FODMAP Diyeti Nedir? Sindirim Sağlığına Faydaları Nelerdir?

FODMAP Diyeti Nedir? Sindirim Sağlığına Faydaları Nelerdir?

Oligosakkarit, disakkarit, monosakkarit ve poliol içeren gıdalar, FODMAP kelimesinin açılımını oluşturuyor. Sindirim sorunları olan kişiler için uygun olmayan karbonhidratları tanımlayan bu kelimeler, FODMAP diyetinin yasaklılar listesini işaret ediyor. Medikal gerekçelerle başvurabileceğiniz, uzmanınızın tavsiye ettiği fodmap diyeti nedir, faydaları nelerdir sizin için inceledik. İşte yazımızda bulacağınız detaylar: 

  • İyi yaşam rehberiniz Defya, Türkiye’deki tüketiciler ile buluşturduğu ürünler sayesinde hayatınızı kolaylaştırıyor. Defya’nın distribütörü olduğu cihazları yakından tanıyarak diyet sürecini pratikleştirebilirsiniz. 
  • Fodmap diyeti nedir sizlere açıklayacağız. 
  • Sindirim sistemine faydaları nelerdir paylaştıktan sonra,
  • Hangi besinler oligosakkarit, disakkarit, monosakkarit ve polioller içerir detaylandıracağız. 
  • Bu gıdaların alternatiflerini sunacak ve
  • Düşük fodmap diyeti uygulamak için ipuçlarını sizlere ayrıntılarıyla vereceğiz. 

Siz de sindirim sorunlarınızın hafiflemesi için uzman tavsiyesi ile fodmap uygulayacaksanız yazımızdan ilham alabilirsiniz. Doktorunuzun önerilerine harfiyen uymalısınız. Yazımızı fikir almak için kullanabilirsiniz. Defya Blog kaynağında yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, tedavi önerisi içermez. 

Defya ile FODMAP Diyeti: Sindirim Dostu Tariflerle Sağlıklı Yaşama Adım Atın!

Hayat kalitenizi artırmak ve sindirim sorunlarınızı hafifletmek için siz de FODMAP diyeti ile yeni bir sayfa açabilirsiniz. Sınırlı sayıda sebze, meyve tüketmeniz gereken bu süreçte uygun tarifler bulmak ve uygulamak zorlu görülebiliyor. Oysa Defya’nın kullanışlı cihazları ile evde farklı sebze ve meyvelerle smoothieler yapmak, juicelar hazırlamak çok kolay!

 

Defya Blender ile Sindirimi Kolaylaştıran İçecekler!

Defya koleksiyonunda bulunan blender modelleri ile dakikalar içinde farklı sebze ve meyveleri bir arada tüketebileceğiniz smoothieler yapabilirsiniz. FODMAP içeriği düşük olan sebze ve meyvelerden hazırlayacağınız smoothieler sayesinde öğünlerinizi besleyici kılmak elinizde. Defya’nın tek ve yetkili distribütörü olduğu blenderlar arasından birkaç modeli sizlere tanıtmak istiyoruz: 

Tribest Cam Personal Blender 500 W ve 0.67 hp beygir gücü ile mutfakların pratik yardımcısı. Buz dahi kırabilen güçlü sistemi ile sizlere pürüzsüz smoothieler hazırlamakta uzman. Taşıma kapağı takılabilen cam hazneleri ile smoothielerinizi yanınızda taşımanıza destek olan cihaz, farklı boyutlardaki kapları sayesinde sizlere öğütme, karıştırma işlerinde avantaj sağlıyor. Tek tuşla kontrol edebileceğiniz personal blender, paslanmaz çelik bıçaklara ve temperli cam haznelere sahip. Kırılmaya dayanıklı ve uzun ömürlü parçaları ile gıdanın plastiğe temas etmeden hazır olmasına yardım ediyor. 

Tribest - Dynapro Vakumlu Blender smoothielerinizin zengin içerikli, besleyici ve ideal dokuda olmasının sırrını veriyor. Haznedeki oksidasyonu engelleyen vakum sistemi ile enzimleri canlı tutuyor. Besleyici FODMAP smoothieleri yapmanıza yardımcı olacak cihaz, haznesindeki sıcaklığı da kontrol etmenize imkan tanıyor. Sıcaklık göstergesi 47.7 dereceyi geçtiğinde gösterge rengi değişiyor. Yeni modellerindeki İsveç yapımı motor ile fark yaratan Dynapro, kafe kalitesindeki besleyici içecekleri evlerinize getiriyor. 

Defya Juicer ile Meyvelerin Gücünü Keşfedin.

FODMAP diyetinde hazır meyve suyu içmenin yasak olması nedeniyle ne içeceğinizi düşünüyorsanız juicer modelleri sizlerle. Katı meyveleri, lifli sebzeleri, en ince bitkileri bile sıkabileceğiniz gelişmiş sıkacaklar sayesinde siz de serbest gıdalardan nefis sebze ve meyve suları hazırlayabilirsiniz. 

Tribest Greenstar Elite Soğuk Sıkım Meyve Ve Sebze Sıkacağı çift dişli teknolojisi sayesinde meyve ve sebzelerden maksimum besin ve su kazancı sağlıyor. Soğuk sıkım yöntemiyle vitaminlerin korunmasını destekleyen ürün oksidasyonun azalmasına yardımcı oluyor. Böylece daha uzun süre taze kalan meyve suları vadediyor. Sadece meyve ve sebzelerle sınırlı kalmıyor, sorbeler, yemiş ezmeleri, bitkisel içecekler gibi çeşitli yiyecekleri de hazırlamaya olanak tanıyor. Sağlıklı yaşam tarzını benimseyenler için ideal bir seçim olan Greenstar FODMAP diyetinde farklı içecekler arzu edenlerin ilk tercihi! 

FODMAP Diyeti Nedir?

Yaygın sindirim bozuklukları yaşayan kişilerin sorunlarını hafifletmek için uygulanan diyetlerin başında FODMAP diyeti geliyor. Buğday, fasulye gibi bazı gıdalarda bulunan sindirime dirençli karbonhidrat türlerinin kısıtlanmasına dayanan beslenme şekli fodmap diyeti adını alıyor. Diyet ile gaz, şişkinlik, karın ağrısı, ishal veya kabızlık gibi sorunların hafiflemesini bekleyebilirsiniz. 

  • FODMAP’ta kısıtlanan gıdalar ile kan dolaşımı üzerinden emilmek yerine bağırsağa dek ulaşan, sindirime dirençli karbonhidratlar hedefleniyor. 
  • Bağırsak bakterilerinin gıda olarak değerlendirdiği ve gaz oluşturduğu bu karbonhidratların kısıtlanması ile şişkinlik gibi semptomların azalmasını umabilirsiniz. 
  • Ayrıca bağırsaklara sıvı çeken bu gıdalar, olağan fonksiyon bozulduğunda ishale neden oluyor. Bu nedenle FODMAP diyeti ishal üzerinde de etki gösterebiliyor. 
  • Özellikle irritabl bağırsak sendromu bulunan IBS hastalarında yaygın olan bu sorunlar için FODMAP içeren gıdaların kısıtlanması önemli rahatlamalara neden olabiliyor. 

Fodmap Diyetinin Faydaları Nelerdir?

FODMAP diyeti ketojenik beslenme gibi herkesin uygulayabileceği bir beslenme şekli değil. Özellikle IBS hastaları tarafından uygulanan ve sindirim semptomlarını azaltmayı amaçlayan bir uygulama. Bu nedenle uzman tavsiyesi ve yönlendirmesi olmadan kesinlikle diyeti yapmamalısınız. Peki sindirim sorunlarını hafifletmeyi amaçlayan diyetin bilimsel olarak kanıtlanmış faydaları neler? 

  • Diyetin uygulayanlar üzerinde azalan sindirim sorunları ile beraber daha az stres hissettiği ve anksiyete, depresyon sorunlarında azalma görüldüğü keşfedildi. (Kaynak)
  • FODMAP diyetinin gaz, şişkinlik, karın ağrısı, ishal ve kabızlık semptomlarını hafiflettiği belirtiliyor. Bu etkilerin azalması ile diyet yapanların yaşam kalitesi yükseliyor. (Kaynak)
  • Şişkinlik gibi belirtilerin azalması ile beraber kişiler kendilerini daha zinde hissediyor. Daha fit görünüm elde ediyor.  

4 ile 8 hafta arasında uygulanması beklenen diyetin beklenen faydaları verebilmesi için uzman tavsiyelerine uymak oldukça önemli. Yeniden normal beslenme planına geçişin de planlı olması gerekiyor. FODMAP diyetinin faydalarını deneyimlemek için mutlaka doktorunuzun onayı ile beslenme değişikliği yapmalısınız. 

Hangi Besinlerde Fodmap Bulunur?

Fodmap diyeti yasaklı besinler listesi bir hayli geniş. İçerisinde FODMAP bulunan gıdalar arasında fruktoz içeren besinler, laktoz bulunduran gıdalar var. Ayrıca fruktanlar, galaktanlar ve polioller de yine listede yer alıyor. Peki hangi besinlerde FODMAP mevcut? 

  • Elma, kayısı, böğürtlen, kiraz, hurma, incir, üzüm, şeftali, armut, erik fodmap içeriğine sahip. Ahududu ve karpuz gibi fruktoz zengini besinler FODMAP diyetinin yasaklılar listesinde. 
  • Pekmez, agave şurubu, mısır şurubu, bal gibi tatlandırıcıları kısıtlamalısınız.
  • Enginar, pancar, brokoli, lahana türevleri fodmap içeriyor. Rezene, sarımsak, pırasa, mantar, bamya, bezelye ve soğanlarda da FODMAP yer alıyor. Dolayısıyla bu sebzeler beslenme listesinden çıkarılıyor. 
  • Süt ve süt ürünleri de laktoz nedeniyle kısıtlılar arasında. Yoğurt, süt, peynirler, krema ve süt kaynaklı protein takviyeleri tüketilmiyor. 
  • Baklagiller de yine fodmap bulunduran besinler arasında. Mercimekten fasulyeye, bezelyeden börülceye hiçbir bakliyat süreç içinde beslenmede yer almıyor. 
  • Buğday içeren gıdalar da yasaklı listesinde bulunuyor. Buğday bulunduran bisküviler, hamur işleri, ekmek ve makarnalar da diyet süresince yasaklılardan bazıları. 
  • Amarant, arpa ve çavdar da diyette elimine edilenlerden bazıları. 
  • Son olarak Hindistan cevizi ürünleri, hazır meyve suları, kombucha, yulaf içeceği, papatya ve rezene çayı gibi içecekler de fodmap içeriyor. 

Fodmap İçeren Gıdaların Alternatifleri Nelerdir?

Fodmap diyeti serbest besinler arasında yasaklı besinleri azaltmak yerine daha düşük fodmap içeren gıdaları koymak var. Peki yasaklı ürünlerin alternatifleri neler? Öncelikle et, balık ve yumurta ürünlerini kısıtlı miktarlarda yemeğinize dahil edebilirsiniz. Elbette tarifte kremalı soslar, fodmap içeriği yüksek sebzeler olmamak kaydıyla… Bunun yanında kuruyemişler ve tohumlar da yiyebilirsiniz. Çam fıstığı, susam ve macadamia fıstığını beslenme listenize ekleyebilirsiniz. Yüksek fodmap içeriği nedeniyle uzak durmanız gereken yemişler ise kaju, badem ve yer fıstığı oluyor. 

Öte yandan kavun, greyfurt, kivi, limon, mandalina, portakal, çarkıfelek meyvesi ve çilek yiyebilirsiniz. Sebze olarak ise dolmalık biber, havuç, Çin lahanası, sarımsak, salatalık, patlıcan, zencefil kullanabilirsiniz. Ayrıca marul, zeytin, patates, turp, ıspanak, domates düşük fodmap değeriyle sofralarda yer almayı hak ediyor. Mısır, glutensiz yulaf, kinoa, pirinç, sorgum ve tapyoka tahıllarına sofralarınızda yer açabilirsiniz. Baharatlar ile tatlandıracağınız yemeklerin yanında, çay, kahve, su içmeniz de serbest. 

Düşük Fodmap Diyeti Nasıl Uygulanır?

Fodmap diyeti vegan beslenme gibi bazı besinleri kesin olarak hayatınızdan çıkarmayı amaçlanıyor. Çoğunlukla dönemsel olarak uygulanan beslenme şeklinde, karbonhidratları sıfırlamayı değil, en aza indirmeyi hedeflemelisiniz. Bu bağlamda düşük fodmap içeren gıdalar tüketilebiliyor. FODMAP diyeti uzman gözleminde, sorunların şiddetine bağlı olarak 4 ile 8 hafta arasında uygulanıyor. Bu süreçte gıda takviyeleri de verilebiliyor. Kişinin kan değerlerine, kilosuna ve hedeflerine bağlı olarak özel yemek listeleri ile diyet sürecinin hatları keskinleştirilebiliyor. Semptomların hafiflemesinin ardından yavaş yavaş FODMAP içeren besinler beslenmeye dahil edilerek kontrol sağlanıyor. Kişinin hangi besinlere intoleransı olduğunun keşfedilmesi ile beraber yeni bir beslenme planı hazırlanıyor.


 
Etiketler: fodmap diyeti
Kasım 13, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR