Zencefil Suyunun Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

zencefil suyu ve faydaları

 

Güneydoğu Asya ülkelerinin gözdesi olan ve bugün dünyanın dört bir yanında “şifalı içecek” olarak tarif edilen zencefil suyu ile tanışmaya hazır mısınız? Kışın bağışıklık fonksiyonlarını desteklemek için kullanabileceğiniz, lezzetiyle yazın serinletici olarak sofralarınızda yerini alacak zencefil suları az bilinen çok sayıda faydasıyla sizlerle. Zindeliğin sırrı olan sebzenin en leziz halini hazırlamak için önerilerimizden faydalanabilirsiniz. 

Zencefil suyunun faydalarını ve tarifini sunacağımız yazıda başka neler bulabileceğinizi listeledik: 

  • Zencefil suyu yapımı için uymamız gereken ipuçları nelerdir sizin için derledik. 
  • Zencefil suyu tüketmenin size sağlayacağı yararları tüm detaylarıyla paylaşıyoruz. 
  • Hazırladığınız, faydalarına da hakim olduğunuz zencefil suyunu nasıl tüketmeniz gerektiğini açıklıyoruz. 

Kağıt kaleminiz ve dolabınızda zencefilleriniz hazırsa başlıyoruz! 

Zencefil Suyu Yapımı için Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri 

Zencefil suyu yapımına pratiklik kazandıracak Defya ürünlerini sizler için listeliyoruz. Siz de pratik yardımcılara mutfağınızda yer açarak kolaylıkla zencefil suyu hazırlayabilirsiniz: 

  • Lurch Vario Mandolin Doğrayıcı: Yumruları kolaylıkla farklı şekillerde doğramak için mandolinden yardım alabilirsiniz. Doğrama kalınlığı için tüm kontrolü kullanıcıya veren ürün, keskin üç farklı bıçak bulunduruyor. Düz kesim, dalgalı kesim, ince şerit kesim yapabileceğiniz bıçaklarla mutfak işleri çok daha pratik! Üstelik ürünün parmak koruyucu aparatı da var. Ayrıca doğrayıcıyı bulaşık makinesinde yıkayarak kolaylıkla temizleyebilirsiniz.
  • Lurch Kollu Tambur Rende: Almanya’da üretilen rende, keskin bıçaklarla rendeleme işlemini kolaylaştırıyor. Dilimli veya rendelenmiş sebzeler hazırlamayı kolaylaştıran ürün, BPS’sız plastikten üretiliyor. Kaliteli paslanmaz çelik içeriyor ve uzun ömürlü özelliği ile avantaj sağlıyor. Ayrıca bol lifli bir sebze olan zencefil, alet ile sadece dakikalar içinde rendeleniyor.
  • Phoenix Su Canlandırıcı Karaf 1 Lt: Suya canlılık, doğal ve hoş tat kazandıran karaf, suyun biyolojik değerini yükseltiyor. Zencefil suyu yapımına değer katan karaflar, suyun Bovis değerinin artmasına yardımcı oluyor. Ayrıca altında platin Yaşam Çiçeği bulunduruyor. Bu sayede suyun enerjisini yükseltiyor. Üstelik karaftaki su dondurulduğunda mikroskobik düzeyde kristalleşme gözleniyor ve bu Masuro Emoto’nun kanıtladığı üzere yükselmiş enerjinin işareti sayılıyor. 

 

 

Zencefil Suyu Nasıl Elde Edilir?

Taze zencefil suyu hazırlamak için farklı yöntemler var. En pratik zencefil suyu yapımı yönteminden başlayarak, farklı tarifleri sizler için hazırlıyoruz. İlk yöntem için sahip olmanız gereken az sayıda malzeme var. Kendi mutfağınızda, dakikalar içinde zencefilli suyunuzu servise hazır hale getirebilirsiniz. 

İşte pratik tarif için gerekli malzemeler (ortalama 1 demlik için ölçüler): 

  • Serviste kullanacağınız bir kupa 
  • Bir çay kaşığı kadar yumru taze zencefil 
  • Bir adet yemek kaşığı
  • 4 bardak kadar kaynayan su 

Öncelikle kullanacağınız yumruyu soymalısınız. Bıçakla soymaktan daha kolay bir yol arıyorsanız, kaşıkla soymayı deneyebilirsiniz. (Aramızda kalsın gerçekten pratik bir yol.) Sonra sebzeyi doğrayıcı yardımıyla, eşit ve ince dilimlere ayırabilirsiniz. Serviste kullanacağınız kupaya dilimleri ekleyebilir ve üzerine kaynayan suyu nazikçe dökebilirsiniz. İşte bu kadar, zencefil suyunuzu süzerek sıcak veya soğuk şekilde tüketebilirsiniz. 

Zencefil suyu yapımı için en sık kullanılan tarif ise kaynatma gerektiriyor. Adımlar yine oldukça basit, ancak biraz daha fazla zaman alıyor. Soyup dilimlediğiniz parçaları bir cezveye aldıktan sonra üzerine kaynar su ekleyip 10-15 dakika kadar kaynatmalısınız. (Ne kadar uzun süre kaynatırsanız tadı o kadar yoğun olacağından damak tadınıza göre süreyi ve yoğunluğu belirlemelisiniz.) Bu tarifi uygularken, yumruları doğramak yerine rende ile daha ince parçalara ayırmayı da tercih edebilirsiniz. Böylelikle içeceğiniz daha hızlı özdeşleşeceğinden, daha kısa sürede hazır olmasını sağlayabilirsiniz. Sonrasında kaynayan suyu ocaktan alarak ılıyana kadar beklemelisiniz. Devamında süzebilir ve suyu sıcak/soğuk olarak tüketebilirsiniz. 

 

Zencefil Suyu Yapımı

Katı meyve sıkacakları ile zencefil suyu yapımı mümkün. Eğer evinizde bir juicer varsa, yumruları birkaç parçaya bölerek juicerın içine atabilirsiniz. Sıktığınız kök sebzeyi, içine bir miktar su karıştırarak içebilirsiniz. Ancak tadı fazla acı ve aroması fazla yoğun olabileceğinden su katmadan tüketmenizi önermiyoruz. Buna ek olarak yumru, yoğun posalı bir ürün olduğu için kurumadan sıkma için kullandığınız makineyi hemen temizlemeyi unutmamalısınız. Posa kuruduğunda temizlik çok daha zahmetli bir hal alıyor. 

Eğer sebze damak tadınıza hitap etmiyorsa, (içecek biraz soğuduktan sonra) içine bir çay kaşığı kadar bal, birkaç damla limon suyu ve hindistan cevizi içeceği ekleyebilirsiniz. Yalnız doğal içerikleri çok fazla karıştırmak doğru olmadığı için aroma artırmak için çok sayıda farklı bitkiyi, özü karışıma eklememeye özen göstermelisiniz. Her bitki çayında, su karışımında maksimum üç farklı içerik yer almalı. (Altın kural)

 

Zencefil Suyu Faydaları Nelerdir?

Yapılan birçok araştırma, sonuçlarıyla içeceği beslenme rutinimize eklememiz için neden oluşturuyor. Siz de şimdiden meraklandıysanız, zencefil suyu faydalarını okuyabilirsiniz: 

  • Yapılan bir araştırmaya göre, regl döneminin ilk günlerinde zencefil kullanmak krampları hafifletmeye yardımcı oluyor. Çalışmanın kök sebzenin tozu üzerine yapıldığını not düşmeliyiz, suyu da aynı etkiyi gösterir mi dersiniz? Denemekte fayda var… 
  • Kilo kaybı ve tokluk hissi üzerine yapılan araştırmalar da zencefil suyu faydalarını ispat ediyor. Örneğin farelerde obezite riskini azaltıyor. Bunun yanında bir başka çalışmada, zencefilli içecek tüketen kişilerin yemek sonrası daha uzun süre yok hissettiği kayıtlara geçiyor. 
  • Devam eden araştırmalar, zencefil suyu faydaları arasında kolesterol üzerinde etkileri de olabileceğini gösteriyor. Kardiyovasküler sisteme fayda sağlayabileceğini düşündürüyor. 
  • Zencefil suyu faydaları ile bağışıklığın olağan fonksiyonunu destekliyor.
  • Bunun yanında kan şekerinin dengelenmesi için zencefilli yiyecek ve içeceklerden faydalanmak mümkün.
  • Bir diğer çalışmaya göre bulantı ve kusma hissinin yatışmasına destek veriyor. 
  • Yoğun antioksidan özellik sunan içeceğin bileşenleri sayesinde yaşlanma karşıtı etki göstermesi umut vadediyor. 
  • Nörodejeneratif hastalıklar için zencefil suyu faydalarından yararlanabileceği düşünülüyor. Bu konuda da araştırmalar sürüyor.
  • İçeceği tüketiminin vücuttaki iltihabı önlemeye yardımcı olabileceği not düşülüyor. 

Zencefil suyu faydaları mevcut ancak herhangi bir hastalık, hassasiyet veya hamilelik gibi özel durum söz konusu olduğunda tüketim konusunda mutlaka doktorunuzdan onay almalısınız. Ayrıca önerilen miktarların üzerinde tüketmemeye özen göstermelisiniz. Diğer taraftan hatırlatmalıyız: “Notlarımız tedavi amacı ile değil bilgi verme misyonuyla derleniyor.” 

 

Zencefil Suyu Nasıl Tüketilir?

Uzmanlar herhangi bir sorunu olmayan, hamile olmayan bir yetişkinin her gün ortalama 3-4 gram kadar zencefil suyu tüketilebileceğini not düşüyor. Zencefilli suyu hazırlarken ve tüketirken günlük bu oranı geçmemeye dikkat etmelisiniz. Ayrıca küçük çocuklarda tüketim konusunda temkinli olmak gerekiyor. 

Dilerseniz çiğ zencefilden su hazırladıktan sonra karışımı oda sıcaklığına getirebilirsiniz. Sonrasında buzdolabında saklayarak ara ara tüketmeniz mümkün. Ancak taze tüketimin çok daha faydalı olduğunu bilmelisiniz. Bu nedenle mümkünse taze hazırlanan suyu beslenme rutinine dahil etmelisiniz. 

Diğer taraftan, zencefil suyunu her gün tüketmeniz gerekmiyor. Ara ara yaparak, gün içinde dilediğiniz aralıklarla tüketebilirsiniz. Önerilen dozu geçmemeye özen göstererek, birkaç saat arayla az miktarda zencefilli su içebilirsiniz. Özellikle tokluk hissini pekiştirmek için yemek sonraları tüketebilirsiniz. 

Buna ek olarak zencefil suyunu bir kez hazırlayıp içeceğiniz zaman ısıtmanız ve çay gibi içmeniz de bir alternatif. Ancak düzenli ısıl işlem uygulamak yerine, zencefil suyu yapımı sonrası içeceği ilk sıcaklığı ile uzun süre sıcak kalacağı termoslara koymaya özen gösterebilirsiniz. Böylece içeceği gün içinde sıcak veya ılık içerek keyifle tüketmeniz mümkün. Dilerseniz servis ederken bardağınıza tatlandırıcı bal veya lime-limon ekleyebilirsiniz. Bu sayede farklı tatlarla günün farklı anlarını aromalandırabilirsiniz. 

Birçok kişi, kendini yorgun, bitkin ve biraz hasta hissettiği zamanlarda zencefilin şifa dolu içeriğine başvuruyor. Siz de bu tip zamanlarda zinde hissetmek ve bedeninizi desteklemek için bitkinin gücünü kullanabilirsiniz. Dört mevsim hazırlayacağınız taze zencefil sularıyla kendinize huzurlu dinlenceler, zinde hissettirecek sağlıklı içecekler, antioksidan ara öğünler armağan edebilirsiniz. Son olarak, sebze ve meyve sularının yanında su tüketmeyi de ihmal etmemeli ve günde en az 2 litre su içmelisiniz. Hatta suyun çok daha yararlı olması için su canlandırıcı karaf ürünlerini deneyebilirsiniz. 

Defya sizin için hazırladığı özel koleksiyonuyla her an yardıma hazır! Evde yapacağınız leziz zencefil sularını hazırlarken Defya’nın profesyonel mutfak ekipmanlarından yararlanabilirsiniz!

Etiketler: defya
Eylül 07, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR