Birçok bakliyat unları zengin protein içeriği ile sofralarımızın baş tacı. Son yıllarda popülerleşen filizlendirme işlemi ise gıdaların anti-besin maddelerden arınmasını sağlıyor. Bakliyatlar bu sayede fitik asit ve lektin gibi maddelerden arınıyor. Dolayısıyla, daha kolay sindiriliyor. Örneğin filizlendirilmiş karabuğday unu, yeniden yaşam edinen tohumların gücü ile unun daha besleyici versiyonunu ortaya çıkarıyor. Siz de filizlendirilmiş karabuğday nedir, nasıl yapılır, kullanılır yazımızdan öğrenebilirsiniz.
- İlk olarak sizleri filizlendirilmiş karabuğday unu yapmanıza yardımcı olacak Defya cihazları ile tanıştıracağız.
- Ardından karabuğday unu nedir aktaracağız.
- Reçetesini tüm detaylarıyla paylaşacağız.
- Karabuğdayın faydaları neler daha önce yazımızda incelemiştik. Bu kez filizlendirme sayesinde güncellenen yararları masaya yatıracağız.
- Unun kullanım alanları ile sizlere ilham verdikten sonra,
- Glutensiz ve besleyici hamur işleri hakkında ipuçlarını sunacağız.
Filizlendirilmiş Karabuğday Unu ile Sağlıklı Tarifler: Defya Ürünleri ile Glutensiz Lezzetler
Dünyanın dört bir yanından iyi yaşama yardımcı ürünleri mutfaklarınıza getiren Defya, filizlendiriciler ile sizlerle. Tribest ve GEO markalarının Türkiye’deki tek ve yetkili distribütörü olan Defya aracılığıyla evinizde filizlerin gücünü keşfedebilirsiniz. İşte evinizde filizlendirilmiş karabuğday unu yapmaya yardımcı olacak kullanışlı ürünlerden bazıları:
Tribest Freshlife Otomatik Sulamalı Filizlendirici sayesinde yıl boyu dilediğiniz filizleri evinizde kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Toprak gerektirmeyen, sulamanıza dahi ihtiyaç duymayan cihaz, 30 dakikada bir 5 dakika boyunca tohumları suluyor. Bunun için tek yapmanız gereken haznesine gerekli suyu koymak ve tohumları tepsiye eklemek… Sonrasını Freshlife’a bırakın. Üstelik jelleşen tohumlar dışında tüm tohumları rahatlıkla filizlendirebilirsiniz. Artık evinizde tarım ilacı içermeyen, besleyici mikro filizler üretebilirsiniz. Üstelik geniş hacimli cihaz içinde birden çok tohum çeşidini aynı anda yetiştirebilrisiniz.
GEO - Filizlendirme Kavanozu küçük mutfaklar ve başlangıç düzeyi filizlendirme işlemleri için ideal. Üstelik ürünü kullanmak için içine tohumları yerleştirmeniz yeterdi. Ardından sadece biraz nemlendirmeniz gerekiyor. Cam hazne, paslanmayan çelik kapak ve porselen tabaktan oluşuyor. Süzgeçli kapak, hazne içindeki fazla nemi süzerek filizlerin yetişmesine yardımcı oluyor. Ürün, keten tohumu, çiya, roka ve tere dışında tüm tohumlar için kullanıma uygun.
Defya koleksiyonunda bulunan kurutucular da evde hazırladığınız filizleri kurutmak için hizmetinizde. Wartmann ve Tribest Sedona ürünlerini sunan Defya ile evinizde endüstriyel kurutma kalitesini yakalayabilirsiniz. İşte sizler için seçtiğimiz kullanışlı kurutucularımızdan biri:
Tribest Sedona Supreme 47 Lt Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi sebze, meyve, yemiş, bakliyat kurutmak için birebir. Farklı gıdaları aynı anda nemden arındırmak için geniş iç hacme sahip. Bunun için 9 adet paslanmayan çelik tepsisi ile son derece fonksiyonel bir ürün. Dahası TST, ikili ardışık çalışma sistemi var. Sessiz çalışan ve 30 ile 68 derece arasında kurutma yapabilen cihaz, Buna ek olarak, LED iç aydınlatma ile kuruma süresini anbean kontrol etmenizi sağlıyor.
Filizlendirilmiş Karabuğday Unu Nedir?
Bakliyat, tahıl ve sert kabuklu kuruyemişlerin filizlendirme yoluyla yeniden hayat bulması, besin değerinin de artması demek. Tohumların fitik asit, lektin gibi sindirim sorunlarına yol açabilen anti-besin ögelerinden arındırılması, filiz oluşturma işlemi ile mümkün. Filizlendirilmiş karabuğday unu ise karabuğday tohumlarının filizlendirildikten sonra kurutulması ve ardından blend edilmesi ile elde edilen una deniyor. Filizler granola, sandviç gibi gıdaların içinde kullanılabildiği gibi un haline getirilerek de tariflerde kendine yer buluyor. Kullanımı artık öylesine yaygın ki, hemen her yerde organik filizlendirilmiş çiğ karabuğday unu bulabilirsiniz. Evinizin hijyeninde kendiniz de kolaylıkla üretebilirsiniz.
Filizlendirilmiş Karabuğday Unu Nasıl Yapılır?
Evinizin konforunda filizlendirilmiş karabuğday unu yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler,
- Çiğ karabuğday tohumu
- Su
- Filizlendirme için araçlar
- Kurutucular
- Öğütücü bir cihaz
Şimdi malzemeler hazırsa başlayalım; filizlendirilmiş çiğ karabuğday unu nasıl yapılır? Marketlerde dahi bulabileceğiniz çiğ karabuğday tohumlarını filizlendirme aparatları içine almalısınız. Onları nemlendirerek filizlenmesini beklemelisiniz. Filizler ideal boyuta ulaşana kadar birkaç gün nemlendirmelisiniz. Eğer otomatik bir filizlendirici kullanıyorsanız sulama işlemini kendisi yapacaktır.
Filizler oluştuğunda kurutucunuzun tepsisi üzerine bir tepsi örtüsü sererek hazırlık yapmalısınız. Örtü üzerine filizleri güzelce yaymalı, üst üste gelmemelerine özen göstermelisiniz. Sonrasında 48 derecede, 10 saat boyunca ağır ağır kurutma yapabilirsiniz. Bu sayede çiğ kurutma prensiplerini gözeterek, pişirmeden, besin öğelerini koruyarak karabuğday filizlerini kurutabilirsiniz.
Son olarak elde ettiğiniz kuruları blend ederek un yapabilirsiniz. Dilerseniz kuru filizleri bu haliyle saklamanız mümkün. Kullanacağınız zaman taze taze öğütebilirsiniz. Un tanelerinin kalınlığını öğütme süresi ve bıçak hızını gözeterek ayarlayabilirsiniz. Daha taneli bir un istiyorsanız daha az öğütmeyi seçebilirsiniz. Daha çok blend ederek taneleri küçültebilirsiniz.
Filizlendirilmiş Karabuğday Ununun Faydaları Nelerdir?
Hamur işlerinin glutensiz, sindirimi kolay ve leziz versiyonlarını yapabileceğiniz filizlendirilmiş karabuğday ununun faydaları da en az lezzeti kadar fazla. Mutfağınızda daha çok tüketmeniz için neden oluşturacak yararları sizler için derledik:
- Filizlendirilmiş karabuğday unu gluten içermiyor. Bu sayede glutensiz beslenenler için seçenek oluyor. Yüksek lif ve protein kaynağı olan unlar, bitkisel beslenenlerin de gözdesi haline geliyor.
- Karabuğday içerisinde yer alan quercetin adlı madde sayesinde birçok faydayı beraberinde getiriyor. Bağışıklığın olağan fonksiyonuna destek veren quercetin, kalp hastalığı riskini de azaltıyor. Ayrıca vücutta bulunan inflamasyonun azaltıyor. (Kaynak)
- Filizlendirilen karabuğdayın 7 gün içinde C vitamini içeriğinin orijinalinden 14 kat fazla. Flavonoid içeriği 4.2 kat artıyor. Serbest flavonoidler ve fenolik asitlerin birikmesi dolayısıyla 48 ile 72 saat filizlenme sonrasında esansiyel aminoasitlerin arttığı keşfediliyor. Bununla beraber glisemik indeks değeri düşüyor. (Kaynak)
Doğal olarak glüten içermeyen çiğ karabuğday unu, bitkisel protein içeriğinin yüksekliği ile dikkat çekiyor. Bu sayede vegan ve vejetaryenler için güçlü bir protein kaynağı oluyor. Ayrıca filizlendirilmiş unlar, tahıl unlarına göre daha fazla lif, antioksidan, vitamin ve mineral sahibi. Bu da un kalitesinin yükseldiği anlamına geliyor. Filizler ile besin değeri artıyor. Mineral ve vitamin değerleri, düşük ısıda ve uzun sürede kurutma sayesinde korunuyor. Ayrıca blender ile öğütme işlemi de besin değerlerinde düşüşe sebep olmuyor. Doğru prensiplerle hazırlayarak ve uygun koşullarda muhafaza ederek siz de besin değerini ve un kalitesini koruyabilirsiniz.
Filizlendirilmiş Karabuğday Ununun Kullanım Alanları
Geleneksel mutfaklarımızda yer alan hamur işlerinin daha besleyici ve iyi versiyonlarını yapmak ister misiniz? Filizlendirilmiş karabuğday ununu, beyaz un kullandığınız her yerde keyifle değerlendirebilirsiniz. Örneğin çorbalara meyane yapmak, krepler hazırlamak, ekmek hamurları yoğurmak ve kurabiyeler oluşturmak için yararlanabilirsiniz. Her tarifinizin besleyici bir versiyonunu yapabilirsiniz. Filizlendirilmiş karabuğday ununu kullanırken tek dikkat etmeniz gereken ise yapışkanlığı artırmak. Bunun için hamurun tutumunu kolaylaştıran karnıyarık otu tozu ürünlerinden yararlanabilirsiniz.
Glutensiz ve Besleyici: Filizlendirilmiş Karabuğday Unu ile Sağlıklı Hamur İşleri
Glüten içermeyen ve besleyici olan filizlendirilmiş karabuğday unu ile sağlıklı hamur işleri evinizde. Unu su, yoğurt, süt ve yumurta ile karıştırarak protein dolu krepler yapabilirsiniz. Dilerseniz bitkisel içecek kullanarak bitki bazlı besleyici krepler hazırlayabilirsiniz. Hem tatlı hem de tuzlu hamurlarda kullanabileceğiniz karabuğday, nötr lezzeti sayesinde tüm reçetelerinizde başrol üstlenmeye hazır. Çiğ karabuğday ununu tek başına veya diğer glütensiz unlarla karıştırarak değerlendirebilirsiniz. Makarnalar, mantılar, çörek ve börekler yoğurabilirsiniz.
Defya mutfağında sizler için hazırlanan birkaç tarifi paylaşmak isteriz:
- Öncelikle Maya Kitchen'ın özel şefi Özlem Arıkan’ın karabuğdaylı ekmek tarifi sizlerle. Karabuğday unu yerine filizli karabuğday ununu aynı ölçüde kullanabilirsiniz. Glütensiz beslenenlerin ekmek arayışına son verecek reçetemiz sizlerle:
- Revna Çakır’ın Defya mutfağında hazırladığı glutensiz muzlu kek tarifi ile tatlı krizlerini yatıştırmak şimdi çok daha kolay. Hızla hazırlanan ve lezzetine doyum olmayan kekimiz son derece besleyici. Üstelik dilerseniz ufak değişikliklerle kek tarifini zenginleştirebilirsiniz. Böylece kendi spesiyallerinizi yaratabilirsiniz.
Son olarak, daha fazla tarif, ipucu ve Defya ürünü ile tanışmak için Defya Ailesi sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz. Ayrıca mutfak sırlarınızı, tarif ve ipuçlarınızı sosyal medya hesaplarımız aracılığıyla bizlerle paylaşabilirsiniz.