Turp Nasıl Kurutulur? & Sağlıklı Kurutulmuş Turplar İçin İpuçları

Turp Nasıl Kurutulur? & Sağlıklı Kurutulmuş Turplar İçin İpuçları

Kök sebzelerin sofrada en az kıymet verilenlerinden, geleneksel uygulamalarda ise değeri en çok bilinenlerinden biri olan turp kurutma yolu ile uzun süre saklanabiliyor. İnflamasyon, ateş, safra sorunları konusunda sağladığı faydalar, birçok çalışma verisinde bulunan turp nasıl kurutulur, nasıl tüketilir beraber inceliyoruz. Yazımızda bulacağınız detaylar:

• Sağlıklı ve lezzetli kurutulmuş turplar için Defya kurutucular sizlerle. Tribest’in Sedona ürünleri ve Wartmann’ın paslanmaz çelik modelleri arasından seçiminizi yaparak dehidratörlere mutfağınızda yer verebilirsiniz.

Sonrasında turp nedir noktasından yola çıkarak kök sebzenin tüm özelliklerini sizlerle paylaşacağız.

Farklı çeşitleri sizlere tanıtmamızın ardından

Turpun faydalarını ve neden ona daha çok kıymet vermeniz gerektiğini açıklayacağız.

Hangi renk turpun daha faydalı olduğunu not düştükten sonra,

Turp kurutma ipuçlarını ve

Saklama tüyolarını sizlere vereceğiz.

İçerdiği mineral ve vitaminleri bulacağınız yazımızın son kısmının ardından turp konusunda sizleri aydınlatmış olmayı umut ediyoruz.

Siz de Defya  ile iyi yaşam yolculuğunuza kök sebzelerin besleyiciliğini katmak isterseniz turp kurutma hakkında bilgilerimize başvurabilirsiniz.

 

Sağlıklı ve Lezzetli Kurutulmuş Turplar için Defya Kurutucularını Keşfedin

Farklı turp çeşitlerini kurutarak karışık sebze kuruları hazırlayabileceğiniz gibi çeşniler oluştururken bu kuruların tozlarından da faydalanabilirsiniz. Yalnız turp değil et dahi kurutabileceğiniz ev tipi kurutucular Defya’da sizleri bekliyor. Amerika’nın sevilen markası Tribest’in ve Avrupa lideri Wartmann’ın farklı kurutucu modelleri ile siz de evinizde sebze, meyve, et kuruları hazırlamanın, kraker ve pestiller yapmanın tadına varabilirsiniz.

Defya Kurutucularını Keşfedin Ve Sağlıklı Yaşamınıza Lezzet Katın!

Tribest - Sedona Supreme 47 Lt Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi TST adı verilen iki aşamalı ardışık sıcaklık zamanlayıcısı özelliği ile ilk önce yüksek sonra daha düşük ısıda kurutulması gereken gıdalar için güvenli kurutma vadediyor. Turunçgilleri, et ve domatesleri dahi kolaylıkla kuru haline getirebileceğiniz cihaz, turp kurutma için de tercih edilebiliyor. 9 adet paslanmaz çelik tepsi bulunduruyor. LED ışık ile kurutma takibi kolaylaşırken süper sessiz kurutma özelliği gece-gündüz kurutma yapabilmenize imkan tanıyor.

Wartmann Paslanmaz Çelik Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi - WM-2206 DH düşük sesle çalışması ve az yer kaplaması sayesinde küçük evlerin vazgeçilmezlerinden biri oluyor. 6 adet paslanmaz çelik tepsi bulunduran cihazın dış kasası da paslanmaz çelikten imal ediliyor. Bu sayede mutfaklarda temiz ve dekoratif görünüm oluşturuyor. 25 ile 90 santigrat derece arasında dilediğiniz ısı derecesine ayarlanabilen ürün 30 dakikadan 72 saate kadar zamanlanabiliyor.

Turp Nedir?

Özellikle antioksidan, C vitamini, potasyum ve kalsiyum açısından zengin olan, yuvarlak veya uzun yumrular halinde bulunan kök sebzeler turp adını alıyor. Beyaz ve kırmızı gibi farklı renklerde turp çeşitleri bulunabiliyor. Turpgiller ailesine ait olan bu sebzeler, özellikle Asya mutfağında sıklıkla kullanılıyor. Antik çağlarda ilaç yapımında tercih edilen turp kurutma yoluyla veya çiğ olarak tüketilebildiği gibi pişirilerek de yenebiliyor. Ülkemizde ise genellikle çiğ olarak, rendelenmiş turp salataları sofralarda sıklıkla kendine yer buluyor. 

Turp Çeşitleri Nelerdir?

Ülkemizde bilinen turp çeşitleri kırmızı, beyaz ve siyah turp olarak sayılıyor. Ancak bayır turpu adı verilen uzun seçenekler de ülkemizde yetiştirilebiliyor. Bunun yanında daikon denilen, Japon turpu olarak adlandırılan çeşit, Asya’da daha popüler olma özelliğine sahip. Turp kurutma için daha sık tercih edilen ve Türkiye mutfağında daha sık karşılaştığımız seçenekleri detaylandırabiliriz:

Kırmızı Turp

Kabuğu kırmızı renk olan ve eti beyaz kırmızı turplar, tatlı, biberli ve keskin bir tada sahip olması ile ayırt ediliyor. Kırmızı türler turp kurutma için tercih ediliyor.

Beyaz Turp

Dışı beyaz ve yeşilimsi, içi ise kırmızı renk olan beyaz turp yuvarlak görüntüsü ile ilk bakışta bayır turpundan ayrılıyor. Karpuz turpu da denilen bu kök sebze, pişirilerek de tüketilebiliyor. Acımsı lezzeti ile bilinen beyaz turpların dilim dilim yendiğini de görebilirsiniz. Elbette turp kurutmada da beyaz çeşitler kullanılıyor.

Siyah Turp

Yuvarlak şekilde ve genellikle büyük olan siyah turpların içi ise genellikle beyaz renk oluyor. Baharatlı ve topraksı tada sahip olan kök sebzeler, yine daha çok salatalarda ve turp kurusu olarak kullanılıyor.

Turpun Faydaları Nelerdir?

Turpun faydaları üzerine yapılmış çalışmaların birçoğu hayvanlar üzerinde gerçekleştirildiği için insana faydaları hakkında çok daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. Ancak deney tüpünde ve hayvanlar üzerinde alınan sonuçlardan bahsederek, turpun faydaları konusunda fikir elde edebiliriz.

Turplar, cilt ve kan hücrelerinin iyilik haline katkı sunuyor.

Turpgilleri tüketmek, vücudun antikanser savunmasına destek oluyor. Linus Pauling Institute’un açıklamasına göre , su ile birleşen bileşenler, isothiocyanates içeriği sayesinde tümör oluşumunun engellenmesine imkan tanıyor.

Sağlıklı beslenme için ipuçları incelendiğinde lifin önemi bir kez daha fark ediliyor. İşte turpun bir diğer faydası da lif kaynağı olmasından geliyor. Sebze kan şekeri dengesinin sağlanmasına, kilo kontrolüne ve kolesterol düzeyinin düşürülmesine yardımcı oluyor.

Turplar, antioksidan bileşenleri ile hayvanların yemler yoluyla aldığı zehirli fungallerin olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı oluyor. İnsanlar üzerinde henüz böyle bir çalışma bulunmasa da, çalışmalar turpların antifungal özelliği olabileceği konusunda ümit vadediyor.

Beyaz Turpun Faydaları Nelerdir?

C vitamini içeriği ile özellikle cilt sağlığının korunmasına yardımcı olan beyaz turpun faydaları arasında bağışıklığın olağan fonksiyonlarını desteklemesi ilk sırada sayılıyor. Düşük kalori içeren kök gıda, bu sayede lif alımına yardımcı olurken kilo kontrolünü de kolaylaştırıyor. Ayrıca beyaz renk turpların ağrının hafifletilmesine yardımcı olduğu kayıtlara geçiyor.

Kırmızı Turpun Faydaları Nelerdir?

Kırmızı turp, kan şekeri dengesi üzerinde etkili ve inflamasyon ile savaşta önemli bir yardımcı. Renginden de anlaşılabileceği üzere antioksidan içeriği yüksek olan sebzeler, mide sağlığı için faydalı görülüyor.

Siyah Turpun Faydaları Nelerdir?

Özellikle üst solunum yolu rahatsızlıklarının hafifletilmesine yardımcı olduğu düşünülen siyah turplar, bronşit ve öksürük sorunu yaşayan kişiler tarafından daha sık tercih ediliyor.

Hangi Renk Turp Daha Faydalı?

C vitamini içeriği ve lif kaynağı olmasının yanı sıra antioksidan bileşenleri ile de faydasını kanıtlayan turpların her biri farklı yönleri ile öne çıkıyor. Hangi renk turp daha faydalı diye sormak pek doğru değil. Diğer bir deyişle, farklı renklerdeki turpların farklı faydalarından yararlanmak için her renge öğünlerimizde yer vermemiz doğru olacaktır.

Turp Nasıl Kurutulur?

Evinizde kolaylıkla yapabileceğiniz turp kurutma işlemi için gıdaya özel hazırlanmış dehidratörler, diğer bir deyişle meyve kurutma makinesi kullanmalısınız. Böylelikle hazırladığınız turp kurusu çeşitlerinin çok daha yüksek besin değerine sahip olduğundan emin olabilirsiniz. Gelin turp kurutma işlemini adım adım açıklayalım:

Mümkünse organik ve taze turplar tercih etmeli ve iyice temizleyip kuruladıktan sonra dilimleme işlemine geçmelisiniz.

Turp kurutma için kullanacağınız sebze dilimleri eşit ebatlarda olmalı. Bıçak ile aynı boyutları yakalamak zor olduğundan mandolin kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Dilimlediğiniz kök sebzeleri, kurutucunuzun tepsisi üzerine üst üste gelmeyecek şekilde yerleştirmelisiniz.

Ardından cihazı 48 santigrat dereceye ayarlamalı ve 8-12 saat süre ile çalıştırmalısınız. İşte bu kadar turp kurutma işlemi başladı!

Turpların cinsine, boyutuna, havanın nem durumuna bağlı olarak turp kurutma işleminin süresi değişeceğinden kontrollü olmalısınız. Eğer dilimler arasında boyut farkı bulunuyorsa küçük ve ince dilimlerin daha hızlı kuruyacağını aklınızda tutarak ara ara cihazı kontrol etmelisiniz. Kuruyanları aldıktan sonra turp kurutma işlemine devam edebilir, tam kuruma sağlandığında kuruları saklama aşamasına geçebilirsiniz.

Kurutulmuş Turp Nasıl Saklanır?

Evde turp kurutma işleminde gösterdiğiniz titizliği muhafaza aşamasında da korumanız gerekiyor. Çünkü doğru saklanmayan ürünler, iyi kurutulmuş olsa da uzun raf ömrünü maalesef koruyamıyor, havadaki nem ve ışıktan zarar görebiliyor. Kurutulmuş turp nasıl saklanır öğrenerek, turp kurutma için gösterdiğiniz çabanın çok daha uzun süre besleyici sebzelere ulaşmanızı sağlayacağından emin olabilirsiniz. Öncelikle elde ettiğiniz turp kurularını mümkünse vakumlu, hava almayan, koyu renkli ve cam bir kavanoza/kaba yerleştirmelisiniz. Serin ve direkt güneş ışığından/ısı kaynağından uzak bir kilere/dolaba koyarak saklayabilirsiniz. Eğer kavanozu sık sık açıp kullanmanız gerekecek ve kabın boyutu gereği çok fazla ürün bir arada bulunacaksa, daha küçük kaplarda saklamayı deneyebilirsiniz. Her kapağını açtığınızda gıdaların hava ile temas etmesinin zararlı olabileceğini aklınızda tutmalısınız. Önerilerimizi dikkate alarak uzun süre ilk günkü lezzetinde, dokuda ve besleyicilikte kurular elde edebilirsiniz, kurutulmuş turpların dayanma süresi ve kondisyonunu optimum düzeye ulaştırabilirsiniz.

Kurutulmuş Turp Nasıl Kullanılır?

Uzun ömürlü, lezzetli ve besleyici kuruları kullanmanın farklı birçok yolu var.

Turp kurutma işlemi ile elde ettiğiniz kuruları cips olarak tüketebilir, yanında humustan oluşan bir dip sosla afiyetle yiyebilirsiniz.

Salatalarınızda gluten içermeyen bir krutona ihtiyacınız varsa kurular sizleri bekliyor. Çıtır çıtır, lezzetli ve besleyici turpları parçalayarak salatalarınıza doku katabilirsiniz.

Çorbalarınıza besleyici bir dokunuş olmasını isterseniz hem lezzet hem de aroma vadeden kuruları ekleyebilirsiniz. Özellikle sebze çorbalarında farklı ve cezbedici sonuçlar alacağınıza eminiz.

Blender modelleri kullanılarak kuruların tozu yapılabiliyor. Çeşni yerine geçebilecek tozu; et, tavuk, balık panelerinde, çiğ köfte ve köfte harçlarında baharat gibi kullanabilirsiniz. (Toz için turp kurutma sonrası elde ettiğiniz kuru dilimleri öğütmeniz yeterli.)

Turpta Hangi Vitamin Ve Mineraller Vardır?

Yapılan çalışmalar , düşük ısıda, uzun sürede turp kurutma işleminin sebzenin C vitamini değerini daha çok koruduğunu gösteriyor. Güneşte kurutma, soğuk ve sıcak havada kurutmanın karşılaştırıldığı çalışmada, düşük ısıda kurutma yönteminin diğer kurutma yöntemlerine göre üstün bir kurutma yöntemi olduğu bulunuyor. Turp, düşük kalorisine rağmen içerisindeki C, K, B6 vitamini, potasyum ve folat gibi mineraller ile antioksidanlar  sayesinde vücudun fonksiyonlarına destek sunuyor.

Etiketler: kurutucu
Temmuz 19, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR