Mutfağımızın olmazsa olmazları arasında; tatlılar ve yemeklerimize lezzet katan tatlandırıcılar yer alıyor. Ancak bahsettiğimiz, kimyasal yollarla üretilen sentetik tatlandırıcı çeşitleri değil. Bugün sizlere şekerli tat vadeden doğal tatlandırıcılardan bahsetmek istiyoruz. Üstelik bal gibi hayvansal olanların yanında, aradığımız şekerli tadı bitkisel kaynaklardan sunan seçenekler de var. Defya mutfağında sıklıkla kullandığımız, hem yemeklerde hem de tatlılarda sürekli elimizin altında olan gıdaları sizlerle tanıştırmak istiyoruz. Yazımızda yer alan notları kısaca özetlemek gerekirse:
- İlk olarak sizleri tatlandırıcılar için kullanabileceğiniz Defya ürünleri ile tanıştırmak istiyoruz. Tatlı tariflerimizde başrolde yer alan cihazlarımız sizlerle.
- Ardından tatlandırıcıların zararlarından konu açarak sentetik tatlandırıcılardan neden kaçınmamız gerektiğini anlatacağız.
- Sonrasında doğal ve yapay tatlandırıcı farkına değinecek ve
- Tatlandırıcıların faydalarını sıralayacağız.
- Son olarak ise örnek tarifler sıralayarak mutfakta nasıl kullanabileceğiniz konusunda sizlere ilham vereceğiz.
Doğal Tatlandırıcılar için Defya Ürünleri
Evinizde yemeklerinize şekerli lezzet katacak doğal tatlandırıcıları kolaylıkla hazırlayabilir, uzun süre depolanabilecek forma getirebilirsiniz. Sadece şu ürünlere sahip olmanız yeterli:
- Wartmann 2206 Paslanmaz Çelik Kurutucu Avrupa’nın sevilen markası Wartmann imzası ile tasarlandı ve Türkiye’deki tek yetkili distribütörü Defya güvencesi ile sizlere sunuluyor. Düşük gürültü ile çalışan, paslanmaz çelik materyali ile dayanıklılık ve uzun ömür vadeden cihaz, 6 adet tepsi ve az yer kaplayan gövdesi ile ev kullanımı için ideal. 25 ile 90 derece arasında ayarlanabilen ısısı ve 30 dakikadan 72 saate kadar zamanlama özelliği ile kurutucu modeli, pratiklik vadediyor. Doğal tatlandırıcılardan olan meyve kuruları yapmak için mutfağınızda mutlaka yer almalı!
- Personal blender ile hazırladığınız kuru meyveleri kolaylıkla toz haline getirebilir ve hemen her tarifte kullanabilirsiniz. Sadece bitkisel tatlandırıcı hazırlarken değil, smoothie tariflerinde de kullanabileceğiniz cihaz, Tribest tasarımı ile şıklık vadediyor. Cam kapları sayesinde plastik ile teması sıfıra indirirken tek dokunuşla çalıştırma özelliği istediğiniz kıvama sizi kolaylıkla ulaştırıyor.
- Tariflerinizde tatlandırıcı olarak doğal meyve suları kullanmak isterseniz soğuk sıkım sıkacaklar tam size göre. Hem otomatik hem de manüel modelleri bulunan cihazlar arasında yatay seçenekler öne çıkıyor. Lifli sebzeleri dahi kolaylıkla sıkabilen yatay cihazlarda, besin değerlerini koruyan yavaş sıkım teknolojisi ortak paydayı oluşturuyor. İnsan dişlerini taklit eden mekanizması ile besin değerini en üst düzeyde koruyan Greenstar’dan, güçlü çiğneme metodu ile 47 rpm düşük hızda çalışarak oksitlenmeye meydan okuyan Solostar’a kadar çeşit çeşit ürünü incelemek için Defya.com.tr’ye gelebilirsiniz.
Tatlandırıcının Zararları Nelerdir?
Yiyecek ve içeceklere şekerli tat veren maddelere tatlandırıcı deniyor. Bu maddeler doğal ve yapay tatlandırıcılar olarak ikiye ayrılıyor. Her ikisinin de kontrollü tüketilmesi kan şekerinin düzenlenmesi için önerilirken söz konusu yapay tatlandırıcılar olduğunda biraz daha fazla zarardan konu açmak gerekiyor. Aspartam, siklamat, neotam, sakkarin, süklaroz gibi maddeler sentetik tat vericilerden bazıları. İşte tatlandırıcıların zararları:
- Neredeyse sıfır kalori olan ve bu nedenle diyetler için uygun olduğu düşünülen yapay tatlandırıcıların, çabuk acıktırıcı olduğuna dair çalışmalar var. Şekerli tadı ile bedeni uyarmasına rağmen kalori getirmemesi nedeniyle vücudun daha çok açlık hissettiği düşünülüyor. (Kaynak)
- Hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışmada yapay tatlandırıcı kullanılan farelerde mesane kanserinin tetiklendiği gözlendi. Ancak insanlar üzerinde yapılan onlarca araştırmada henüz kanser riski ile tatlandırıcılar arasında belirgin bir ilişki bulunabilmiş değil.
- Bazı yapay tatlandırıcıların kimi insanları baş ağrısı, depresyon gibi etkilere karşı daha duyarlı hale getirdiği düşünülüyor. Etkinin yaygın bir semptom olmadığı ancak zaman zaman görülebileceğine dair görüşler mevcut.
- Bilinçsiz tatlandırıcı kullanımı alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Özellikle sülfonamidlere karşı alerjisi olan kişilerin sakarin gibi tatlandırıcıları kullandığında reaksiyon gösterebileceği belirtiliyor.
Yapay tatlandırıcıların kilo verme, diş sağlığı, kan şekeri kontrolü açısından kişilere fayda sağladığı kayıtlara geçiyor. Ancak tatlandırıcıyı azaltıp porsiyonları artırmak veya oluşan kalori açığını başka bir gıda ile doldurmak, kilo alımına neden olabiliyor. Hem tatlandırıcıların hem de yiyeceklerin kontrollü tüketimi, tüm besinlerde olduğu gibi oldukça önemli. Diğer taraftan, güvenli kabul edilen ve çeşitli testlerden geçerek piyasaya sürülen tatlandırıcıları, güvenilir adreslerden temin ettiğiniz sürece kullanmayı tercih edebilirsiniz. Fakat tatlandırıcıların olası zararlarını aklınızın bir kenarında tutmayı ihmal etmemeli ve kimyasal seçeneklerden ise doğal tatlandırıcılar kullanma konusunda diyetisyeniniz ve doktorlarınızdan görüş almalısınız.
Doğal Tatlandırıcı Nedir?
Şekerin zararları artık herkes tarafından biliniyor. Siz de tatlı keyfinden ödün vermeden doğal tatlandırıcılar ile mutfağınızı zenginleştirebilirsiniz. Genellikle bitkisel kaynaklardan (bal hariç) elde edilen, içerisinde katkı maddesi bulunmadan sofralarımıza ulaşan ve şekerli tat sunan gıdalara doğal tatlandırıcılar deniyor. Stevia, erythritol, ksilitol, yacon şurubu, monk meyvesi, agave şurubu, bal, hurma özü, elma özü veya dut kurusu gibi doğal tatlandırıcı seçeneklerini tercih edebilirsiniz.
Doğal Tatlandırıcının Faydaları Nelerdir?
Sıklıkla tercih edilen farklı doğal tatlandırıcıların aklınızda tutabileceğiniz ve mutfağınızda daha çok kullanmanıza sebep olacak faydalarını şöyle sıralayabiliriz:
- Stevianın yüksek tansiyon riskini azalttığı biliniyor. (Kaynak)
- Erythritol kan şekeri seviyesini yükseltmeden, kolesterol seviyesini etkilemeden şeker lezzetine ulaşmamızı sağlıyor.
- Ksilitol adlı doğal tatlandırıcının diş çürümesi riskini azaltmak dahil ağız sağlığı için olumlu etkileri olduğu biliniyor.
- Amerika’da doğal olarak yetişen yacon bitkisinden elde edilen yacon şurubu, çözünür lifler bakımından zengin olduğu için bağırsak bakterilerinin beslenmesini sağlıyor.
- Dut meyvesinin tüketiminin karaciğer fonksiyonlarına destek sağladığını not düşebiliriz.
- Bitkisel tatlandırıcılardan biri olan agave şurubunun ise kan şekerini çok az miktarda yükseltmesi önemli faydalarından biri. Ancak yüksek oranda fruktoz içermesi nedeniyle çok az miktarlarda tüketilmesi gerekiyor.
Doğal Tatlandırıcılar ile Tarifler
Kuru meyveleri sıklıkla kullandığımız mutfağımızdan sizlere lezzet dolu doğal tatlandırıcılı tarifler seçtik. Siz de mutfakta rafine edilmiş şekerlere veda edebilirsiniz.
Çilekli Şekersiz Şekerleme içindeki hurma ile lezzet vadediyor. Çilek tozu, pancar, hurma püresi, limon suyu ve tuz kullanılarak yapılan tarif, suçluluk hissetmeden tatlı krizlerini bastırmanın en lezzetli yolunu sunuyor.
Şekersiz Vegan Brownie tarifimiz beslenme koçu Çılga Turan’dan geliyor. Glutensiz, vegan ve rafine şekersiz olan brownie, iyi yaşam için tercih edebileceğiniz reçetelerden biri. İçerisinde fındık unu, hindistan cevizi unu, kakao tozu, tarçın, kakao nibi gibi malzemeler bulunduran tarifte tatlandırıcı olarak kuru dut tercih ediliyor. Tarif vegan olduğu için başka bir tatlı gıda kullansanız dahi, ikame olarak bitkisel tatlandırıcı seçmeye dikkat etmelisiniz.
Cevizli Elmalı Lazanya tarifimiz, Well-Being danışmanı ve şefi Pelin Bozkurt Bilgiç imzasını taşıyor. Hem taze hem de kuru meyvelerin kullanıldığı reçetemizde doğal tatlandırıcı olarak meyveler ve bal tercih ediliyor. Hayvansal kaynaklar da yer aldığı için bu tarifin vegan olmadığının altını çizmeliyiz. Eğer vegan olmasını isterseniz bal yerine bitkisel tatlandırıcı olarak agave şurubu kullanabilirsiniz.
Daha fazla sağlıklı tatlı alternatifleri: şekersiz lezzetler için tıklayınız.