısıyla azalabiliyor. (Kaynak)

• Sıcak çarpması, bitkinlik ve baygınlık sorunları sulu besinlerin tüketimi ile hafifliyor. Bu nedenle özellikle sıcak günlerde sulu besinlerin tüketimi önem taşıyor.

• Sulu besinlerin düzenli tüketimi kilo kontrolüne ve tokluk hissine yardımcı oluyor.

 

Sulu Besinleri Nasıl Tüketebiliriz?

Sulu besinleri daha çok tüketmek için atabileceğiniz küçük adımlar var. Büyük farklar yaratacak bu adımları elinizden geldiğince uygulayabilirsiniz. Bu sayede bedeninizin suya doymasına yardımcı olabilirsiniz.

• Sulu besinleri tüketmenin ilk yolu çorbalardan geçiyor. Soğuk ve sıcak çorbaları, şekersiz meyve komposto ve hoşafları beslenme planına almaya özen göstermelisiniz. 

• Vücuttan su atımına yardımcı olan kahve gibi içecekleri bir miktar azaltmalısınız. Onun yerine bitki çaylarını daha çok tüketebilirsiniz.

• Her öğünde salata tüketmeye dikkat edebilirsiniz. 

• Daha çok sebze ve meyve yemek için öğünlerinizi dikkatle planlayabilirsiniz. 

• Yemeklerin yanında şekerli içecekler yerine su ve juicelar içebilirsiniz. 

• Tatlılar yerine meyve alımına yönelebilirsiniz. 

• Kahvaltı yerine farklı sebzeleri bir arada bulunduran smoothieler tercih edebilirsiniz.

Gördüğünüz gibi yeterli su alımı için katı bir su diyeti yapmak veya büyük değişiklikleri bir anda hayata geçirmek gerekmiyor. Sulu besinleri çiğ veya pişmiş olarak tüketerek beslenmenizi zenginleştirebilirsiniz.

 

Sağlığınızı Koruyun: Günlük Diyetinize Su İçeriği Yüksek Besinler Ekleyin

Beden fonksiyonlarının olağan düzeninin devamı için önemli olan su içeriği yüksek besinler, günlük diyetin içinde mutlaka yer almalı. Günlük beslenme planının her öğününde sulu besinler olması önem taşıyor. Hatta her yemeğe başlamadan yeşil yapraklı sebzeler tüketilmesinin hem su alımına hem de lif sayesinde kan şekeri kontrolüne destek sağladığı biliniyor. Siz de sağlığınızı desteklemek, zinde hissetmek için her gün yeterli sulu besin almaya dikkat etmelisiniz. Elbette sulu besinlerin yanında kafi miktarda su içmeye de özen göstermelisiniz.

 

Su İçeriği Yüksek Besinler

Su içeriği yüksek olan besinleri sizler için listeledik. Siz de sulu besinleri daha çok tüketerek bedeninizin ihtiyacını karşılayabilirsiniz. İşte su içeriği yüksek 10 gıda:

  1. Karpuz: 154 gram kadar karpuzun içinde 118 ml kadar su bulunuyor. Lif, C, A vitaminleri, magnezyum içeren meyve, düşük kalorili özelliği ile sıcak yaz günlerinin en sevilen yiyeceklerinden biri oluyor. 

  2. Çilek: %91 oranında su içeren çilekler, manganez minerali ve C vitamini bakımından zengin. Ayrıca çilekte antioksidan içeriği de oldukça yüksek. 

  3. Kavun: %90 su içeren kavun, A vitamini ve lif zengini sulu besinlerden biri. 

  4. Salatalık: %95’e varan su içeriği ile salataların gözdesi olan salatalıklar K ve A vitamini kaynağı.

  5. Domates: Yaz sofralarının vazgeçilmezi olan domates, yüksek su içeriği ile listemizde bulunmayı hak ediyor. 

  6. Tere: Hem kalsiyum içeriği ile dikkat çeken hem de sulu besinler arasında kayda değer bir yer edinen tere, alışveriş listenizde muhakkak olmalı. 

  7. Şeftali: %89 oranında su içeren şeftalinin içeriğinde A, C, B vitaminleri ve potasyum da mevcut. 

  8. Marul: %96 su içeren marulun özellikle kıvırcık ve marul formu, sulu besinler arasındaki besleyici seçeneklerden. Lif ve folat zengini olan bu yeşillikleri mutlaka tüketmelisiniz. 

  9. Kabak: %94 su içeren yeşil kabaklar düşük kalorili olması ile diyet listelerinin vazgeçilmezleri arasında. C vitamini için iyi bir kaynak olan kabakları yaz sofralarınızdan eksik etmemelisiniz. 

  10. Lahana: %92 su içeren lahana, K ve C vitaminleri bulunduruyor. Lifli sebzeler arasında yer alan beyaz lahananın antioksidan yönünden de tatmin edici olduğunu not düşmeliyiz.

 

Su İçeriği Yüksek Besinlerle Enerjinizi Yeniden Keşfedin

Yaşamsal fonksiyonlarımız için suyun hayati önem taşıdığını biliyoruz. Keza zindelik için de… Eğer su orucu tecrübeniz varsa, yeterli su aldığınızda besinleri kısıtlasanız dahi daha enerjik hissettiğinizi deneyimlemiş olmalısınız. Siz de su içeriği yüksek besinler aracılığıyla günlük enerjinizi güçlendirebilirsiniz. Zinde bir bedenin sırrı olan sulu besinler, vitamin ve mineral sayesinde bedenin dengesinin sağlanmasına yardımcı oluyor. Sebze ve meyvelerde bolca bulunan antioksidanlar, serbest radikallerle savaşta etkinlik gösteriyor. Arınma ve onarıma destek olan bu etkinlik sayesinde enerjinizi yeniden keşfedebilirsiniz.

 

Etiketler: Sulu Besinler Nelerdir
Ağustos 28, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR