Ev yapımı yoğurdun lezzeti bir başka. İçinde herhangi bir katkı, koruyucu olmayan, evde mis gibi mayalanan yoğurtların tadını seviyor ancak nereden yoğurt mayası bulacağınızı bilmiyorsanız yazımız size göre. Üstelik yoğurt mayası nasıl korunur ve saklanır konularında da detayları yazımızda sizinle paylaşacağız.
Yoğurt mayası hakkındaki yazımızda bulacağınız başlıklar:
- Yoğurt mayalama İçin Defya ürünleri neler sizlere anlatıyoruz. Pratik cihazlarla tanışmaya ne dersiniz?
- Yoğurt nasıl mayalanır, mayalama sırları nelerdir hepsi notlarımızda.
- Yoğurt mayası nasıl elde edilir bilmiyorsanız nohut mayası kurtarıcınız olacak.
- Yoğurt mayası nasıl saklanır sorusunun yanıtları ile siz de mayanızı çok daha uzun süre tam kıvamında muhafaza edebilirsiniz.
Siz de iyi yaşama yardımcı mutfak ürünlerinin adresi olan Defya ile mutfak sırlarına vakıf olabilirsiniz.
Yoğurt Mayalama İçin Defya Ürünleri
Brod and Taylor markalı Yoğurt Mayalama Makinesi ve Yavaş Pişirici, sütün doğru şekilde mayalandığından emin olmanızı sağlayan bir cihaz. Dünyaca ünlü katlanır yoğurt mayalama cihazı, sıcaklık kontrolüne olanak tanırken mayalamanın kalitesini artırıyor. Kontrolü tamamen kullanıcıya bırakıyor. Yoğurt mayalamak için yalnızca su tepsisini çıkararak mayalama kaplarını yerleştirmeniz yeterli. Ancak hamur mayalarken su tepsisini doldurmayı unutmamalısınız. Aksi takdirde mayalama süreci etkilenebiliyor. Kolaylıkla kullanılabilen ve katlanarak saklanabilen makine, yoğurt mayalamayı oldukça basit hale getiriyor. Ayrıca, bu cihazı hamur mayalamak için veya yavaş pişirici olarak da kullanabilirsiniz.
Yoğurt mayalamak ve fermente yiyecekler elde etmek için Defya koleksiyonlarında yer alan sebze meyve kurutucu makinelerini de tercih edebilirsiniz.
Yoğurt Nasıl Mayalanır?
Yoğurt nasıl mayalanır daha önce püf noktaları ile sizlere anlatmıştık.Yoğurt mayası hakkındaki yazımızda kısa hatırlatmalarda bulunabiliriz, Yoğurt mayalamak isteyenler için iki farklı yöntem mevcut.
İlk yöntem, kavanoz kullanarak yapılan yoğurt mayalama işlemi. Bu yöntemde, 1 litre süt için yaklaşık 30 ml yoğurt mayası kullanabilirsiniz. Sütü ısıtmak için ocak veya mikrodalga fırın tercih edebilirsiniz Ancak, ocakta sütü sık sık karıştırılmalısınız. Isınan süt oda sıcaklığına gelene kadar bekletilmeli veya su dolu bir kabın içine oturtularak soğutulmalı. Süt ideal sıcaklığa ulaştığında, mayalama makinesini de 49°C'ye ayarlamalısınız. Önceden ayrılan yoğurt mayasını sütün içine nazikçe ekleyebilir ve iyice karıştırıldıktan sonra kavanozlara dökebilirsiniz. Kavanozları mayalama makinesine yerleştirdikten sonra, bir saat boyunca 49°C'de mayalamanız gerekiyor. Daha sonra ısı 30°C'ye düşürülerek, yoğurt 2 saat daha bekletiliyor. Yoğurdun katılaşıp katılaşmadığı kontrol edip gerekirse mayalama işlemine devam ediliyor. Yeterli kıvama ulaşıldığında son olarak, yoğurt buzdolabına alınarak soğutulur.
İkinci yöntem ise tek kapta yapılan yoğurt mayalama. Bu yöntemde, 4 litre süt için yaklaşık 250 ml yoğurt mayası kullanabilirsiniz. Önce süt ısıtılarak kaynatılır ve daha sonra 43°C'ye kadar soğutulur. Süt ile maya homojen bir şekilde karıştırılarak mayalama kabına alınır ve 43°C'de bir saat, ardından 26°C'de 2 saat mayalanır. Karışım istenen kıvama gelene kadar beklenir. Son olarak, katılaşan yoğurt buzdolabına alınarak soğutulur. Ortalama 5-6 gün içinde tüketilerek yemeklere lezzet katabilir.
İşte yoğurt mayası ile evde nefis yoğurtlar hazırlamak bu kadar kolay! Siz de mayalama ünitesi gibi profesyonel yardımcılarınız sayesinde herkesi hayran bırakacak yoğurtlar yapabilirsiniz.
Yoğurt Mayası Nasıl Elde Edilir?
Evde ilk kez doğal yoğurt mayalamak istiyorsunuz ve yoğurt mayanız yok! Panik yapmayın, evde doğal yöntemlerle maya hazırlamanız mümkün. Birçok tüketici de sizin gibi! Diğer mayalara güvenmemeleri veya doğru saklama koşullarına uymadıkları için mayanın bozulması nedeniyle birçok kişinin doğal yoğurt mayası ihtiyacı bulunuyor. Siz de mayanın geçmişini bilme konusunda endişe duyanlardansanız veya mayanızın yeterince iyi saklandığından emin olamıyorsanız, gelin evde yoğurt mayası nasıl yapılır sorusunun cevabını birlikte bulalım. Ev yapımı doğal yoğurt mayası için organik nohut ve taze inek sütü kullanabilirsiniz. Bir bardak süt için 15 adet nohut yeterli oluyor. Malzemeleriniz hazırsa, ev yapımı yoğurt mayası tarifimiz ile evdekileri şaşırtmaya hazırsınız demektir:
Öncelikle çiğ inek sütünü 65 derecede kaynatmalısınız. Sonrasında kaynamış sütü 36 dereceye kadar ılıtmanız gerekiyor. Isıyı termometre ile kontrol etmenin ardından, cam bir kavanoza 15 adet organik kuru nohutu pişirmeden yerleştirmeniz önem taşıyor. Burada sütün pastörize edilmemiş olması gerekli. Mutlaka çiğ süt bulmalısınız. Taze günlük süt kullanarak ideal sonucu elde edebilirsiniz. Nohut eklediğiniz kavanoza ılık sütü boşaltmalısınız. Kapağını iyice kapattığınız kavanozu, mayalama makinesine alabilirsiniz. Sıvı içindeki ısı 40 derece olacak şekilde makineyi ayarlamalı ve 24 saate kadar arada kontrol ederek beklemelisiniz. Ardından kontrol edip nohutları çıkarın ve kavanozun ağzını tekrar kapatıp, kavanozu bu kez buzdolabına koyun. Bir gün de buzdolabında beklettikten sonra, kavanozun ağzını açarak sıvıyı süzün. Süzgeçte kalan katı kısmı ayırın ve kalan sıvıyı ilk yoğurt mayalama işlemi için kullanın.
İşte nohuttan yoğurt mayası hazırlamak bu kadar basit. Ancak bazen ufak yanlışlıklar yoğurdunuzun ilk mayasının tutmamasına neden olabiliyor. Eğer ilk yoğurt mayanız tutmadıysa dahi denemekten çekinmemelisiniz. Muhtemelen ikinci denemede tam kıvamı yakalayabilirsiniz.
Yoğurt Mayası Nasıl Saklanır?
Yoğurt mayasının zamanla ekşidiği, asidik hale geldiği söylentilerine kulak asmayın! Eğer yoğurt nasıl mayalanır doğru bir şekilde öğrenir, mayayı doğru saklarsanız mayanın ideal halini sürdürebilirsiniz. Yoğurt mayası olarak daha önce mayaladığınız yoğurttan bir fincan kadar ayırabilirsiniz. Ancak ideal formunu koruyan ve lezzetten ödün vermeyen maya için dikkat etmeniz gerekenler var.
- Öncelikle maya için kullanacağınız yoğurdu, mayalamanın hemen ardından, henüz yoğurdu kullanmadan ayırmalı ve kapalı bir kavanozda saklamalısınız. Bu şekilde yoğurt mayasının çok daha hijyenik bir şekilde saklandığından emin olabilirsiniz.
- Yoğurt mayalama sırasında süt arzu ettiğiniz katılığa ulaştığında mayayı mayalama makinesinin içinden çıkarmalısınız. Daha ekşi veya sert yoğurt sevdiğiniz için daha uzun süre mayalamayı tercih ediyor olabilirsiniz. Ancak kültür olarak kullanacağınız parçayı yoğurt kıvam alır almaz ayırmalısınız. Ayırdığınız kültürü buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
- Mayanızı 1 hafta buzdolabında dinlendirdikten sonra yoğurt mayalama için kullanabilirsiniz. Eğer iki mayalama arasındaki süre daha uzun olacaksa, ilk haftanın ardından mayanızın olduğu kavanozun yarısına kadar süt koyarak mayayı beslemelisiniz. Nazikçe karıştırdığınız süt-maya karışımındaki sütün haşlanmış ve soğumuş olması gerekiyor. Sonrasında karışımı buzdolabında saklayarak mayanın beslenmesini sağlayabilirsiniz.
- 1 haftadan daha uzun süre buzdolabında kalan, hiç beslenmeyen bir maya kullanacaksanız, kültürün daha hızlı asitlenebileceğini aklınızda tutmalısınız. Ayrıca yoğurt daha erken kuruyup sertleşebileceğinden kontrollü olmanızda fayda görülüyor.
- Mayaların aktif kültürleri zamanla yavaşlıyor. Mayalanan yoğurdun içine yabancı bakterilerin girmemesi ve aktivitenin sağlıkla devam edebilmesi için mayalama sırasında kavanoz veya tencere kapaklarını kapalı tutmalısınız. Zaten laktik asit üreten mayanın gelişmek için oksijen ihtiyacı bulunmuyor.
Siz de yoğurt mayalama ve yoğurt mayası saklama konusundaki ipuçlarımızı dikkatle takip edebilir, mayanızın uzun süre tam kıvamında kalmasını sağlayabilirsiniz. Sizin de yoğurt mayası saklama ve yapma konusunda size özel sırlarınız varsa instagram hesabımız üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz. Defya Ailesi hesabına direkt mesaj yoluyla maya sırlarınızı mesaj atmayı unutmayın. Sizleri de Defya mutfağına bekliyoruz!