Flexitarian Diyet (Yarı Vejetaryen) Nedir?

Flexitarian Diyet (Yarı Vejetaryen) Nedir?

Bitki bazlı beslenme alışkanlıkları dünya genelinde trend ivmesini yükseltiyor. Esnek veya yarı vejetaryenlik olarak da anılan flexitarian diyet her geçen gün daha çok kişinin tercihi oluyor. Öyle ki günümüzde İngiltere’sinde nüfusun %23’ü kendini bu şekilde tanımlıyor. Sağlık, yiyecek çeşitliliği, doğal gıda arayışı, fiyat avantajı ve çevre bilinci gibi nedenlerle eğilim gelişim gösteriyor. Esnek vejetaryen diyeti tüm yönleriyle sizler için inceliyoruz. İşte yazımızda bulacağınız detaylar:

• İlk olarak sizleri flexitarian diyet için en iyi Defya ürünleri ile tanıştırıyoruz. 

• Flexitarian diyet nedir açıkladıktan sonra,

• faydalarından konu açacağız. 

• Flexitarian diyette neler yenir sizlerle paylaşacak, 

• Flexitarian diyete nasıl başlanır ipuçları vereceğiz.

İyi yaşama yardımcı markaların Türkiye distribütörü olan Defya ile siz de dünyanın yeni trendi olan flexitarianizmi yakından tanıyacaksınız.

 

Flexitarian Diyet için En İyi Defya Ürünleri

Flexitarian diyete yardımcı, bitkisel beslenme alışkanlıklarını evlerinize getirecek birçok ürün Defya’da sizlerle. Kolay ve besleyici kahvaltılar hazırlamanızı sağlayacak blender modelleri bir arada! Dahası, evde bakliyat unları yapabileceğiniz değirmenleri, besleyici filizler elde etmenizi sağlayacak filizlendiricileri, bitkisel içecek makinelerini Defya ürünleri arasında bulabilirsiniz. Dünyaca ünlü markalarının Türkiye’deki tek ve yetkili distribütörü olan Defya ile güvenli alışveriş sırası sizde!

 

Flexitarian Diyet: Defya Mutfak Aletleri ile Kolay ve Sağlıklı

Bitki bazlı tariflerin yer aldığı tarif.defya.com.tr adresinde, ürünler ile hazırlayacağınız nefis reçeteler sizlerle. İşte flexitarian diyet için avantaj sağlayan Defya ürünleri:

Sebze meyve sıkacağı ürünleri ile meyve ve sebzelerin vitamin dolu sularını soğuk sıkım ayrıcalığı ile evlerinize getirebilirsiniz. Katı kök sebzeler için ideal olan dikey ve lifli yaprakları dahi sıkmayı kolaylaştıran yatay sıkacaklar, Amerika’nın ünlü markası Tribest imzası ile Defya’da.

Defya’nın öncü sıkacağı ise kuşkusuz Tribest - Greenstar Elite Soğuk Sıkım Meyve Ve Sebze Sıkacağı oluyor. İnsan dişlerini taklit eden mekanizması ile enzim ve vitaminleri ortaya çıkarıyor. Çam iğnelerini dahi sıkabilecek uzmanlıkta olan ürün ile yemiş ezmeleri, sorbeler, pateler de yapabilirsiniz. Üç öğütme aşaması sunan tam öğütme sistemi ise meyve ve sebzelerden çok daha fazla su elde etmenizi sağlıyor. Cep girintileri ve kesme noktaları bulunduran çift dişli sistem sıkım verimini maksimuma taşıyor.

Hayvansal süt tüketmek istemeyenlerin evde kolaylıkla bitkisel içecekler yapmasına yardımcı olacak Soyabella bitkisel içecek makinesi de Defya’da. 30 saniyede çiğ içecekler, ortalama 20 dakikada sıcak fonksiyonu ile soya gibi ısıl işlem gerektiren içecekler hazırlıyor. Kalın ve ince filtresi sayesinde içecekleri süzme zahmeti geride kalıyor. Artık badem, yulaf, soya içeceklerini hazır almanız gerekmiyor, dakikalar içinde evde yapabilirsiniz. Ayrıca cihaz ile tonik ve çorbalar da hazırlayabilirsiniz.

Tribest - Cam Personal Blender ile besleyici smoothieler hızla hazırlanıyor. Paslanmaz çelik aksamı ve temperli cam kapları ile dayanıklılık vadeden ürün, değiştirilen kapakları ile taşıma kabı arayışına da son veriyor. Kullandığınız haznelerin kapağını değiştirerek yanınızda taşıyabilirsiniz. 200, 400 ve 600 ml cam hazneler sayesinde içecekleriniz her an yanınızda! Kaymayı engelleyen vakumlu ayaklara sahip olan cihaz, kolay temizlenme avantajını da beraberinde getiriyor.

 

Flexitarian Diyet Nedir?

Henüz yapılmış resmi bir tanımı olmayan flexitarian diyet, esnek vejetaryenlik veya yarı vejetaryenlik olarak anılıyor. Daha çok bitki bazlı yiyeceklerin tercih edildiği bu planda, et ve diğer hayvansal gıdalar da kontrollü olarak tüketilebiliyor. Diğer bir deyişle kırmızı veya et, süt ürünü ve yumurta gibi hayvansal besinlerin ölçülü tüketimine dayanıyor. Flexitarian diyetin esaslarını kısaca özetlemek gerekirse: 

• Meyve, sebze, bakliyat ve tahıllar özgürce tüketiliyor. 

• Hayvansal proteinden ziyade bitkisel protein kaynakları sıklıkla tercih ediliyor. 

• Esnekliğin esas alındığı beslenme düzeninde, et ve hayvansal ürünler yasak değil. Zaman zaman beslenmeye dahil edilebiliyor. 

• İşlenmiş besinler daha az tüketiliyor. Mümkün olduğunca doğal gıdalar beslenme rutininde yer alıyor. 

• Rafine şeker ve tatlılar beslenme planında sınırlı yer tutuyor.

Yasaklardan ziyade yenilmesi gerekenlere odaklanılan flexitarian diyet, kendini vejetaryen olarak tanımlamayanların durak noktası oluyor. Daha sağlıklı beslenme esaslarının uygulandığı beslenme şeklinde, katı kuralların yerini bilinçli yeme özgürlüğü alıyor. Kolesterol gibi olası zararları nedeniyle hayvansal gıdaların kısıtlandığı flexitarian diyette, besleyici bitkisel öğünler ağırlık kazanıyor. Özellikle hayatında bitkisel besinleri artırmak, hayvansal gıdaları azaltmak isteyenler için bu yeni beslenme alışkanlığı çekici bir alan yaratıyor.

 

Flexitarian Diyetin Faydaları Nelerdir?

Oldukça yeni bir eğilim olması nedeniyle yapılan birçok çalışmada direkt flexitarian diyet adı geçmiyor. Ancak esnek vejetaryenliğin sağlık için faydaları, bitkisel beslenme düzeninin potansiyel yararları üzerinden tahmin edilebiliyor. Yapılan çalışmalarda görülen olası faydaları deneyimlemek için mümkün olduğunca az işlenmiş gıda, yüksek oranda bitkisel besin ve tam tahıl tüketilmesi gerektiğini hatırlatmalıyız. Elbette flexitarian diyetin başlı başına daha çok araştırmaya muhtaç olduğunu da…

İşte yapılan çalışmalara göre, flexitarian diyetin faydaları (potansiyel):

• Meyve, sebze, bakliyat ve tam tahıl tüketimindeki artışın lif alımını artıracağı için kalp ve sindirim sistemi için fayda sağlayacağı varsayılıyor.

• Et tüketimi tip 2 diyabet, kolon kanseri ve kardiyovasküler hastalık risklerini artırıyor. Doğal olarak flexitarian beslenme ile tüm bu risklerin azalabileceği düşünülüyor. 

• Bitki bazlı beslenmeye geçiş yapmanın küresel ölüm oranlarını %6 ile 10 oranında azaltmaya yardımcı olabileceği tahmin ediliyor. 

• Crohn hastaları için olumlu etkileri olabiliyor. Henüz direkt bir çalışma ile doğrulanmamış olsa da flexitarian diyetin bağırsak iltihabı için fayda sunabileceği belirtiliyor. 

• Kan basıncını azaltma potansiyeli üzerinde duruluyor. 

• Metabolik sağlık yararları arasında kilo kaybı avantajı üst sıralarda tartışılıyor.

 

Flexitarian Diyette Neler Yenir?

Adı üzerinde flex yani esnek bir beslenme biçimi olan flexitarian diyette katı kurallar bulunmuyor. Flexitarian diyette neler yenir sorusunun yanıtı bu nedenle oldukça geniş. Çünkü aklınıza gelen her şey bu beslenme düzeninde kendine yer buluyor. Belirli bir kalori, mikro veya makro besin hedefi yok. Yasakların bulunmadığı flexitarian diyette bitki temelli besinleri merkeze almak esas. Elbette yarı vejetaryen diyette kişilerin tercihlerinin belli eğilimler gösterdiğinden bahsedebiliriz,

 

• Protein kaynağı olarak çoğunlukla mercimek, fasulye ve nohut gibi baklagiller tercih ediliyor. Hayvansal proteinler nadiren beslenme rutininde yer alıyor. 

• Yağ olarak tereyağı gibi hayvansal kaynaklar yerine çoğunukla zeytinyağı gibi bitkisel seçenekler öne çıkıyor. Hatta sağlıklı beslenme amacı doğrultusunda ayçiçek gibi rafine yağların yerini soğuk sıkım yağlar ve ham yağ kaynağı meyveler/yemişler alıyor. Diğer bir deyişle avokado, zeytin ve çiğ kuruyemiş yemek beslenme rutininin bir parçası oluyor. 

• Meyve ve sebzeler her öğünün başrolünü oynuyor.

• İşlenmiş tahılların yerini kinoa, teff, karabuğday gibi gıdalar alıyor. Tam tahıl ve muadillerinin tüketimi tercih ediliyor.

• Yumurta, süt ürünleri, kümes hayvanları tercih edilirken organik olanlar seçiliyor.

 

Flexitarian Diyette Tüketilmemesi Gereken Gıdalar

Yasağın olmadığını belirtsek de flexitarian diyette kaçınılması gereken gıdalar olduğunu not düşmeliyiz. İşlenmiş besinler, kafeslerde yetiştirilen hayvanların ürünleri, beyazlatılmış unlar, katkı maddesi içeren market ürünleri kısıtlılar arasında. Şarküteri mamulleri, ilave şeker içeren tatlılar mümkün olduğunca diyet dışında kalıyor. Katkı maddesi bakımından zengin yiyecekler de flexitarian diyet ile beslenen kişilerin alışveriş listelerinde yer almıyor.

 

Flexitarian Diyete Nasıl Başlanır?

Bugün, hatta şu an itibarıyla flexitarian diyete başlayabilirsiniz. Uzmanlar genellikle haftanın belli günlerinde vejetaryen veya vegan beslenme ile rutine adım atmanızı öneriyor. Eğer tüm gün belli sınırlar içinde kalmak zor geliyorsa, her gün bir veya birkaç öğünün bitkisel olmasını amaçlayabilirsiniz. Sonrasında belli günlerde bitkisel beslenmeye geçebilirsiniz. Kalan günlerde ise belli bir hayvansal gıda miktarını geçmemeyi hedefleyebilirsiniz. Örneğin haftanın 4 günü bitkisel beslenirken 3 gün hayvansal gıda tüketme özgürlüğü edinebilirsiniz. Bu 3 günde toplam 500 gram hayvansal ürün yeme kotası koyabilirsiniz. Bu hedefe ulaştıktan ve yeme alışkanlıklarınızı düzenledikten sonra, hayvansal gıda alınan günleri ve gıda miktarını azaltabilirsiniz. Haftada 2 gün ve toplam 300 gram hayvansal gıda kotası zorlu gibi görünüyor. Yine de bu, flexitarian diyet için iyi bir hedef. 

 

Etiketler: Flexitarian Diyet (Yarı Vejetaryen) Nedir?
Ağustos 28, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR