Zencefilin Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

zencefilin faydaları

Doğanın sunduğu gizli hazinelerden biri olan zencefil faydaları ile sofralarımızda daha çok yer almayı hak ediyor. Özellikle sonbahar ve kış aylarında bağışıklığı desteklemesi nedeniyle daha çok tüketilen zencefilleri yakından tanımaya ne dersiniz? Yazımızda, 

  • Zencefil nedir açıklayarak başlıyoruz. 
  • Zencefilin faydaları nelerdir, ne işe yarar anlatarak bu özel gıda için iştahınızı kabartıyoruz. 
  • Ardından zencefilin en kullanışlı hali olan zencefil tozu nasıl elde edilir tarif veriyor ve sizi mutfağa davet ediyoruz. 
  • Son olarak zencefil nasıl tüketilir sorusunu yanıtlıyor ve sizlere esin kaynağı olacak önerilerle ufuk açıyoruz. 

Tüm önerilerimizi hayata geçirirken kullanabileceğiniz Defya ürünlerini de ara ara sizlerle tanıştıracağız. Siz de ailenizin sağlığı ve sofralarınızın lezzeti için Defya önerilerine kulak verebilirsiniz. 

 

 

Zencefil Nedir?

Bir kök bitkisi olan zencefiller, mat kabukları ve parlak sarı iç kısımları ile tanınıyor. Hafif ekşi ve acı bir tadı olan bitkiler, aromatik kokuları ile mutfağın adeta jokeri… Onları zencefil çayı olarak, yemeklerin içinde, salatalarda hatta tatlılarda ve hamur işlerinde kullanabilirsiniz. Zaten zencefilin tarihi de bu fonksiyonelliğin izlerini taşıyor. Özellikle tropikal ve yarı tropikal iklim kuşaklarında yetişen ve buradaki medeniyetler tarafından yüzlerce yıllık tariflerde kendine yer bulan zencefilin faydaları saymakla bitmiyor. Öyle ki bugün hala “şifalı” olduğu rivayetiyle sofraların yıldızı olmayı sürdürdüğünü söylemeliyiz. Taze olarak, kurutulmuş şekilde ve toz formunda mutfakların baş köşesine yerleşen bitki, gıda olarak tüketilmesinin yanında ilaç ve kozmetik alanında da karşımıza çıkıyor. 

 

Zencefilin Faydaları Nelerdir?  

Kadim uygarlıklardan bu yana hem yemeklerde hem de şifa dolu reçetelerde yer alan, günümüzde ilaç üretiminde önemli rol oynayan zencefilin faydalarını sizler için araştırdık. İşte sizleri daha çok zencefil tüketmek için ikna edecek yararlar: 

  • Gingerol adı verilen biyoaktif içerik ile tanınan zencefil, anti-inflamatuar ve antioksidan etkiler vadediyor. Serbest radikallerle savaşa destek oluyor. 
  • Yapılan çalışmalar, zencefil tüketiminin bulantı ve kusma sorunlarını hafifletmeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Mide bulantısı semptomlarının giderilmesine  destek olan zencefilin, kusma atakları için ise çözüm olmadığı biliniyor. 
  • Çevrenizde zayıflamak isteyen birçok kişinin zencefil çayı tükettiğini görebilirsiniz. Zira zencefilin faydaları arasında kilo kaybına yardımcı olması da yer alıyor. Yapılan bir literatür incelemesinde, düzenli tüketimin vücut ağırlığında ve ölçülerinde değişime destek olduğu sonucuna ulaşılıyor. 
  • Eklem dejenerasyonu olarak da anabileceğimiz kireçlenmeye karşı zencefil kullanımı her geçen gün daha çok tercih ediliyor. Yapılan çalışmalar, kireçlenme sorunu yaşayan kişilerin düzenli zencefil tüketimi ile ağrı ve rahatsızlık hissinde hafifleme olabileceğini gösteriyor. 
  • Zencefil, kan şekerinin düzenlenmesinde etkin rol oynuyor. Öyle ki tip 2 diyabet sorunu olan katılımcılarla yapılan 2015 yılına ait bir çalışma, günde 2 gram kadar zencefil tozu tüketiminin, açlık kan şekeri oranını %12 oranında düşürdüğünü gösteriyor. 
  • Kalp ve damar sorunlarındaki risk faktörlerinin azalmasında etkili olabileceği düşünülüyor. 
  • Hazımsızlık gibi sindirim problemlerinin giderilmesi için zencefil kullanmak mümkün. Midenin boşaltılmasını hızlandıran bitki, plasebodan çok daha etkili sonuç veriyor. 
  • Adet döngüsü içinde ağrı yaşayan kadınlar, bitki sayesinde ağrı hissinin azaldığını kaydediyor. Menstrual dönemde, ilk 3 gün boyunca zencefil alan kullanıcıların deneyimleri ve ağrı kesici etkiye dair dönüşleri dikkat çekici olarak değerlendiriliyor.
  • Yapılan çalışmalar, zencefil tüketiminin kolesterol değerinde düşüş sağlayabileceğini gösteriyor. 
  • Kronik inflamasyonun ve oksidatif stresin beyin fonksiyonlarına zarar verebileceği biliniyor. Antiinflamatuar etkisi ile tanınan zencefiller, dolaylı olarak alzheimer gibi hastalıklara karşı etki gösterebileceği konusunda umut doğuruyor. 

 

Zencefil Tozu Nasıl Elde Edilir?

Zencefilin öğütülmüş hali olan zencefil tozunu yapmak için öncelikle kök sebzeyi iyice yıkamalısınız. Ardından incecik soyarak kabuklarından arındırmanız gerekiyor. Kabukları soyularak toz ve kirden arınan zencefilli, doğrayıcı yardımıyla küçük parçalara ayırabilirsiniz. Ne kadar küçük parçalar halinde keserseniz, kuruma o kadar hızlı olacağından burada küçük parçalar oluşturmaya dikkat etmelisiniz. Dilerseniz rendeleme dahi yapabilirsiniz. Ancak bu sırada zencefiller suyunu salacağından mutlaka nemi almalısınız. Zencefilleri sıkarak veya kurulayarak diğer adıma geçebilirsiniz. Bu esnada sıkmak için temiz bir tülbentten ve kurulamak için nem emici bezlerden yardım alabilirsiniz.

Ardından parçaları nazikçe, sebze meyve kurutucu tepsisine yerleştirmeniz gerekiyor. Bu sırada parçaların üst üste gelmemesi oldukça önemli. Ortalama 35 derece sıcaklıkta 3-8 saat süre ile kurutma yapabilirsiniz. Eğer sebzelerin suyunu çok iyi alabildiğinizi düşünüyorsanız 2 saat itibarıyla kontrollü olmalısınız. Kuruyan zencefil parçalarını alarak toz yapma aşamasına geçebilirsiniz. 

Zencefil tozu hazırlamak için bir blender kullanabilirsiniz. Kuru parçaları hazneye aldıktan sonra birkaç dakika kadar, tüm parçalar toz haline gelene dek öğütmeniz yeterli. İşlem sona erdiğinde mis gibi aromatik zencefil kokusu bulunduran tozunuz hazır oluyor. Siz de aktarlardan veya bilmediğiniz üreticilerden almak yerine evinizde, taze zencefillerden zencefil tozu elde edebilirsiniz. 

 

Zencefil Nasıl Tüketilir?

Toz veya taze zencefilleri farklı şekillerde sofranızda ağırlayabilirsiniz. Ancak hangi formda olursa olsun, kök sebzenin tüketimi konusunda ölçülü olmanız gerekiyor. Günde maksimum küçük bir parça yumru olacak kadar zencefil yemelisiniz. Tozda ise bu miktar 2 grama denk geliyor. Zencefilin faydalarını deneyimlemek için bu oran yeterli. Gelin, mutfaklarınızda daha çok zencefilli tarif hazırlamayı arzu ediyorsanız, neler yapabilirsiniz beraber bakalım: 

 

Taze zencefil nasıl tüketilir? 

  • Rendelediğiniz zencefilleri suyun içine karıştırarak içebilirsiniz. Özellikle su karafları içinde kullanarak suyun antioksidan etkisini artırabilirsiniz.
  • Dilimlediğiniz kökü demleyerek zencefil çayı halinde içebilirsiniz. 
  • İçecekli tatlılara aromatik bir tat katmak için soslarda zencefile yer verebilirsiniz. Özellikle limonlu tatlılarda rahatlıkla zencefile yer verebilirsiniz. 
  • Balık gibi limonun yakıştığı yemeklerde tatlandırıcı olarak kullanabilirsiniz. Pişirme sırasında az miktarda ekleyeceğiniz dilimler sayesinde hafif ekşi ve acı tatla istediğiniz etkiyi yakalamanız mümkün. 
  • Zencefil bal ikilisi özellikle kış aylarında bağışıklığı desteklemek için tercih ediliyor. Acı tadı bastıran bal sayesinde zencefilleri çiğ olarak tüketebilir, tadından rahatsız olmadan yiyebilirsiniz. Dilerseniz zencefil bal ikilisinin yanına karabiber ve tarçın da eklemeniz olası. Macunları size enerji vermesi ve iyilik halinizi desteklemesi için ara ara tüketebilirsiniz. 

 

Toz zencefil nasıl tüketilir? 

  • Toz ürünün çiğ olarak tüketimi oldukça zor, ancak sıcak içeceği karıştırarak içmeyi deneyebilirsiniz. 
  • İçinde limon aroması bulunan zeytinyağlıların içine biraz toz zencefil ekleyerek lezzet verebilirsiniz. Örneğin zeytinyağlı kereviz veya pırasayı az miktarda tozla tatlandırmanız mümkün. 
  • Bal ile karıştırarak bitki çaylarınızın içine ekleyebilirsiniz. 
  • Kurabiyelerin ve keklerin başrolünde kullanabilirsiniz. Dünyaca ünlü zencefilli kurabiyelerin yapımı için şimdiden tarif araştırmaya başlayabilirsiniz. 
  • Toz zencefillerin kişisel bakımda da kullanıcılara yardımcı olduğu biliniyor. Ürünü yoğurt ve bal gibi malzemelerle karıştırarak cilt maskesi yapabilirsiniz. 

Toz ve taze zencefilin faydaları, lezzeti ve hoş kokusu, onu evlerimizin olmazsa olmazı haline getiriyor. Hemen her mutfakta yer alan ürünler, tatlıdan sulu yemeğe, atıştırmalıktan hamur işine kadar farklı yiyeceklerin içinde yer alarak kullanışlılık vadediyor. Dahası kişisel bakımda da zencefilin yararlarını deneyimlemek mümkün oluyor. Siz de ferahlatıcı kokusu, güçlü bileşenleri ve belirgin lezzetiyle hemen ayırt edilen bu sebzeye öğünlerinizde daha çok yer verebilirsiniz.

 
Etiketler: defya
Eylül 25, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR