Okul İçin Sağlıklı Beslenme Çantası Hazırlama Rehberi

Okul İçin Sağlıklı Beslenme Çantası Hazırlama Rehberi

Gelişme çağındaki çocukların dengeli ve düzenli beslenmesi oldukça önemli. Her ne kadar evde öğünleri düzenli olsa da, çocukların okulda geçen zamanda da iyi beslenmesi gerekiyor. Okul için sağlıklı beslenme çantası hazırlama önerilerimiz size yardımcı olmak için yanınızda! Çocukların ders aralarında kolayca tüketebileceği, pratik, leziz ve besleyici öğünler için tavsiyelerimize kulak verebilirsiniz. İşte yazımızda bulacağınız detaylar: 

  • İlk olarak sizleri beslenme çantası hazırlamayı pratikleştirecek Defya ürünleri ile tanıştıracağız. 
  • Daha sonra beslenme çantasında olması gereken besinleri açıklayacağız. 
  • Sağlıklı atıştırmalık önerilerimizi sunacak, 
  • Çocuklarla planlama yapmanın önemini vurgulayacağız.  
  • Hijyen ipuçlarının ardından,
  • Sağlıklı seçimler yapmanın yollarından bahsederek sizlere ilham kaynağı olacağız. 

İyi yaşam rehberiniz Defya Blog ile siz de çocuklarınızın okuldaki öğünlerini kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Çeşit çeşit tarif için youtube sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın! 
 


Defya Ürünleri ile Beslenme Çantasını Kolayca Hazırlayın

Dünyaca ünlü markaların en sevilen ve seçkin ürünlerini Türkiye’deki kullanıcılara sunan Defya beslenme çantası hazırlama sürecinde de yanınızda. Defya cihazları ile pratik ve iyi içerikli yiyecekler hazırlayabilirsiniz: 

 

Defya’da bulacağınız blender modelleri  ile hızlıca smoothie tarifleri yapabilirsiniz. Farklı sebze ve meyveleri bir arada içerecek zengin smoothieler sayesinde lif, vitamin, mineral kaynağı içecekleri beslenme çantasına ekleyebilirsiniz. Eğer çocuğunuzun beslenme saatine daha saatler var diye düşünüyorsanız boşuna endişelenmeyin. 

 

Tribest - Cam Personal Vakumlu Blender üzerinde yer alan vakum eklentisi sayesinde saatlerce tazeliğini koruyan smoothieler yapmanız mümkün. Oksidasyonu engelleyen vakum özelliği ile enzimler daha uzun süre canlı kalıyor. 500 W, 0,67 hp beygir gücündeki blender, buz bill kırabilecek kabiliyette. Paslanmaz çelik bıçakları ve cam haznesi ile gıdaların plastik ile temasına engel oluyor. Onunla nefis smoothieleri dakikalar içinde hazırlayabilirsiniz. 

 

Defya’da yer alan juicer modelleri ile taze meyve ve sebze suları hazırlamak çok kolay. Yatay formdaki juicerlar sayesinde, lifli sebzelerin bile suyunu kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Beyaz, krom ve siyah renk seçenekleri bulunan Defya’nın öncü ürünü Greenstar, her çocuklu evde bulunmalı. Çocukların bile seveceği karışım meyve sebze suları tarifleri onun uzmanlık alanı!

 

Tribest Greenstar, güçlü ve çok yönlü bir yavaş sıkma özellikli meyve sıkacağı. Çift dişli teknolojisiyle donatılıyor. Bu sayede sebze, meyve, buğday çimi gibi farklı malzemeleri yüksek verimlilikle sıkabilirsiniz. Yavaş sıkma özelliği, ısınmayı ve oksidasyonu azaltarak daha besleyici, taze ve uzun ömürlü meyve suyu elde etmenizi sağlıyor. 


Beslenme Çantasında Olması Gereken Besinler

Çocuklara beslenme çantası hazırlamak ve sonucun iyi yaşam prensiplerine uygun olduğundan emin olmak için öncelikle besinleri tanımalısınız. Beslenme çantasında olması ve olmaması gereken besinleri bilmelisiniz. Öncelikle olması gerekenlerden başlayalım. 

 

Tüm besin gruplarını karşılayan yiyecekler seçmelisiniz. Bu yiyeceklerin kolay taşınmasına özen göstermelisiniz. Ayrıca kokmamalı, çabuk bozulmamalılar. Beslenme çantasındaki miktar çocuğun doyabileceği kadar olmalı ve mümkün olduğunca artmamalı. Ayrıca ara öğünlerde tüketilebilecek gıdaları da beslenmeye ilave etmelisiniz. 

 

Beslenme çantasında olması gerekenlerin başında tam tahıllar geliyor. Lifli içeriği ile tok tutan ve sindirime yardımcı olan tam tahıllı ekmekler kullanabilirsiniz. Özellikle sandviç ve tost gibi kolay taşınır gıdalar hazırlamak için tam tahıllardan faydalanabilirsiniz. Ayrıca sebze, meyve ve protein kaynaklarını kullanmalısınız. Bunun için sandviçlere sulu olmayan ızgara sebzeler ekleyebilirsiniz. Havuç, salatalık gibi sebzelerden salatalar yapabilirsiniz. Sandviçlerin içine sebzelere ek olarak, bir de köfte koyabilirsiniz. Benzer şekilde yumurta haşlayabilir, peynirler ekleyebilirsiniz. Protein desteği için humus gibi ekmeğe sürülebilen bakliyat pürelerinden yararlanabilirsiniz. Bunun yanında çocukların su tüketimini desteklemek için evde sıktığınız taze sebze ve meyve sularını tercih etmelisiniz. Atıştırmalık olarak ise çiğ yemişler, kuru meyveler tercih edebilirsiniz.  

 

Peki beslenme çantasında hangi gıdalar olmamalı? Çabuk bozulan sucuk, salam gibi işlenmiş et ürünlerinden uzak durmalısınız. Çok kokan çiğ soğanlı salatalar koymamalı, sarımsaktan uzak durmalısınız. Ayrıca ısıtma gerektirecek besinleri beslenme çantasına koymamalısınız. Benzer şekilde bıçakla soyulması gereken meyvelerden uzak durmalısınız. Elle soyulabilecek meyveleri seçebilirsiniz. Son olarak beyaz ekmekler, hazır meyve suları, hazır sandviçler beslenme çantasında olmaması gereken besinler arasında. Lif oranı düşük olan, içerisinde renklendirici, ağartıcı ve katkı maddesi bulunan hazır gıdaları çocuklarınızdan uzak tutmalısınız. 

Beslenme Çantası İçin Sağlıklı Atıştırmalıklar

Siz de beslenme saatlerinde, ara öğünlerde çocukların keyifle tüketeceği atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz. İşte onlardan birkaç örnek: 

 
  • Çilekli Şekersiz Şekerleme tarifimiz Ceyda Artun imzası ile Defya mutfağında. Kuru çileklerle hazırladığımız şekerlemede pancar suyu da yer alıyor. Pişmeyen, kurutularak hazırlanan şekerlemeler çocuklara paketli şekerleri aratmıyor. 

     
  

 
  • Anaokulu kuruyemiş karışımı tarifimiz Melis Aran’dan geliyor. Badem, üzüm, ceviz, kaju, fındık ve kabak çekirdeği bulunduran karışımda elma, havuç gibi meyve ve sebzeler de var. Çocuklar bu atıştırmalıklara bayılıyor. 

     
  

Daha fazla tarif için Defya Ailesi youtube hesabını veya Tarif.defya.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. Öte yandan evde kolaylıkla ekmek yapmak için ekmek mayalama makinesi kullanabilirsiniz. Tam kıvamında mayalandırdığınız tam tahıllı ekmekleri fırında pişirip çocuklarınıza bol lifli öğünler hazırlayabilirsiniz. 

 

Wilfa Probaker ile pratik ve sağlıklı hamurları hızla hazırlayabilirsiniz. 5 kilogram hamur kapasiteli, 7 litre kase hacmi olan Probaker, 5 yıl süren ar-ge çalışmalarının ürünü. Norveç Ulusal Aşçılık Ekibi ile beraber geliştirildi. Çift etkili yoğurma sistemi bulunduran ürün, 20 farklı hız ayarına sahip. Yoğurma kancasıyla hamur yoğurmayı zahmet olmaktan çıkarıyor. Ayrıca FlexiVISP esnek kenarlı çırpıcı ile hamurları kaseden sıyırmayı kolaylaştırıyor. Çift tel çırpıcı mekanizması ise krema, omlet ve keklerde uzman. Onunla beslenme çantası hazırlama rutininiz çok daha kısa zaman alacak!

Çocuklarla Planlama Yapma

Çocuklara meyve, sebze nasıl sevdirilir daha önce sizlerle paylaşmıştık. Çocukları beslenme sürecine dahil ederek onlara küçük yaşta sağlıklı alışkanlıklar kazandırmak mümkün. İlk olarak siz sağlıklı gıdalar tüketerek çocuklara örnek olmalısınız. Elbette neden paketli gıda seçmediğinizi, neyi neden yediğinizi onlara anlatmanız da önemli. Ardından beslenme için çocuklarla planlama yapmaya başlayabilirsiniz. 

 

Başlangıçta, 5 günlük okul haftasının bir gününü kantin günü ilan edebilirsiniz. Bu günde çocuğunuza seçimlerinde özgür olduğunu hatırlatabilir ve kantinden yemesini isteyebilirsiniz. Diğer günlerde ise beraber hazırladığınız bir çizelgeyi uygulayabilirsiniz. Belli günlere belli temalar koymanız mümkün. Örneğin pazartesileri kahvaltı konsepti (krep, pankek, yumurta gibi kahvaltı yiyecekleri hazırlayabilirsiniz) oluşturabilirsiniz. Salı günlerini köfte günü yapabilirsiniz. Bakliyat veya et köfteleri ile her haftayı çeşitlendirebilirsiniz. Çarşambaya ise evde pratik menüler günü adını verebilirsiniz. Hamburger, sandviç, kumpir gibi fast food gıdaların evde iyi versiyonlarını oluşturarak beslenmeye ekleyebilirsiniz. Perşembe ise kantin günü… Benzer şekilde cuma günlerini kek veya börek günü ilan edebilirsiniz. Her cuma hamur işleri yapabilirsiniz. Tabii ki hamur işlerinin tam tahıllı, glutensiz, rafine şekersiz olmasına özen göstermelisiniz. 

 

Beslenme çantası hazırlama sürecinde çocuğunuzun isteklerini mutlaka sormalı ve haftalık planları küçük dokunuşlarla daha besleyici kılmalısınız. Örneğin krep yaptığınız bir gün elmalı yeşil bir juice ile yemeği bir sebze şölenine çevirebilirsiniz. Benzer şekilde hamburgerin ekmeğini nohut unundan yapabilir veya köfteleri sebze tozları ile çok daha vitaminli kılabilirsiniz. Elbette filizlendiriciler ile hazırladığınız mikro filizleri sandviçlere eklemeniz de mükemmel bir son dokunuş… Bu sayede menülerin besleyiciliğini katbekat artırabilirsiniz. 

Beslenme Çantasının Hijyen ve Saklama İpuçları

Beslenme çantası hazırlama sürecinde yiyecekleri seçmek kadar saklamak da önemli. Hijyenik bir muhafaza için özel taşıma ürünleriniz olmalı. Ancak kolay kırılabilen ve tehlike oluşturabilen cam gibi malzemeler yerine daha dayanıklı seçimler yapmalısınız. Örneğin yemeklerin ısısını uzun süre koruyan, dökülmesine engel olan termos yemek kaplarından kullanabilirsiniz. Benzer şekilde BPA içermeyen, dayanıklı yemek taşıma kaplarını tercih edebilirsiniz. 

 

Yemeklerin dökülmeyeceğinden emin olduğunuz kaplar kullandıktan sonra sıra çatal-bıçakta. Keskin olmayan, çocukların kullanımına uygun BPA’sız seçimler yapmalısınız. Çatal ve bıçakları kendi kabının içinde taşımalı ve çanta ile temas etmemesine özen göstermelisiniz. Çocuklar yemek sonrasında da çatal bıçağı yine kabına koymalı. Diğer taraftan beslenme çantası hazırlama sürecinde çantaya mendil, ıslak mendil koymayı unutmamalısınız. Çocukların yemek yerken kucağına/masaya örtebileceği su geçirmez kumaş peçeteler de kullanabilirsiniz. Beslenme çantalarının ısı ve ışık geçirmediğinden emin olmalısınız. Direkt güneş ışığından ve ısı kaynaklarından uzak muhafaza etmelisiniz. 

Beslenme Çantası Hazırlarken Sağlıklı Seçimler Yapmanın Yolları

Pratik beslenme çantası tarifleri hazırlarken seçiminizin sağlıklı olduğundan emin olmak ister misiniz? O zaman her beslenme menüsünü hazırlarken kendinize şu soruları sormalısınız: 

  • Menüde yeterli protein, lif, vitamin, mineral, karbonhidrat ve yağ var mı? Protein için işlenmemiş et, süt ürünü, yumurta ve bakliyatlar kullanabilirsiniz. Kazein dolayısıyla inek sütü ürünleri yerine keçi, yoksa koyun ürünlerini tercih etmelisiniz. Yumurtanın organik olmasına özen göstermelisiniz. Lif içi tam tahıllardan, iyi karbonhidrat ve lif için sebze meyvelerden yararlanabilirsiniz. Yağ kaynağı olarak ise avokado, zeytin ve kuruyemişler tercih edebilirsiniz. 
  • Yemek kokuyor mu? Kötü kokunun çocukları rahatsız etmemesi için yoğun baharattan, soğan ve sarımsaktan uzak durmalısınız. 
  • Kolay yenebiliyor mu? Sandviçleri ikiye bölerek, yiyecekleri hemen yenebilir şekilde paketleyebilirsiniz. Bu şekilde çocuklarınıza yardımcı olabilirsiniz. Paketlemenin sağlıklı olabilmesi için alüminyum folyodan uzak durmalısınız. Ağartılmamış yağlı kağıt ve peçeteler, balmumu kaplı saklama kağıtları kullanabilirsiniz.
Etiketler: okul
Kasım 13, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR