İnsanlığın evi olan dünya, büyük bir küresel iklim krizinin eşiğinde. Bu krizin geciktirilmesi, etkilerinin azaltılması ve geri döndürülebilmesi umuduyla sürdürülebilirlik adına arayışlar devam ediyor. Elbette bu zincirin en önemli halkasını bilinçlendirme ve farkındalık yaratma adına hayata geçirilen projeler oluşturuluyor. Dünyanın dört bir yanındaki sanatçılar, sürdürülebilirlik ve iklim krizi belgeselleri ile insanlığı hayata sahip çıkmaya davet ediyor.
İnsanlar, hayvanlar, bitkiler, tüm canlılar için yuva olan dünyayı korumak elimizde. Bugünün yarından daha erken olduğunu anımsatacak ve neler yapabileceğimiz konusunda ufuk açacak belgeselleri Defya olarak sizler için derliyoruz. Siz de geleceğimizin daha yaşanabilir olması için iklim belgesellerini izleyebilirsiniz. İşte sizin için seçtiğimiz, iklim ve sürdürülebilirlik belgeselleri:
- Sürdürülebilirlik için Çarpıcı Bir Bakış: Waste Land
- Hazır Gıdaların Gerçek Yüzünü Görebilirsiniz: Food Inc
- Küresel İklim ve Gıda Krizi Kapıda: Ten Billion
- Plastik Tüketiminin Boyutları Ürkütüyor: Plastic Planet
- İklim Krizi için Ne Yapabilirim ki Diyenlere: No Impact Man
- Daha Azıyla Yaşayabilir misiniz?: Minimalism
Alışkanlıklarımızın iklim krizine nasıl neden olduğunu daha net görmenizi sağlayan belgeselleri izlerken sağlığınız ve gelecek nesillerin iyiliği için farkındalık kazanacağınızdan emin olabilirsiniz. Alışkanlıklarınızı değiştirirken, sağlıklı seçimleriniz için hayatınızı kolaylaştıracak yardımcıları Defya koleksiyonunda bulabilirsiniz. Mutlaka izlemeniz gereken en iyi sürdürülebilirlik ve iklim krizi belgeseli önerilerimiz sizlerle:
Sürdürülebilirlik için Çarpıcı Bir Bakış: Waste Land
2010 yılında Berlin Film Festivali İnsan Hakları Ödülü, Panorama–İzleyici Ödülü’nü, 2010 yılında Seattle En İyi Belgesel ve 2010 Sundance İzleyici Ödülü’nü alan Waste Land, bizi dünyanın en büyük çöplüğüne götürüyor. Rio de Janeiro'nun dışındaki Jardim Gramacho’da ünlü sanatçı Vik Muniz bizleri ağırlıyor. Ünlü sanatçı, çevreden topladığı malzemelerle sanat eserleri ortaya koyarken çöp toplayarak geçinen insanların yaşamına mercek tutuyor. Geri dönüşümün önemini anımsatan Waste Land, ilham verici anlatısı ile oldukça dokunaklı bir yapım.
Peki neler yapabiliriz? Sürdürülebilirlik için sıfır atık ile yaşam ve geri dönüşüm, öğrenmemiz gereken iki temel adımı oluşturuyor. Bu bağlamda, sebze meyve kurutma makineleri gıdaların israf olmadan, kurutularak saklanması için bizlere yol gösteriyor. Hatta sebze ve meyvelerin kabuklarını dahi değerlendirmenin yollarını bulabiliriz. Kurutarak, kompost hazırlayarak, değerlendirerek daha az atıkla yaşamaya alışabiliriz.
Hazır Gıdaların Gerçek Yüzünü Görebilirsiniz: Food Inc
Amerika’nın gıda endüstrisine gerçekçi bir pencereden bakan Food Inc, bizlere daha önce anlatılmayan bir gerçeği gösteriyor. Endüstriyel gıdaların gerçeğini, bu sektörde araçsallaşan hayvanların yaşadıklarını, sağlık gibi göz ardı edilen birçok değerin önemini hatırlatan belgesel, sağlıklı yaşamdan işçi haklarına, hayvan hakları ve ekonomiye kadar birçok konuda izleyicileri düşünmeye davet ediyor. Robert Kenner, Eric Schlosser ve Michael Pollen imzasını taşıyan belgesel, içinde bulunduğumuz ve tüketim üzerine kurulu çarkın nelere mal olduğunu göz önüne seriyor.
Sağlığımızı korumak, bu çarkın içinden çıkmak, bir şekilde zinciri kırmak için hazır gıda tüketimini minimize etmenin yollarını arayabiliriz. Yerel üreticilerden ürünler almak, bahçecilik öğrenmek, saksıda bitki yetiştiriciliğine başlamak, israf etmemek ve tüketebileceğin kadarını almak gibi küçük adımlarla her an yapılabilecek bir şeyler var. Örneğin endüstriyel ürünlerin zararını araştırdıktan sonra hazır un tüketmemek için evlerinize taş değirmen almayı ve geleneksel üretim yöntemleri ile gıdaya sahip çıkmayı tercih edebilirsiniz.
Küresel İklim ve Gıda Krizi Kapıda: Ten Billion
Takvimler 2050 yılını gösterdiğinde dünya nüfusunun 10 milyar insana ulaşması bekleniyor. Peki bu kadar insanı doyurabilecek kaynak var mı? Ekonomik düzen, kentleşme sistemi, siyasi ve coğrafi imkanlar bu nüfus artışını karşılayabilecek çözüm üretme kapasitesine sahip mi? Profesör Stephen Emmott tarafından hazırlanan Ten Billion, bize bu soruları soruyor. Dünyanın acil durum için uyarı verdiğini göz önüne seren yapım, her insanın yeryüzünde bir görevi olduğunu hatırlatıyor. Bir kişinin bile yapabilecekleri olduğunu anlatan belgesel, yarının dünyası için bugün acilen adım atmamız gerektiğini yüzümüze vuruyor.
Suya, gıdaya, toprağa sahip çıkmamız gerektiğini vurgulayan yapımı izledikten sonra tüketim alışkanlıklarınızı yeniden gözden geçireceksiniz. Besleyici içeriğini daha önce bilmediğiniz kimi kaynakların keşfine yönelebilirsiniz. Örneğin dünyada hızla yaygınlaşan muz kabuğu değerlendirme yöntemlerini keşfedebilirsiniz. Muzun kabuğunu atmak yerine muz kabuğu unu yapabilir ve gıda anlayışınızı yeniden yapılandırabilirsiniz.
Plastik Tüketiminin Boyutları Ürkütüyor: Plastic Planet
Plastiğin güvenilir olduğuna dair varsayımların yanılgıdan ibaret olduğu, henüz çok yakın bir geçmişte ortaya çıktı. Peki gerçekten ne kadar tehlikeli olduğunu biliyor muyuz? Plastik tüketiminin nelere mal olduğunu gösteren Plastic Planet, Werner Boote rehberliğinde bizleri ürkütücü bir gerçekle yüzleştiriyor. Plastiklerin sağlığa, çevreye ve geleceğe zararlarını duyduğunuzda kulaklarınıza inanamayacaksınız.
Sürdürülebilirlik ve iklim krizi belgesellerinin en çarpıcılarından biri olan Plastik Planet’i izledikten sonra evinizde plastik kullanmamaya özen göstereceğinizden eminiz. Örneğin Bir plastik şişenin doğada 450 yılda çözündüğünü öğrendikten sonra plastik su şişeleri kullanmamakla değişime başlayabilirsiniz. Bunun yerine sağlıklı ve içilebilir su için su arıtma cihazı ürünleri kullanabilirsiniz. Parazit ve partikülleri %99.9 oranında temizleyen cihazlar sayesinde temiz su içerken doğaya zarar vermemenin huzurunu hissedebilirsiniz.
İklim Krizi için Ne Yapabilirim ki Diyenlere: No Impact Man
Bir kişinin neleri değiştirebileceğini sorgulayan No Impact Man, bir kişi gerçekten etkisiz eleman mıdır sorusunun yanıtını gösteriyor. 1 yıl süren deneyi göz önüne seren belgesel, Amerikalı yazar Colin Beaven ve ailesinin tüketim alışkanlıklarını değiştirmesini mercek altına alıyor. Mevsiminde sebze-meyve tüketimi, karbon ayak izini azaltma, sıfır atık ile yaşama çabası gibi çok yönlü çalışmaları ele alan yapım, sonuçları ile tüm izleyicileri şaşırtmaya hazırlanıyor. Belgeseli hem ekolojik yaşama dair ipuçları almak hem de neleri değiştirebileceğinizi görmek için izleyebilirsiniz.
Daha Azıyla Yaşayabilir misiniz?: Minimalism
“Gerçekten ihtiyacınız var mı” sorusunu izleyicilere soran güncel film Minimalism, daha azıyla yaşamayı öğretiyor. 2009 yılında daha az şeyle yaşamaya karar veren Joshua Fields Milburn’ü ve arkadaşı Ryan Nicodemus’u anlatan belgesel, minimalist yaşam tarzını anlatıyor. Film, sürdürülebilirlik ve iklim krizi belgeselleri arasında yaşam tarzı ile en ilgili olan yapım. Dolaylı olarak tüketim alışkanlıklarının yaşamı nasıl esir aldığını gösteren film ile çevre bilinci kazanırken kişisel motivasyon kazanabilirsiniz. Siz de yuvamız olan dünyamızı korumak, yaşamınızı bu çarkın bir parçası olmaktan çıkarmak için sürdürülebilirlik belgesellerini izleyerek bir adım atabilirsiniz. Sağlıklı Beslenme ile İlgili Film Arayanlara İlham Verecek 5 Film! Listemizi hemen inceleyin!