Mavi Bölge Diyeti: Uzun ve Sağlıklı Yaşamın Sırrı

Mavi Bölge Diyeti: Uzun ve Sağlıklı Yaşamın Sırrı

Dünyanın en uzun yaşayan insanlarının sırrını bilmek ister misiniz? Eğer yanıtınız evet ise sizi mavi bölge diyeti ile tanıştırmalıyız. Dünyanın en uzun yaşamlarının kayıtlara geçtiği bölgelere blue zone, mavi bölge adı veriliyor. Yapılan çalışmalar bu yerlerde yaşayan kişilerin yalnız yaşam uzunluğu değil, hastalıklar konusunda da diğerlerinden farklı olduğunu gösteriyor. Öyle ki kalp hastalığından diyabete birçok hastalık bu bölgelerde daha az görülüyor. İşte bunun sonucunda uzun ve sağlıklı yaşamın sırrının mavi bölgelerde saklı olduğuna inanılıyor. Bu sırları paylaşacağımız yazımızda şu detayları bulacaksınız:

• Sizleri Defya’nın mavi bölge diyetinde kullanılabilecek ürünleri ile tanıştıracağız. 

• Mavi bölge nedir noktasından start alarak konuyu derinlemesine inceleyeceğiz. 

• Mavi bölge diyetini detaylandıracak,

• Sağlık üzerindeki olası faydalarından bahsedeceğiz.

• Son olarak ise mavi bölge diyeti ile uzun yaşamın ilişkilendirilme nedenlerini aktaracağız.

 

Defya ile Mavi Bölge Diyeti: Sağlıklı Yaşamın Anahtarı

Blue zone diyeti olarak da anılan mavi bölge diyetinin başrollerinde sebze ve meyveler var. Bitki bazlı beslenmeyi kolaylaştıran Defya ürünleri ile siz de çok daha pratik bir şekilde mavi bölge insanları gibi beslenebilirsiniz.

Doğrayıcı, filizlendirici ve sebze meyve sıkacağı ile tanışarak evlerinizde besleyici öğünler hazırlayabilirsiniz. İşte o ürünlerden biri de Greenstar… Tribest Greenstar Elite soğuk sıkım meyve ve sebze sıkacağı, meyve ve sebzeleri düşük hızda, soğuk sıkım yöntemiyle işliyor Besin değerlerini ve vitaminleri maksimum derecede koruyor. Malzemeleri daha iyi ezme ve sıkma performansı sağlayan çift öğütme mekanizması, lifli ve sert sebzelerle çalışırken etkili bir sonuç vadediyor.

 

Defya Blender ile Mavi Bölge Diyeti: Kolay ve Lezzetli Sağlık

Defya koleksiyonunda yer alan blender modelleri smoothie yapmanın en kolay yolunu deneyimleyebilirsiniz.

• Tribest - Cam Personal Blender paslanmaz çelik bıçakları ve cam hazneleri ile hizmetinizde. Kırılmaya dayanıklı olan hazneler, kapak değişimi ile taşıma kabı haline geliyor. Son derece pratik taşıma kaplarının 200, 400 ve 600 ml boyları blender ile sizlere ulaşıyor. Pürüzsüz smoothieler, mamalar, püreler, dilediğiniz her an yanınızda. Değişken hız ayarı ve tek dokunuş ile çalışma özelliği sayesinde kontrolü size bırakan ürün, arzu ettiğiniz kıvama ulaşmanıza yardımcı oluyor.

 

Defya Kurutucu ile Mavi Bölge Diyeti

Defya’nın distribütörü olduğu bir diğer bitki bazlı beslenmeyi kolaylaştırıcı ürün ise Sedona kurutucu. Tribest Sedona Express 25 Lt. Meyve ve Sebze Kurutma Makinesi, İki Aşamalı Ardışık Sıcaklık Zamanlayıcısı (TST) özelliği ile önce yüksek derecede (75 derece) sonra düşük ısıda kurutma yapabiliyor. Yıkanabilir filtre bulunduran cihaz, 11 paslanmaz çelik raf sahibi. Merkezi güçlü fan teknolojisi ile gıdaları eşit şekilde kurutuyor. Kurutucuda LED aydınlatma, cam pencere mevcut

 

Mavi Bölge Nedir?

İnsanların yoğun olarak uzun ömürler yaşadığı yerlere mavi bölge deniyor. Uzun ve sağlıklı yaşamın sırrına erişildiği düşünülen mavi bölgelerde, beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıkları mercek altında. Dünyanın farklı kıtalarındaki mavi bölgelerin ortak noktaları, farkları inceleniyor. Elde edilen sonuçlar ise bizlere uzun ve iyi yaşam konusunda bir yol haritası sunuyor. Mavi bölge olarak adlandırılan 5 yerden bahsedebiliriz. 

• Japonya, Okinawa

• Yunanistan, İkarya

• İtalya, Sardinya Nuoro Eyaleti

• Kosta Rika, Nikoya Yarımadası

• Amerika Kaliforniya, Loma Linda

Dünyanın farklı alanlardaki bu yerlerde uzun yaşamın temel sırrı genetik mi? Uzmanlar bu soruya büyük oranda hayır diyor. Anahtar beslenme ve yaşam tarzında. İşte tam da bu nedenle, mavi alanlardaki beslenme alışkanlıkları mavi bölge diyeti adındaki planın ilham kaynağı oluyor. Benzer şekilde mavi bölge yaşam tarzı da beslenme gibi iyi yaşam adına örnek alınmak üzere insanlara aktarılıyor.

 

Bölgelere Göre Mavi Bölge Diyetinin Özellikleri

Mavi bölge diyeti, her bölgede farklı içerikler ve alışkanlıklarla karşımıza çıkıyor. Elbette coğrafyanın ve bitki örtüsü farklılıklarının bu değişikliklerde payı büyük. Ancak ortak noktalar da var. Üstelik bu noktalar, uzun yaşamın sırrını verebilecek kadar benzerlik taşıyor. İşte bölgelere göre mavi bölge diyetinin özeti ve özellikleri

• Japonya, Okinawa

Düşük kalorili beslenmenin esas alındığı mavi bölge diyetinde, kök sebzeler, mor patates, deniz yosunu, balık, yağsız et ve bol baharatlar kullanılıyor. Masadan tam doymadan kalkmanın alışkanlık olduğu Okinawa’da insanlar soya fasulyesini de yemeklerinin baş aktörü olarak görüyor. Çoğunlukla işlenmemiş gıdaları tüketiyor ve evde yemek hazırlıyorlar. Ayrıca güçlü sosyal bağları olan topluluklar halinde yaşıyorlar.

• Yunanistan, İkarya

Geleneksel Akdeniz beslenme tarzına daha yakın olan İkarya’da, bol meyve ve sebze, tam tahıllar, bakliyatlar ve zeytinyağı tüketiliyor. Burada keçi peyniri, bal ve taze otlar mavi bölge diyetinin olmazsa olmazı. Kahve ve bitki çayı içen İkaryalılar, öğleden sonra siesta alışkanlığına da sahip.

• İtalya, Sardinya Nuoro Eyaleti

Tam tahılların, bakliyatların, bahçe sebzeleri ve meyvelerinin tüketildiği Nuoro’da, koyun sütü ve peyniri yeniyor. Sadece pazar günleri ve özel günlerde et yiyen Nuorolular, az miktarda kırmızı şarap tüketiyor. Eğimli arazilerde yaşadıkları için egzersiz hayatlarının bir parçası. Ayrıca dağlık arazilerde hayvancılık yapmaları onların temiz hava ve hareket ile sürekli iç içe olmalarını sağlıyor.

• Kosta Rika, Nikoya Yarımadası

İşlenmiş gıda tüketiminin neredeyse olmadığı Nikoya’da mısır ve tatlı patates gibi antioksidan yönünden zengin yiyecekler menülerde yer alıyor. Bol sebze ve meyve tüketen Kosta Rikalılar, maden suyu tüketme alışkanlığı bulunduruyor. Balık, et ve süt ürünleri en doğal halleri ile sofralara ulaşıyor. Aile bağlarının güçlü olduğu mavi bölgede aktif yaşamdan kesinlikle vazgeçilmiyor.

• Amerika Kaliforniya, Loma Linda

Amerika ortalamasından çok daha uzun yaşanan Loma Linda’da, yeşil yapraklı sebzeler, yemişler ve bakliyatlar oldukça fazla yeniyor. Genel nüfusun vegan olduğu bölgede, süt, yumurta ve balık tüketenler ise bu gıdalara beslenme rutinlerinde çok az yer veriyor. Alışıldığı gibi bu gıdalar ana yemek gibi değil, garnitür olarak sofrada kendine yer buluyor. Sigara ve alkol tüketilmeyen mavi bölgede, insanlar aktif yaşam sürüyor.

 

Mavi Bölge Diyeti Nedir?

Modern dünyanın dayattığı glutensiz beslenme alışkanlığından mavi bölge diyeti içinde bahsetmek mümkün değil. Hatta birçok bölgede insanların evlerinde makarnalar açtığı kayıtlara geçiyor. Ancak bir farkla… Mavi bölge diyetinde kullanılan unlar köylerde üretilen, kepek içeren, ata tohumlarından işlenen unlar. Diğer bir deyişle işlenmiş ürünler dahi kent hayatında alışılan paketli gıdalardan farklı. Peki mavi bölge diyetini özetlemek istersen başka hangi noktalara dikkat çekebiliriz?

• Öncelikle kati kuralları olan, kalori kısıtlaması bulunan bir diyet sistemi yok. Ancak tüm mavi bölgelerde ortak olan noktalardan biri her alanda yüksek oranda sebze ve meyve tüketilmesi. Özellikle mavi patates gibi antioksidan içeren yiyecekler mavi bölge diyetlerinde oldukça yaygın. 

• Diğer taraftan bakliyat ve yemişler, temel protein kaynaklarını oluşturuyor. Et ya hiç ya da çok az yeniyor.

• Rafine edilmiş yağlar yerine soğuk sıkım zeytinyağı veya hayvansal yağlar kullanılıyor.

• Aktif yaşam süren bu insanlar yemeyi yaşamsal bir gereklilik gibi görürken bir yandan da sosyal ağları kuvvetlendirmek için kullanıyor. Sofradan tam olarak tok kalkmama alışkanlığı yaygın. Ayrıca aile yemekleri, kalabalık sohbet sofraları yemeğin yeme eyleminden fazlası anlamına geldiğini ispatlıyor.

• Alkol kullanımı genellikle şaraptan ibaret ve çok az tüketim mevcut. Sigara içilmeyen mavi bölgelerde, alkol ise kontrollü tüketilen bir yemek eşlikçisi konumunda.

• Gıdalar doğal kaynaklardan alınıyor. Süt köyün hayvanlarından, meyve ve sebzeler bahçeden veya komşudan tedarik ediliyor. Yerel ürünler, mevsiminde yenen gıdalar ile mavi bölge diyeti çerçevesini belirginleştiriyor. Sürdürülebilir beslenme ilkelerine doğal bir uyum söz konusu.

• İşlenmiş tahılların yerini tam tahıllar alıyor.

• İnek sütü yerine koyun ve keçi sütü tercih ediliyor.

 

Mavi Bölge Diyetinin Sağlık Üzerindeki Faydaları Nelerdir?

Mavi bölge diyeti olarak işaret edilen tek bir beslenme biçimi veya kesin kuralları olan bir rutin mevcut değil. Ancak mavi bölgelerde ağırlıklı olan yeme düzenlerini göz önüne aldığımızda sağlık için olası faydaları listelememiz mümkün. İşte mavi bölge diyetinin sağlık üzerindeki faydaları:

• Beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarına bakıldığında, uzun yaşam en belirgin sonuç oluyor. Mavi bölgelerde yaşayan insanlar dünyanın birçok yerindeki insanlardan çok daha uzun süre hayatta kalıyor. 

• Bitki bazlı diyetlerin kalp, diyabet ve kanser gibi hastalıklara bağlı ölümleri azalttığı düşünülüyor. (Kaynak)

• Yapılan çalışmalar, mavi bölge diyeti ve yaşam tarzını örnek alan insanların daha düşük obezite riski ile karşı karşıya olduğunu gösteriyor. 

• Bakliyatlardan lif ve protein alımının daha düşük ölüm riski ile ilişkilendirildiği biliniyor. (Kaynak)

• Mavi bölge diyetinde sık sık rastladığımız tam tahıllar, daha düşük kan basıncı, kolon kanseri ve kalp krizi ile ilintili görülüyor.

 

Mavi Bölge Diyeti Uzun Yaşam İle İlişkilendirilmesinin Nedenleri

Mavi bölgelerde yaşayan insanlardan 100 yaşını geçenlerin toplumdaki oranı, dünyanın diğer bölgelerine göre çok daha fazla. Üstelik yapılan çalışmalar, bu şansın genetik faktörlerden kaynaklanmayabileceğini gösteriyor. Zira bu bölgelerden şehirlere göç edenlerde aynı yaşam uzunlukları kaydedilmiyor. Kişilerin yerel ürünlerle, mevsiminde beslenmesi ve işlenmemiş gıdalar tüketmesi mavi bölge diyetinin uzun yaşamla ilişkili olabileceği hakkında ipuçları veriyor. Dünyanın birbirinden uzak 5 bölgesinde kaydedilen ortak alışkanlıklar, mavi bölge diyetinin ve yaşam tarzının iyi yaşamın kapısını aralayabileceğini gösteriyor. Bu alışkanlıklar arasında yeterli uyku, aktif yaşam, inanç, güçlü sosyal bağlar bulunuyor.

 

Etiketler: Mavi Bölge Diyeti: Uzun ve Sağlıklı Yaşamın Sırrı
Ağustos 28, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR