Yaz aylarında zeytinyağlı olarak tüketilen, ülkemizin farklı bölgelerinde kahvaltıda dahi yenebilen taze fasulyenin, içeriğinde C ve A vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum gibi mineraller de bulunuyor. Besleyici, leziz ve birçok öğünde tüketilebilecek fonksiyonel özellikleri bulunan taze fasulye kurutma yoluyla da sofralarda dört mevsim yer alıyor. Siz de besleyici değerlerini ve lezzetini koruyarak taze fasulyeleri dört mevsim saklamak için mevsiminde kurutabilirsiniz. Taze fasulye kurutmanın püf noktaları ve ipuçlarına değindiğimiz yazımızda şu bilgileri bulacaksınız:
- Defya bünyesinde Türkiye’deki tüketicilerle buluşan taze fasulye kurutma yardımcıları ile tanışacaksınız.
- Ardından taze fasulye nasıl kurutulur sizlere anlatacağız.
- Kurutma işleminin faydalarına değindikten sonra,
- bu süreçte dikkat etmeniz gerekenleri listeleyeceğiz.
- Son olarak taze fasulyenin besin değerlerinden bahsedecek ve doğru taze fasulye kurutma işlemleri ile besin değerini koruyabileceğinizi hatırlatacağız.
İyi yaşam rehberiniz Defya ile siz de mutfağa daha profesyonel bir bakışla yaklaşabilirsiniz. Her besinin bedenimiz için bir kaynak olduğunu fark ederek iyi yaşam için pratik adımlarınızı Defya ürünleri ile atabilirsiniz.
Defya Kurutucular ile Taze Fasulyeyi Kolayca Kurutun
Defya, dünyaca ünlü markaların iyi beslenmeye yardımcı ürünlerini Türkiye’deki tüketiciler ile buluşturuyor. Çeşit çeşit iyi yaşam yardımcısı cihaz arasında seçkin sebze meyve kurutucu ürünlerini de bulabilirsiniz. Amerika’nın popüler markası Tribest’in Sedona serisi Defya’da. Bunun yanında Avrupa’nın gözde küçük ev aletleri üreticisi Wartmann’ın paslanmaz çelik ürünlerini de Defya.com.tr üzerinden inceleyebilir ve hemen satın alabilirsiniz. Besin değeri koruma görevini başarıyla yerine getiren ürünler, teknik özellikleri ile tüketicilerin kurutucudan beklentilerine üst düzey yanıt veriyor. Isı yalıtımı, kurutma sırasında kontrol, farklı ısılarda ve sürelerde programlama gibi farklı fonksiyonları Defya koleksiyonlarındaki ürünlerde bulabilirsiniz.
Taze Fasulye İçin En İyi Kurutuculara Göz Atın!
Evde taze fasulye kurusu yapmak için kullanabileceğiniz cihazları sizin için seçtik:
- Tribest Sedona Supreme 47 Lt Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi iki aşamalı ardışık sıcaklık kontrolü özelliğine sahip. Böylelikle et kurutma gibi önce yüksek sonra düşük sıcaklık gerektiren programlama dahi yapılabiliyor. 47 lt geniş iç hacmi bulunan cihaz 9 adet raf içeriyor. Kilolarca taze fasulye için kurutma işlemini rahatlıkla yapabilirsiniz. Düşük ısıda ve uzun sürede kurutma işlemi sayesinde enzimleri canlı tutmaya yardımcı. Ayrıca cihaz, sebzeleri kuruturken lezzet ve kokusunu korumaya destek veriyor.
- Wartmann Paslanmaz Çelik Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi - WM-2206 DH düşük ses ile kurutma sağlıyor. Paslanmaz çelik ve izolasyon etkisi sunan gövdesi ile dikkat çeken cihaz, dijital kontrol paneline sahip. Küçük mutfaklarda bile kullanılabilecek kompakt makine, 6 tepsi ile kurutma sağlıyor. LED iç aydınlatma ile kurutmayı anbean kontrol edebilirsiniz. 25 ile 90 santigrat derece arasında ısı ayarı yapabilirsiniz. Ayrıca 30 dakika ile 72 saat arasında zamanlama da mümkün.
- Tribest Sedona Express 25 Lt. Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi TST adı verilen iki aşamalı ardışık kurutma özelliği sayesinde, hem düşük hem de yüksek derecede kurutma için art arda programlanabiliyor. 11 adet paslanmaz çelik mevcut. Güçlü fan sistemi, gıdaları eşit olarak nemden arındırıyor.
Taze Fasulye Nasıl Kurutulur? Geleneksel ve Modern Yöntemler
Yazın en sevilen sebzelerinden olan taze fasulye, ülkemizin dört bir yanında turşu yapılarak, salamura şeklinde, dondurularak veya kurutularak saklanıyor. Dört mevsim besleyici ve lezzetli taze fasulyelere ulaşmanın en pratik yolu ile kurutmadan geçiyor. Taze fasulye kurutma için onlarca yıldır kullanılan geleneksel yöntemlerden bahsettikten sonra sizleri modern dünyanın armağanı olan kurutma cihazları ile tanıştıracağız. Farklı taze fasulye kurutma yöntemlerinin farklarına değineceğiz:
- Güneşte taze fasulye kurutma en eski yöntemlerden biri. 2 haftaya kadar sürebilen güneşte kurutma işlemi, düşük nem, güneş ışığı ve yüksek sıcaklık gerektiriyor. Ancak şehir ortamında toz, egzoz dumanı gibi etkenler güneşte kurutmanın hijyeninden şüphe duymaya neden oluyor. Açık havada oluşabilecek bakteri üreme riski ve toksin ihtimali maalesef endişe nedeni.
- Fırında taze fasulye kurutma besin değeri kaybına neden olsa da tercih edilebiliyor. Kapalı bir ortam sunan fırınlar, pişirme prensibi ile çalışıyor. Sıcak hava ile nemi alıyor. Yüksek sıcaklık, enzimlerin canlılığını kaybetmesine neden oluyor. Ayrıca tat, doku ve kokusu değişiyor. Sebzeler üzerinde görülen kararmalar, taze fasulye kurutma sürecinde kaybolan besin değerinin delili. Üstelik fırının her bölgesi eşit ısı sunmuyor. Bu da belli bölgelerdeki sebzelerin yanmasına diğerlerinin tam kurumamasına neden olabiliyor.
- Dehidratörler ile taze fasulye kurutma, geleneksel güneşte kurutmanın ev tipi, hijyenik ve daha kontrollü bir alternatifi. Gıdaları düşük ısıda ve uzun sürede kurutan makineler, nemi dışarı vererek uzaklaştırıyor. Özel hava sirkülasyon sistemi içeride eşit kuruma vadediyor. Güneşte kurutmadan çok daha kısa süren işlem sırasında cihazlar düşük ısı kullandığı için enerji bakımından da tasarruf sunuyor. Üstelik düşük nem veya yüksek ısı gibi kış faktörler gerekmiyor. Bu da her koşulda evde taze fasulye kurutabilmeyi sağlıyor. Dahası açık havadaki bakteri, toz ve toksin riski de kontrollü koşullar sayesinde geride kalıyor.
Taze Fasulye Kurutmadan Önce Hazırlık Aşamaları
Tüm sebzeleri kurutma aşamasından önce temizlemelisiniz. Özellikle organik sebze kullanmıyorsanız, tarım ilaçlarının etkisini hafifletmek için sebzeleri mutlaka karbonatlı suda bekletmelisiniz. Ardından olası böcek ve parazit varlığına karşı sirkeli suda bekletmeniz gerekiyor. Son olarak durulamalısınız. Pamuklu bir bez yardımıyla kuruladığınız taze fasulyelerin temizliği burada sona eriyor. Şimdi sıra ayıklamakta. Taze fasulyeyi kurutmadan önce pişirme sonrası rahatsız edeceğini düşündüğünüz bir kılçık varsa almalısınız. Kılçık yoksa dahi, sebzenin hem uç hem de sap kısımlarını kesmelisiniz. Daha hızlı kuruma için sebzeyi küçük dilimler halinde hazırlayabilirsiniz. Elde edeceğiniz kurunun kullanım alanına göre, taze sebzeyi dilediğiniz büyüklükte kesebilirsiniz. Kesimin ardından kurutma aşamasına geçebilirsiniz.
Taze Fasulye Kurutmanın Faydaları
Fasulye kurularını türlü yemeklerinde, tek başına taze fasulye yemeği yapmak için, çorba veya börek içlerinde kullanabilirsiniz. Taze fasulye kurutmanın en önemli faydası kuşkusuz pratiklik. Taze fasulye kurularını haşlayarak veya su içinde bekleterek dilediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Sadece dakikalar içinde taze lezzet ve besin değeri sunan taze fasulyeler ile sulu yemekler yapabilirsiniz. Üstelik kuru sebzeler nemini kaybettiği için çok daha az yer kaplıyor. Buzluğunuzu doldurmadan, konserveler bozuldu mu endişesi yaşamadan, kuru sebzeler ile dilediğiniz zaman yemek yapabilirsiniz. İşte taze fasulye kurutmanın faydaları:
- Kuru taze fasulyeler, dört mevsim mevsiminde toplanmış sebze yemeyi mümkün kılıyor. Zamanında toplanmış sebzenin lezzeti ve besleyiciliği tüm yıl saklanıyor.
- Dilediğiniz zaman hızlıca hazırlayabileceğiniz sebze yemekleri bitki temelli beslenmeyi pratik hale getiriyor. Yılda bir kez yapacağınız hazırlık sayesinde tüm kış dilediğiniz zaman hızlıca taze fasulyeli yemekler yapabilirsiniz.
- Daha çok sebze tüketmek isteyenlerdenseniz, sofranızı pratik kurular ile çeşitlendirebilirsiniz. Omlete, çorbaya, türlüye katacağınız kurular ile haftalık çeşitli sebze tüketme hedeflerinize çok daha kolay ulaşabilirsiniz.
- Küçük porsiyonlarda yemekler hazırlamak taze fasulye kurutma yöntemi ile çok daha kolay! Dilediğiniz kadar kurudan hızlıca yemekler hazırlayarak tek öğünlük, taze yiyecekler yapabilirsiniz.
- Kuruları öğüterek çeşni gibi yemeklere ekleyebilirsiniz. Böylelikle makarna yerken bile taze fasulyenin besleyici değerinden faydalanabilirsiniz. Özellikle sebze yemeği yemeyen çocuklarınız için mükemmel bir çözüm!
- Kuruyan fasulyeleri doğru şartlarda muhafaza ederek bir yıla kadar saklayabilirsiniz. Kışın canınız sebze istediğinde marketlerde, manavlarda arayışa son! Kuru, serin ve karanlık ortamda, cam ve vakumlu kavanozlarda sakladığınız taze fasulye kuruları ile zahmetsizce yemeğiniz hazır.
Kurutma Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tüm sebze ve kuru meyve çeşitleri için geçerli önerilerimiz var! Dehidrasyonun temel kurallarını taze fasulye kurutma süreci için de hatırlatmalıyız.
- Sebzeleri kuruladıktan sonra kurutma tepsisine yerleştirmelisiniz.
- Küçük parçalar halinde kurutma yapıyorsanız tepsi örtüsü kullanmalısınız.
- Sebze dilimlerinin eşit kuruması için parçaların üst üste gelmemesine dikkat etmelisiniz.
- Tüm sebzeleri eşit boyutlarda dilimlemelisiniz.
- Taze fasulye kurutma derecesi 48 olarak kayıtlara geçiyor. Süre olarak 8 ile 12 saat arasında bir zaman gerekiyor.
- Makineyi programladıktan sonra 8. saat itibarıyla kontrolü ihmal etmemelisiniz. Kuruyan sebzeleri çıkarmalı, hala nemli olanları kurutmaya devam etmelisiniz.
- Kurutma sonrasında zaman kaybetmeden, sebzelerin hava ile temasını kesmelisiniz. Taze fasulye kuruları için vakumlu kavanozlar kullanabilirsiniz.
Taze Fasulye Besin Değerleri
14 gram kadar kuru taze fasulye ortalama 43 kcal kalori içeriyor. Taze fasulye besin değeri, yağ açısından 0’ı gösteriyor. Bu sırada total karbonhidrat 10 gram, protein 3 gram kaydediliyor. İçerisinde 51 mg kalsiyum, 1 mg demir ve 288 mg potasyum yer alıyor.