Mevsiminde taze taze aldığınız bakliyatları kurutarak kış boyu keyifle tüketebilirsiniz. Ülkemizde üretilen ve yaz aylarında alınarak saklanan bakliyatların başında barbunya geliyor. Peki barbunya nasıl kurutulur? Kışa hazırlık için barbunya nasıl saklanır? Sağlıklı beslenme için ipuçları ile sizlerin iyi yaşam rehberi olan Defya Blog’ta barbunya dosyasını açıyoruz. Şimdi siz de en güzel pilakileri, barbunya piyazlarını ve leziz bowlları yapabilmeniz için mevsiminde toplanmış barbunyaları kurutarak saklayabilirsiniz. İşte yazımızda bulacağınız detaylar:
- Barbunya nasıl kurutulur sorusuna en besleyici yanıtı kurutucular ile verebiliriz. Bunun için sizleri Defya koleksiyonundaki seçkin cihazlarla tanıştıracağız.
- Ardından barbunya nedir sorusundan başlayarak detaylı bilgi sunacağız.
- Barbunya nasıl kurutulur, yöntemleri nelerdir anlatacak,
- Barbunyanın çeşitlerinden bahsedeceğiz.
- Bilimsel kaynaklarla onaylanan barbunya faydalarını detaylandırmamızın ardından,
- Bakliyat ile neler yapabileceğinizi anlatacağız.
Besin deposu barbunyaları kış boyu vitaminini koruyarak saklamak ve lezzetini dört mevsim hissetmek isterseniz yazımızdaki ipuçlarını değerlendirebilirsiniz.
Barbunya Kurutma için Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri
Defya, dünyaca ünlü markaları Türkiye’deki kullanıcılar ile buluşturuyor. Seçkin ürünler ile mutfağınıza kalite ve yaşamınıza kolaylık getiren Defya’nın seçimleri sizlerle. İşte “barbunya nasıl kurutulur” sorusuna “kolaylıkla” yanıt vermek için mutfağınızda yer verebileceğiniz ürünlerimiz:
- Tribest - Sedona Supreme 47 Lt Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi paslanmayan çelikten yapılan 9 adet tepsiye sahip. İdeal sıcaklık kontrolüyle kuru yiyecekler hazırlamayı kolaylaştırıyor. Hava akımı ve çift fan teknolojisiyle yiyecekleri eşit şekilde kurutmaya yardımcı olan cihaz, farklı sıcaklık ayarlarıyla yiyeceklerin besin değerlerini koruyor. İki aşamalı ardışık sıcaklık zamanlayıcısı özelliği sayesinde önce yüksek sonra düşük ısıda programlayabilirsiniz. Etten turunçgillere geniş yelpazede gıda kurutabileceğiniz ürün, yüksek besin değerine sahip gıda kurularının sırrı.
- Wartmann Paslanmaz Çelik Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi - WM-2206 DH 25 - 90°C sıcaklık aralığında kurutma fonksiyonuna sahip. 6 adet paslanmayan çelik tepsisiyle evde gıda kurutmayı kolaylaştırıyor. Öte yandan düşük enerji tüketimi ve sessiz fanıyla öne çıkan cihazı, 30 dakika ile 72 saat arasında zamanlayabilirsiniz.
- Tribest - Sedona Express 25 Lt. Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi - SDE-S6780-F 25 litrelik kapasitesiyle evlerinizde profesyonel kalitede meyve ve sebze kurutma imkanı sunuyor. Paslanmayan çelik tepsileri ile uzun ömür vadediyor. LED aydınlatmalı tasarımı ve cam kapağı ile kullanıcılarına tam kontrol sağlıyor. 25-75 santigrat derece arasında ayarlanabiliyor. Böylelikle et gibi yüksek ısı gerektiren işlemlerden, düşük ısılı kurutmaya kadar geniş alanda kullanabilirsiniz.
Çeşit çeşit kurutucu ürünü arasından seçim yaparken videomuzdan yararlanabilirsiniz:
Ürünler arasından seçiminizi yaptıysanız gelin Defya’ya özel, barbunya nasıl kurutulur sorusuna yanıt olacak bilgilere geçelim.
Taze Barbunya Kurutma İpuçları: Defya Ürünleri ile Lezzetli ve Kolay Yemekler Hazırlayın!
Topladığınız veya aldığınız taze barbunyaları evinizde kurutabilirsiniz. Ayıkladığınız, temizlediğiniz ve kuruladığınız barbunyaların tanelerini kurutucu cihazlarınız ile nemden arındırmanız mümkün. Öncelikle temiz ve kurulanmış taneleri, tepsi örtüsü üzerine birbirine temas etmeyecek şekilde yerleştirmelisiniz. Bu işlemin ardından kurutma safhasına geçebilirsiniz.
Barbunya nasıl kurutulur işte tam derece ve dakika bilgisi:
Barbunya Kurutma için kurutma makinenizi 50 santigrat dereceye ayarlamalısınız. Bu ısıda 6-8 saat arasında tanelerin kuruduğunu görebilirsiniz. Bakliyatın cinsine, tane büyüklüğüne göre kurutma süresi değişiklik gösterebiliyor. Bu nedenle 5. saat itibarıyla kontrollü olmalısınız. Tanelerin nemli olup olmadığını ara ara kontrol etmelisiniz.
Barbunya Nedir?
Yaz mevsiminde tezgahlarda yer alan barbunya, fasulyegillerden bir bakliyat. Kırmızıya çalan alacalı rengi ile ayırt edebileceğiniz barbunyalar, kışlık hazırlıkların başrollerinde yer alıyor. Zeytinyağlı yemeği yapılan, ayrıca piyaz veya püre olarak tüketilebilen barbunyalar, soğuk yenen gıdalar arasında. Akdeniz mutfağının en sevilen öğelerinden biri. Fasulyeye benzeyen bakliyatı, kolaylıkla ayıklayabilirsiniz. Pişirdikten sonra kabuksuz olarak tüketebilirsiniz. Taze barbunyalar dondurularak veya kurutularak kışın tüketmek üzere muhafaza ediliyor.
Günümüz şehirlerinde taze barbunya bulmanız oldukça güç. Marketlerde genellikle kuru barbunyaları, paketler halinde görebilirsiniz. Paketli gıda tüketmek istemeyenler ise semt pazarlarından taze barbunya aldıktan sonra ayıklıyor ve kendi kurutarak/dondurarak saklıyor.
Hazır olarak kuru barbunya almak yerine evde kurutmayı tercih etmenin birçok avantajı var. Öncelikle paketlenen gıdaların yeterince temiz ve taze olup olmadığı konusunda emin olmak epey zor. Gıdalardaki tarım ilacının etkisini kaybetmesi için taze besinlerin önce karbonatlı suda bekletilmesi, sonra durulanması gerekiyor. İyice yıkanan sebzelerin kurulandıktan sonra doğru ısıda kurutulması, besin değerinin korunması için şart. Tüm bu adımların büyük firmalar tarafından nasıl yapıldığını bilmiyoruz. Ayrıca hazır gıda paketlerine renklendirici, koruyucu eklenebiliyor. Oysa ev konforunda ve hijyeninde barbunya kurutmak tüm bu endişeleri geride bırakmak demek.
Barbunya Kurutma Yöntemleri Nelerdir?
Geleneksel sofralarımızda dahi yeri olan barbunyalar, eskiden güneşte kurutuluyordu. Fakat günümüzde bu yöntemi uygulamak oldukça zor. Zira uygun sıcaklığı ve nem derecesini bulmanız gerekiyor. Maalesef açık havada bu dengeleri tutturmak neredeyse imkansız. Eğer doğru şartlarda kuruma mümkün olmazsa, gıdalar zaman içinde küflenerek sağlığımızı tehdit ediyor. Bunun yanında çevredeki toz ve kir, kurutma sırasında gıdalara bulaşabiliyor. Şehir hayatının neden olduğu hava kirliliği gıda işlemlerimizi de değiştiriyor. Peki barbunya kurusu nasıl yapılır?
Modern şartlarda, besin değerini koruyarak kuru barbunya elde etmek için kurutuculardan yararlanabilirsiniz. Meyve kurutma makinesi alarak, cihazlarda bakliyat ve sebze kuruları hazırlayabilirsiniz. Üzerindeki menfezler yardımıyla nemi dışarı çıkaran makineler, ideal ısıyı ayarlamanızı sağlıyor. Ayrıca gıdaları uzun sürede besin değerini koruyarak kurutmanıza yardımcı oluyor.
Barbunya Çeşitleri Nelerdir?
Barbunya bitkisinin; antunya, casa, dragone, sırık ve kınalı çeşitleri var. Beyaz üzerine pembe alacalı çeşitleri yaygın olan barbunyaların rengi kahverengiye çalan, mor veya kırmızımsı taneli türleri de bulunabiliyor. Tane boyutu türe göre değişirken, türlerin tatları birbirine oldukça yakın oluyor.
Barbunyanın Faydaları Nelerdir?
Folat, demir, bakır, manganez, potasyum, K1 vitamini ve lif zengini olan barbunyanın birçok faydası mevcut. Bu nedenle, bedeninizin olağan fonksiyonlarını desteklemeye yardımcı olan gıdayı sofralarınızdan eksik etmemelisiniz. İşte barbunyanın faydaları,
- Yapılan çalışmalar, barbunya tüketiminin kilo alımı ve obezite riskini azalttığını gösteriyor. Kilo kontrolüne destek oluyor.
- Lif bakımından zengin gıdalar tüketmek kan şekeri kontrolünü kolaylaştırıyor.
- Bakliyat tüketimi kolon kanseri riskini minimize ediyor. (Kaynak)
- Antioksidan bileşenler, serbest radikal hasarına karşı vücudun donanımını artırıyor.
- 100 gramda ortalama 8 gram protein sağlayan barbunya, bitkisel protein kaynaklarından biri. Günlük protein ihtiyacını karşılamaya yardımcı oluyor.
Kurutulmuş Barbunya Nasıl Saklanır?
Barbunya nasıl kurutulur öğrendiniz ve evinizde nefis kurular elde ettiniz. Peki kurutulmuş taneleri nasıl saklayacağınızı biliyor musunuz? Barbunyalar tam olarak kuruduğunda taneleri vakumlu, koyu renkli bir kavanoza alarak saklayabilirsiniz. Kavanozları serin ve direkt gün ışığı almayan kilerinizde veya dolabınızda muhafaza edebilirsiniz. Bakliyatların kalorifer gibi ısı kaynaklarından mümkün olduğunda uzak bulunmasına özen göstermelisiniz.
Kurutulmuş Barbunya ile Neler Yapabilirsiniz?
Mevsiminde aldığınız, besin değerini koruyarak sakladığınız kuru barbunyalar ile kışın nefis lezzetler hazırlayabilirsiniz. İşte sofranızda baş tacı edeceğiniz birbirinden leziz barbunyalı yemekler:
- Geleneksel olarak kurutulmuş barbunya nasıl pişirilir? Doğru yanıt, pilaki olarak. Eğer siz de sulu yemeklere meraklıysanız veya zeytinyağlıları seviyorsanız pilaki yapabilirsiniz. Soğan, patates, havuç ve biraz maydanoz ile kuru barbunyanın bu denli lezzetli olacağına inanamayacaksınız.
- Kültürümüzdeki bir diğer yemek olan piyaz, barbunya ile yapılabiliyor. Haşladığınız kuru barbunyaları soğan, tahin, limon, maydanoz gibi malzemeler ile karıştırarak güzel bir salata elde edebilirsiniz. Dilerseniz protein zengini barbunya piyazını bowllarınıza da ekleyebilirsiniz.
- Blender modelleri ile barbunyalardan nefis püreler elde edebilirsiniz. Tabii önce kuru bakliyatı haşlamalısınız. Ardından nohut humusunu anımsatan karışımlarla yaratıcılığınızı konuşturun! Sandviçlere sürebilirsiniz. Izgara sebze ve etlerin yatağı olarak kullanabilirsiniz.
- Fasulye gibi nötr bir lezzeti olan barbunyadan pastalar da yapabilirsiniz. Şeker ile karıştırıldığında (rafine şeker yerine elma suyu konsantresi veya agave kullanabilirsiniz.) tadı kestaneye benzeyen barbunya ile çeşit çeşit tatlılar deneyebilirsiniz.