Dünyanın birçok ülkesinin temel gıdası olan ekmek zararlı mı? Yoksa ekmek tüketimine yönelik korku senaryoları gerçekten yalan mı? Siz de ekmeksiz doymam diyenlerden ancak yine de endişe duyanlardansanız ekmek hakkında bilinenleri masaya yatırıyoruz. Yazımız aracılığıyla ekmek tüketimi hakkındaki gerçeklere ulaşabilirsiniz. Yazımızda bulacağınız diğer başlıklar:
- Ekmek Tüketimini Azaltmaya Yardımcı Defya Ürünleri
- Ekmek Zararlı mı? Neden Azaltılmalı?
- Ekmek Tüketimi Nasıl Azaltılır? Bu Hedef Gerçekten İmkansız mı?
- Beyaz Ekmek Yerine Ne Yenir sorusuna Defya Tarifleri ile Yanıt Veriyoruz.
Ekmek Tüketimini Azaltmaya Yardımcı Defya Ürünleri
- Hawos Oktagon, Defya ailesinin en sevilen taş değirmen ürünlerinden biri. Tahıl ve bakliyatları evde öğütmeye yardımcı olan ürün Almanya’da üretiliyor. Sekizgen gövdesi şık görünürken özel mekanizması taneleri dilediğiniz boyutta taze taze öğütüyor. Onunla nohut, fasulye unları hazırlamak oldukça pratik.
- Tribest Freshlife Otomatik Sulamalı Filizlendirici ürün, Defya’nın gözde filizlendirici modeli. Otomatik sulama fonksiyonu sayesinde zahmetsiz filiz yetiştirmeye imkan tanıyor. Onunla çeşit çeşit tohumu kolaylıkla mikro filizler haline getirebilirsiniz. Böylelikle besleyiciliği artırmanız mümkün. Filizleri, tariflerde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Sadece 5-8 gün içinde topraksız, kimyasalsız filiz sağlayan alet, mutfakta da oldukça az yer kaplıyor.
- British Berkefeld 6 Lt Portatif Su Arıtma Cihazı ile dilediğiniz her yerde, her an içme suyunuz hazır. Ekmeği bırakma sürecinin değişmez önerisi su içmek oluyor. Hem metabolizmayı hem de sindirim sistemini destekleyen su ile siz de değişim aşamasını daha kolay atlatabilirsiniz. Bu zaman zarfında su arıtıcı ürünler ile damacana derdi olmadan şebeke suyunu temiz içme suyu haline getirmeniz mümkün. Ürün seramik filtreler sayesinde partikülleri %99.9, toksik kurşunu %99.5 oranında temizliyor. Kloru da arındıran sistem PFOS ve PFOA kirleticiler üzerinde de etkili.
Ekmek Tüketimi Neden Azaltılmalı?
Ülkemizin de temel besin maddeleri arasında bulunan ekmeğin zararları hakkında çok sayıda araştırma var. (Elbette bahsettiğimizin beyaz ekmek olduğunu belirtmeliyiz.) Meyve ve sebzelerle kıyaslandığında besin ögeleri bakımından fakir olan ekmeğin vitamin ve mineral içeriği de oldukça zayıf. Üstelik beyaz undan yapılan ekmekler lifli gıdalar arasında da sayılamıyor, zira posa oranı da oldukça düşük kalıyor.
Diğer taraftan, ekmek tüketimi hakkında parmak basılan noktaların başında glüten geliyor. Hatta buğdaydan yapılan ekmek zararlı mı diye sorduğunuz birçok kişiden şişkinlik gibi sorunlar yarattığını duyabilirsiniz. Zira buğday unu, glüten hassasiyeti olan kişilerin sindirim sorunları yaşamasına kapı aralıyor. Duyarlılığı olan kişiler ishal, mide ağrısı, şişkinlik gibi yaşam kalitesini düşüren sorunlar yaşıyor. (Kaynak)
Karbonhidrat oranı oldukça yüksek olan beyaz ekmek, kan şekerinin hızla yükselmesine neden. Ayrıca yapılan çalışmalar glisemik indeksi yüksek olan bu tür gıdaların açlık hissini artırdığını ve aşırı yeme hissini tetiklediğini gösteriyor. Bunun yanında yüksek karbonhidrat tüketimi kalp hastalığı riski, diyabet ihtimali ve metabolik sendromlarla ilişkili.
Ayrıca işlenmiş tahıllar, vücudun minerallerden yararlanmasını engelleyen bileşenler içerebiliyor. Ekmeğin zararları arasında öne çıkan bu sorun, birçok kişinin demir, çinko, magnezyum, kalsiyum gibi bileşenlerin eksikliğini çekmesine neden oluyor. Fitik asit adı verilen moleküller, özellikle beyaz ekmek gibi düşük lifli ve rafine tahıllı ekmeklerde mevcut.
Ancak ekmek zararlı mı sorusuna kapsamlı bir yanıt oluşturan bu açıklamalar hemen sizi korkutmamalı. Ekmeksiz doymam diyenlerdenseniz bir kez daha düşünerek alternatif yolları göz önünde bulundurmalısınız. İşte sizlere ilham verecek ekmek tüketimini azaltma ipuçları…
Ekmek Tüketimi Nasıl Azaltılır?
Beyaz ekmek tüketimini azaltmak ile aç kalmayacağınızdan emin olmalısınız. Birçok alternatifiniz var. Örneğin filizlendirilmiş tahıllardan ekmek yapabilirsiniz. Bu sayede besin değerini artırdığınız tahılları güvenle tüketebilirsiniz. Daha fazla antioksidan içeren, fitik asit içeriği azalan filizlendirilmiş tahıllarla yapacağınız ekmeklerin karbonhidrat değeri de daha düşük bulunuyor. Bu da kan şekerinin daha az yükseldiği anlamına geliyor. Üstelik bu ekmekler çok daha fazla lif ihtiva ediyor.
İçerisinde kepek, tane ve tohum bulunduran unlar kullanarak beyaz ekmeğin zararlarına maruz kalmadan doyabilirsiniz. Tüm tahıllı ve ağartılmamış unlu gıdaların lif, protein, vitamin ve mineraller açısından zengin olduğunu aklınızda tutabilirsiniz. Ayrıca bu tarifler, daha uzun süre tok hissetmeye de yardımcı oluyor. Rafine tahıllar yerine işlenmemiş tahıllardan yapılmış reçetelere yönelebilirsiniz.
Ekmek tüketimini azaltmanın bir diğer yolu ise bakliyat unlarına yönelmek… Mercimek ekmeği, nohut makarnası veya fasulyeden kek yapmak imkansız değil. Ekmek zararlı mı diye düşünenlerin en güvenli limanı olan bakliyatlar, doyurucu ve kolay seçenekler sunuyor. Tahin, yumurta, yoğurt gibi bileşenlerle beraber mükemmel bir hamur işi içeriği olan bakliyatları ister püre ister un yaparak karışıma dahil edebilirsiniz. Üstelik kuruyemiş unları da bir diğer seçenek… Badem, fındık ve kaju gibi birçok yemişin ununu kullanarak çeşit çeşit ekmek ikamesi yapabilirsiniz.
Eğer madde madde ekmeği bırakmak için öneriler arıyorsanız sizlere kısa kısa notlar verebiliriz:
- Ekmeği bırakmak için daha sık bakliyat tüketmek bir seçenek.
- Yemeğin yanında hamur işi yeme ihtiyacınızı karşılamak için zorunlu durumlarda tam buğday, taneli, tohumlu ve renkli ekmekleri tercih edebilirsiniz. Ekmek tüketimini azaltma sürecinde bu çeşitle kurtarıcı rol oynuyor. Böylelikle yavaş yavaş ekmeği bırakmaya doğru ilerleyebilirsiniz.
- Bol su içmelisiniz. Ayrıca sofranızda renk renk sebzeye yer açmanız süreci kolaylaştırıyor.
- Ekmek tüketirseniz tüm sürecin bozulduğunu düşünmemeli ve motivasyon kaybetmeden kaldığınız yerden devam etmelisiniz. Özellikle zaman içinde, ekmeğin yarattığı şişkinlik gibi hislerin nasıl azaldığını fark ettikçe, şevkleneceğinizden eminiz.
- Un kullanmanız gerektiğinde, ağartıcı ve koruyucu içeren unlar yerine evde kendi öğüttüğünüz unları seçmelisiniz. Böylelikle temiz içerikli kekler, ekmekler yaparak ara ara kendinizi ödüllendirebilirsiniz.
- Ekmeğin yanında makarna ve pilav bağımlılığınız da mı var? Peki sebzelerden spagetti, lazanya yaprağı yapmaya ne dersiniz? Yemeklere farklı bir form kazandıran doğrayıcılar sayesinde basit karbonhidratlar almadan yemeklerde alışkın olduğunuz doyurucu hissi yakalayabilirsiniz.
Beyaz Ekmek Yerine Ne Yenir?
Beyaz ekmek tüketimini azaltmak için çabalarken size eşlik edecek Defya mutfağı tarifleri birbirinden leziz.
- Glutensiz muzlu kekimizde başrolde badem ve çiğ karabuğday unu var. Ek olarak yumurta yerine chia tohumu kullanarak vegan hale getirebileceğiniz reçetenin lezzet sırrı ise tarçın ve muzun mükemmel uyumu oluyor. Hamur işinin çok daha hafif alternatifi olan tarifimiz Revna Çakır imzasıyla sizlerle.
- Glütensiz Un Karışımı içerisinde tahıl ve bakliyatlar bulunduruyor. Ceyda Artun imzalı tarifimiz, özellikle sandviç yapımında tercihiniz olmalı. Ayrıca glüten içermeyen ve sindirimi kolay olan tarif ile ekmek tüketimi artık “rahatsız etmiyor.”
- Karabuğdaylı Ekmek glütensiz ve oldukça lezzetli. Beyaz ekmek tüketimini azaltmak isteyenlerin ilk tercihi olmaya aday. Yapımı oldukça kolay olan tarifi Maya Kitchen’ın özel şefi Özlem Arıkan ile hazırlıyoruz.