İdeal Kahve Tüketimi: Günde Kaç Bardak ve En İyi İçim Saatleri

İdeal Kahve Tüketimi: Günde Kaç Bardak ve En İyi İçim Saatleri

“Güne kahve ile başlamak” şarkılarımızda bile olan, hayatımızın vazgeçilmez rutinlerinden biri. Zihin açıcı, odaklanmayı kolaylaştırıcı, uyanmaya yardımcı kahve tüketimi için ideal zaman ve miktarın ne olduğunu hiç düşündünüz mü? Ne kadar ve ne zaman kahve içilmeli sizin için araştırdık. “Kahvenin saati olmaz” diyenlerdenseniz belki bir kez daha düşünmelisiniz. İşte yazımızda yer alan detaylar:

• Taş değirmenler, öğütücü ve kahve makineleri ile sizlere geniş yelpazede ürün sunan Defya, kahve keyfinize ortak oluyor. Pratik yardımcıları ile kahve zevkinizi gurme bir deneyime dönüştürecek Wilfa ürünleri ile sizi tanıştırıyoruz. 

• Kahve içmek için en uygun zamanı beraber inceliyoruz. 

• Ne kadar kahvenin güvenli olduğu sorusuna yanıt arıyor ve 

• Kahve tüketiminin sağlığa faydalarını bilimsel veriler ışığında anlatıyoruz. 

• Sağlık için oluşabilecek riskleri ve 

• Kahvenin kilo üzerindeki etkisini paylaşarak yazımıza son veriyoruz. 

Defya mutfağının en yeni üyeleri olan Wilfa cihazlar ile siz de kahve deneyimini mükemmelleştirebilirsiniz.

 

Defya ile Kahve Deneyimi: Kahve Makineleri ve Aksesuarları

Avrupa’nın seçkin markası Wilfa, Türkiye’deki tek ve yetkili distribütörü Defya’nın güvencesi ile sizlerle. Kullanışlı, şık ve kaliteli ürünleri ile tanınan marka, öğütme ve demleme cihazları ile kahve keyfinizi pekiştirmek için ülkemizde. İşte Wilfa’nın en popüler ürünlerinden bazıları:

• Wilfa Performance Filtre Kahve Makinesi - WSPL-3B, uygun sıcaklıkta demlenen nefis kahve çekirdeklerinin lezzetini bardağınıza taşıyor. Çıkarılabilir su deposu her demde taze su lezzetini garanti ediyor. Ayrıca cihaz sessiz çalışıyor. Damlama durdurma özelliği ile avantaj sağlıyor. Şıklığı ile ev ve ofislerde boy gösterecek makineyi deneyerek her fincanda damak tadınıza uygun gurme kahveler yudumlamanın keyfini sürebilirsiniz.  

• Wilfa Performance Termoslu Filtre Kahve Makinesi - CM9B-T125 kahvesini daha uzun süre sıcak tutmak isteyenler için… Şık İskandinav tasarımı ile göz okşayan cihaz, termos özelliği ile kahvenin ideal sıcaklıkta kalmasına yardımcı oluyor. Her demlemede taze su kullanıyor.

• Wilfa Uniform 58mm Flat Dişli Kahve Öğütücü - Gümüş - WSFB-100S inoks gövdesi ile mutfaklarda şık bir detay yaratıyor. Paslanmaz çelikten yapılan dişlileri uzun ömür vadediyor. Flat dişliler kahve çekirdeklerinden eşit parçalar öğütüyor. Damakta daha dolgun bir tat arzu edenler için uygun olan ürün, çekirdeklerin maksimum verim sunmasına imkan tanıyor. 41 farklı  hassas öğütme adımından dilediğinizi seçin… Pişirme yöntemine en uygun boyutu yakalayın!

 

Kahve İçmek İçin En Uygun Zaman Ne Zamandır?

Kafein içeriği sayesinde konsantrasyona yardımcı olan kahve, günümüzün en sevilen içeceklerinden biri. Öyle ki, özellikle iş hayatında günün her saatine kahve eşlik ediyor. Ancak kahve tüketmek için de uygun zamanlar var. Hatta akşam saatlerinde içilen veya doz aşımı olarak fazlasıyla alınan kahvenin zararları da mevcut.

Evde kahve çekirdeği öğütmenin faydaları ve lezzeti sizi yanıltmasın. Aslında günün ilk saatlerine taze öğütülmüş çekirdek kokusu ve yoğun bir kahve ile başlamak düşündüğünüz kadar faydalı değil. Kahve içmek için en uygun zaman, uyanmanın birkaç saat sonrasını gösteriyor. Örneğin güne 7 civarında başlayan biriyseniz, 9.30 ile 11.30 arasına bir kahve molası ekleyebilirsiniz. Bu saatlerde kortizol seviyesi düşük olduğundan kahve tüketimi zindelik hissine destek oluyor.

Kahve tüketimi arzusunun bir parçası da egzersiz performansı ile ilgili. Birçok sporsever, hareketten hemen önce kahve içerek hızlı egzersizlerde performansa destek oluyor. Evet, kafeinin egzersiz performansına etkisi mevcut. Bunun için spordan 30 ile 60 dakika önce kahvenizi tüketmelisiniz. (Kaynak 1)

Uyku sorunlarının altında akşam saatlerinde içilen kahveler yatabiliyor. Kaygı düzeyinin artmasına neden olan kahveyi, mümkünse öğlen 14 sonrasında tüketmemeye çalışmalısınız. Akşamüstü ve akşam saatlerinde kahve yerine bitki çaylarına, maden suyu ve suya yönelebilirsiniz. 

Günün kahve tüketimine uygun saatlerinden kafein alarak bedeninizin ritmine uyum sağlayabilirsiniz. Zinde, uykusunu almış, beslenmiş bir beden ile yaşam kalitenizi artırabilirsiniz. Elbette bu saatlerde kahvenin en iyi versiyonunu içmek hakkınız. Kaliteli kahve çekirdeklerini tercih etmeli, mümkünse onları taze öğütmeli ve demleyerek keyifle yudumlamalısınız. Eğer öğütme konusunda endişe taşıyorsanız kahve öğütme rehberi yazımızdan ilham alabilirsiniz.

 

Zamanlama Mükemmelliği: Kahvenizi Ne Zaman İçmelisiniz?

En iyi kahve içme zamanlarını kısaca özetlemek gerekirse: 

• Uyandıktan birkaç saat sonra

• Gece 12 gibi veya daha önce uyuyorsanız öğlen 14’ten önce

• Egzersizden 30 ile 60 dakika önce

Kahve tüketimi için uygun zamanları işaret ediyor. Siz de uygun zamanlarda kahve tüketimine özen göstererek iyi yaşam için bir adım daha atabilirsiniz.

 

Ne Kadar Kahve Güvenlidir?

Sağlıklı kahve içme alışkanlıkları nasıl elde edilir, ne kadar kahve güvenlidir? Bu sorunun net yanıtını bilim veriyor. Yapılan çalışmalara göre, sağlıklı bir yetişkinin günlük kafein tüketimi 400 mg’dan az olmalı. Bu da maksimum 950 ml filtre kahveye denk geliyor. (Kaynak 2) Eğer hamilelik veya emzirme söz konusu ise ideal kahve tüketimi en fazla 300 mg kafein ile sınırlandırılıyor. Hatta birçok uzman 200 mg günlük kafein miktarının güvenli limit olduğunu belirtiyor.

 

Günde Kaç Bardak Kahve İçilmelidir?

Günlük kafein alımı yetişkin ve sağlıklı kişiler için 400 mg, emziren ve hamile kadınlar için 200 mg ile sınırlanıyor. Bu da günde sağlıklı yetişkinler için 4 bardak, hamileler için 2 bardak demek. Elbette kahve tüketimi için verdiğimiz bu ölçüler, ortalama değerler. Kahvenin türü, demleme biçimi, öğütme derecesi kafein miktarının ne kadar alındığını değiştirebiliyor. Benzer şekilde kişilerin özel sağlık durumları, hava sıcaklığı, gebeliğin kaçıncı ayında olunduğu gibi faktörler de limitleri farklılaştırıyor. Bu nedenle herhangi bir sorununuz varsa günde kaç bardak kahve içebileceğinize dair bir sağlık uzmanından destek almalısınız. Her zaman doktorunuzun önerilerine kulak vermeli, gerekirse kafeinsiz çeşitler tüketmelisiniz.  

 

Kahve Tüketiminin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Kahve tüketimi yalnızca lezzetli bir mola değil. Birçok kişi için hayata pencere açmak, enerji tazelemek demek. Peki kahve tüketiminin sağlığa faydaları ne? Bilim, deneyimlediğimiz bu hissi doğruluyor mu?

• Kahve ve enerji arasındaki ilişki bilimsel olarak da kanıtlandı. İçerisindeki kafein sayesinde kahve tüketimi enerji düzeyini ve zindelik hissini artırıyor. (Kaynak 3)

• Yapılan çalışmalar kahvenin bağışıklık sisteminin olağan fonksiyonlarına destek olduğunu gösteriyor. Elbette ölçülü tüketim bu sonucun temel gereği.

• Antioksidan özelliği olan kahve, hücresel hasar, yaşlanma gibi birçok soruna neden olan serbest radikaller ile savaşıyor. Ayrıca antioksidanların inflamasyon ve insülin hassasiyeti üzerinde de etkisi var. Bu bilgi, kahve tüketiminin tip 2 diyabet üzerinde hafifletici etkisi olabileceği konusunda umut veriyor.

• Alzheimer ve parkinson gibi nörodejeneratif sorunlara karşı kahvenin etkisinden bahsetmek mümkün. Yapılan çalışmalar düzenli ve kontrollü kahve tüketiminin demans riskini azaltabileceğini gösteriyor. (Kaynak 4)

 

Kahve Tüketimiyle İlişkili Sağlık Riskleri Nelerdir?

Sağlık ve kahve ilişkisi üzerine yapılan çalışmalar, kaydedilen riskleri de ilan ediyor. Örneğin yüksek oranda kahve tüketimi uyku sorunlarını beraberinde getiriyor. Mide yanması, sinirlilik ve kaygıda yükselme gibi sonuçlar kahve tüketimi ile ilişkilendiriliyor. Bunun yanında kolesterol düzeylerinde artış olabileceği konusunda tüketiciler uyarılıyor. Bu nedenle kahve tüketiminde günlük sınıra mutlaka uymalısınız.

 

Kahve Kiloyu Nasıl Etkiler?

Kilo yönetimi için destekleyici içecekler arasında kahve de var. Düşük kalorisi, ödem atmaya yardımcı içeriği ile kahve, birçok diyetisyenin listesinde yer alıyor. Ayrıca yapılan çalışmalar, şekersiz ve sütsüz kahve tüketiminin kilo kontrolüne yardımcı olabileceğini gösteriyor. Vücuttaki yağ oranının kahve tüketimi ile beraber azalabileceğine dair kanıtlar var. Ancak bu çalışmalarda, katılımcıların rutin bir egzersiz ve beslenme programı da bulunduğunu hatırlatmak gerek. Diğer bir deyişle kahve kiloyu etkileyebiliyor. Fakat beslenme ve yaşam tarzının da kilo kontrolüne uygun olarak düzenlenmesi şartıyla…

 

 

Etiketler: Kahve tüketiminin ideal miktarını ve zamanını öğrenin! Sağlıklı kahve alışkanlıkları ipuçları için hemen tıklayın.
Ağustos 27, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR