Filizlendirme ya da çimlendirme adıyla bilinen işlem sayesinde tohumların besin değerlerini artırabileceğinizi ve daha sağlıklı hale getirebileceğinizi biliyor muydunuz? Evet, hem de çok kolay ve pratik bir şekilde! Aslında binlerce yıldır birçok medeniyetin uyguladığı bu yöntem sayesinde tohumların hem sindirimi kolaylaşıyor hem de besin değeri kat kat artıyor. Peki nasıl mı? Tohum filizlendirme nedir, faydaları nelerdir ve nasıl yapılır? sorularını sizler için ele aldık.
Tohum Filizlendirme Nedir?
Tohum filizlendirme tohum, tahıl ve baklagillere uygulanabilen doğal bir işlem. Pek çoğumuz çocukken okul döneminde hazırladığımız pamukta fasulye filizlendirme işlemini hatırlarız. Tohum filizlendirmenin en popüler örneklerinden biri olan bu işlem aslında çimlendirme ya da filizlendirmenin ne denli hızlı ve kolay olduğunun da en net kanıtı.
Tohum filizlendirme işleminde tohumlar yeterli ısı, oksijen, ışık ve su ile birlikte kabuğunu çatlatarak çimlenir. Uzun süre dayanmak için kendilerini kapatan ve koruma altına alın tohumlar, filizlendirme işlemi ile canlı bir bitkiye dönüşmek için yeniden yeşerir. Birçok besin maddesinin bulunduğu tohumlar filizlendirme sayesinde besin değerlerini kat kat artırarak daha sağlıklı bir hale gelir.
Filizlendirilmiş tohumlar zengin mineral, vitamin, enzim, yağ, fitobesin ve protein değerleriyle besin deposuna dönüşür. Bu nedenle özellikle son yıllarda yeniden popüler olan filizlenmiş tohumlarının mutlaka beslenmenize dahil edilmesi önerilir.
Tohum Filizlendirmenin Faydaları
Tohum filizlendirme işleminin birçok faydası bulunur. Aslında hali hazırda içerisinde birçok vitamin ve mineralin yer aldığı tohumlar, filizlendirme işlemi ile daha da verimli bir hale gelir. Bunun en iyi örneklerinden biri ise nohut için yapılan suda bekletme işlemidir. Nohutlar daha kolay ve iyi haşlanabilmesi için bir gece önceden suda bırakılır. Filizlenmiş bir tohum ise tıpkı nohudun daha iyi pişmesi örneğindeki gibi mide tarafından çok daha kolay öğütülür. Bu oldukça önemli bir fayda olsa da tohum filizlendirmenin tek faydası bununla sınırlı değil.
Filizlendirme ya da diğer adıyla çimlendirme işlemi sayesinde tohumların içerisinde bulunan mineral, enzim ve vitaminler çoğalır ve bu da tohumun birer besin bombasına dönüşmesini sağlar. Düzenli olarak tüketildiğinde sindirim ve bağışıklık sistemine yüksek oranda fayda sağladığı kabul edilen filizlendirilmiş tohumların özellikle kış aylarında sıklıkla tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
Tohum Nasıl Filizlendirilir?
Tohum filizlendirme oldukça basit bir işlem olsa da özen ve dikkat gerektirir. Ev ortamında birçok tohumu kolayca filizlendirebilirsiniz. Bir tohumun filizlenebilmesi için herhangi bir fabrikasyon işlemden ve ilaçlamadan geçmemiş olması gerekir. Bunun için filizlendirmeyi düşündüğünüz tohumun organik olmasını öneririz. Filizlendirmek istediğiniz tohumu sudan geçirip iyice temizledikten sonra kavanoza ya da geniş bir kaba alabilirsiniz. Ancak kavanoza alıyorsanız kapağının açık olması ya da delikli olması gerekir. Büyük taneli tohumlar için yatay bir çimlendirme kabı kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.
Tohumunuzu üzerini geçecek kadar suyun içine koyduktan sonra 12 saat bekletin. Daha sonra beklettiğiniz suyu dökerek tohumlarınızın üzerini bir tülbent ile kapatın. Tohumlarınızın kuru kalmaması için günde iki defa yıkayın, süzün ve üzerini tekrardan örtün. Her tohumun filizlenme süresi farklı olsa da genellikle 3-4 gün içerisinde filizlenir.
Filizlenme ya da diğer adıyla çimlenme işlemi tamamlanan tohumları 2-3 gün içerisinde tüketmenizi öneririz. Filizlenen tohumları salatalardan sandviçlere, çorbalardan ev yemeklerine tercih ettiğiniz birçok yerde kullanarak tüketebilirsiniz.
Sağlıklı beslenmenize yardımcı olacak ürünlerimizi yakından tanımak için Defya Ailesi Sağlıklı Yaşam Ürünlerini inceleyin.
Sağlıklı tarifler için tarif sayfamızı inceleyin.
Filizlendirmenin Yararları Nelerdir? Baklagil Filizlendirme Nasıl Yapılır? yazımızı görmek için buraya tıklayarak ulaşabiirsiniz.
Defya Ailesi Youtube kanalını takip ederek sağlıklı yaşam ürünlerimizi ve reçete videolarımızı izleyebilirsiniz.