Hazımsızlık çekenler, yemek sonrası ağrı, bulantı veya şişkinlik duyanlar sindirim sistemi için kimi yiyeceklerin zararlı olduğunun farkında. Peki genellikle deneyim ile fark edilen sindirim sistemi için zararlı yiyecekleri önceden bilmek mümkün mü? Elbette… Kimi gıdalar vücudumuz için alarm zillerini çaldırıyor. Hem anlık rahatsızlıklar hem de birikimli olarak zaman içinde ortaya çıkan kronik problemler için kaçınmamız gereken besinler var. Yazımızda şu soruları yanıtlandıracağız:
- Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları Nelerdir?
- Sindirim Sistemini Destekleyici Gıdalar Nelerdir?
- Sindirim Sistemine Dost Yemekler için Defya Ev Aletleri Nelerdir?
Peki sindirim sistemi rahatsızlıkları için önem arz eden, bedeni rahatsız eden yiyecekler neler? Sindirim sistemi organları için zararlı sayılan yiyeceklerin ortak özelliklerinden başlayarak açıklayabiliriz. Aslında doğal olan bir yiyeceğin zararından bahsetmek oldukça zor. Ancak işlenme şekli, içerisindeki katkı maddeleri ve düzenli tüketim sindirim sistemi için kaçınmamız gereken besinleri işaret ediyor. Bu yiyeceklerin başında asitli gıdalar geliyor. Şeker ve asit içeren yapay içecekleri tüketmemelisiniz. Bunun yanında trans yağ içeren yiyecekler, kızartmalar, palm yağı gibi zararlı katkılar içeren besinlerden elinizden geldiğince uzak durmalısınız. Diğer taraftan alkol de sindirim sağlığı için tehdit yaratıyor. Ayrıca paketli gıdalar, şekerli yiyecekler ve sağlıksız karbonhidratlar da listenin birer parçası. Elbette yoğun kafein tüketimi, yanmış gıdaların tercihi de sindirim sistemi rahatsızlıklarının artmasına sebep olan diğer alışkanlıklar.
Tüm bu bilgiler ışığında beslenmeye özen göstermeli, sindirim sistemi rahatsızlıkları başlamadan beslenme planımızı gözden geçirmeli, herhangi bir sorunda mutlaka uzman doktorlarla görüşmeliyiz.
Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları Nelerdir?
Hazımsızlık gibi sorunların arasında yer aldığı sindirim sistemi rahatsızlıklarının en sık görülenlerini sizler için derledik.
- Reflü, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması ve bu durumun yemek borusunda yanma, ağrı, öksürük gibi şikayetlere neden olması durumu olarak tanımlanıyor. Normalde mide içeriği, mide kapısındaki bir kasın açılmasıyla yemek borusuna geçiyor. Ancak bu kasın gevşemesi veya zayıflaması sonucu mide asidi ve sindirim enzimleri yemek borusuna geri kaçarak sindirim sistemi rahatsızlıkları oluşturuyor. Reflü sorununu sıklıkla hazımsızlık, mide ekşimesi, geğirme, öğürme ve ağızda acı bir tat gibi belirtilerle fark edebilirsiniz. Genellikle hafif rahatsızlıklar arasında kabul edilse de kronikleşme ihtimali ciddiyet arz ediyor. Ayrıca sürekli reflü sorunu yaşayan kişiler yaşam kalitelerinin düştüğünden oldukça şikayetçi…
- Gastrit, mide mukozasının iltihaplanmasını ifade ediyor. Mide içindeki asit ve sindirim enzimleri mukozaya zarar verebiliyor. Akut (ani başlayan) veya kronik (uzun süreli) olabilen sindirim sistemi rahatsızlıkları, mide bulantısı, kusma, hazımsızlık, iştah kaybı, karın ağrısı ve şişkinlik, mide ekşimesi, geğirme ve bazen de kanama gibi belirtilere sahip. Tedavi edilmediğinde ciddi problemlere neden olabilen hastalık için beslenme düzeninde değişiklik yapmak hayati önem arz ediyor. (Kaynak)
- Ülser, mide veya onikiparmak bağırsağının (duodenum) iç yüzeyindeki zarın hasar görmesi sonucu oluşan bir yara. Bu tahriş, zaman zaman kanamaya neden olabiliyor. Bu sindirim sistemi rahatsızlıkları; ağrı, hazımsızlık, iştah kaybı, kilo kaybı, mide yanması ve geğirme gibi semptomlarla kendini gösteriyor. Ayrıca, bazen kanlı kusma veya dışkılama gibi ciddi komplikasyonlar da görebilirsiniz.
- Hazımsızlık, yemeklerin mide ve bağırsaklarda sindirilememesi veya sindirimin yavaşlaması sonucu ortaya çıkıyor. Hazımsızlık, yemek sonrası mide ağrısı, şişkinlik, karın krampları, geğirme, mide ekşimesi, bulantı, iştah kaybı ve hazımsızlık hissi ile ayırt ediliyor. Sindirim sistemi rahatsızlıklarının en sık görüleni olan hazımsızlık günlük yaşamı zorlaştırması ile tanınıyor.
Sindirim Sistemini Destekleyici Gıdalar Nelerdir?
Sindirim sistemi rahatsızlıkları genellikle şişkinlik, yanma, bulantı, ağrı, kramp, kasılma ve kusma ile belli oluyor. Özellikle yemek sonrası belirginleşen sorunlar ile beraber ağız kokusu, dışkılama sorunları, idrarda renk değişimleri meydana gelebiliyor. Bununla beraber sindirim sistemi rahatsızlıkları kilo verme veya almayı da beraberinde getiriyor. Kişilerin yorgun hissetmesi, cilt sorunları yaşaması, enfeksiyon geçirmesi de olağan karşılanıyor. Peki sindirim sistemi organlarını sağaltmanın bir yolu var mı? Elbette var. Doktor kontrolü ile düzenlenecek tedavi, sağlıklı sindirim sisteminin yeniden yapılandırılmasına yardımcı oluyor.
Peki sindirim sistemine ne iyi gelir? Beslenme ve yaşam şekli değişiklikleri ile kendimizi daha zinde, rahat hissetmemiz mümkün mü? Evet…. Örneğin yapılan çalışmalara göre probiyotik kullanımı mide ülseri gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesine ve tedavisine yardımcı oluyor. Bunun yanında lifli gıdalar tüketmeli, renkli ve çeşitli sebze/meyve tüketmeye dikkat etmelisiniz. Mümkünse organik gıdalar tercih etmeli, işlenmiş ve paketli ürünler yerine evde ürettiğiniz yiyecekleri tüketmelisiniz. Özellikle yeşil ve mor sebzeler/meyveler, katkısız bitki çayları, posalı gıdalar, yağsız veya sağlıklı bitkisel yağlar içeren alternatifler, çok sıcak veya soğuk olmayan ürünler sindirim sistemine ne iyi gelir sorusuna cevap oluşturuyor.
Yeterli ve düzenli uygulama ile yapılan deneysel çalışmalar umut vadediyor. Beslenme ve yaşam şeklinizde değişikliklere giderek siz de sindirim sistemine dost alışkanlıklar edinebilirsiniz. Mesela,
- Katkı maddesi içeren, posadan arındırılmış ve şeker ilaveli hazır meyve suları yerine sıkacaklar kullanabilirsiniz,
- Beyaz un yerine sağlıklı alternatiflerine yönelebilirsiniz. Örneğin taş değirmen ile evinizde katkısız unlar yapmayı, bakliyat ve tahıllardan un öğütmeyi deneyebilirsiniz.
- Egzersiz yaparak metabolizmaya destek verebilirsiniz.
- Uyku öncesinde yemek yememeye özen gösterebilir, meyve gibi doğal şeker içeren gıdaları günün ilk saatlerinde tüketebilirsiniz.
- Şekerli içecekler yerine her an temiz içme suyuna ulaşarak su tüketimini artırabilirsiniz. Bunun için taşınabilir su arıtıcılar edinebilirsiniz.
- Çok soğuk veya sıcak yiyecekler yerine ılık gıdalar tüketmek de sindirim sistemi organlarının sağlığı için edinilmesi gereken en önemli alışkanlıklar arasında.
Sindirim Sistemine Dost Yemekler için Defya Ev Aletleri
Sindirim sistemi rahatsızlıklarına kapı aralayan, sağlığa düşman yiyecekleri mutfağımızdan çıkarmaya yardımcı olacak ürünlere evinizde yer açmaya ne dersiniz?
- Tribest Greenstar Elite Soğuk Sıkım Meyve Ve Sebze Sıkacağı, meyve ve sebzelerin soğuk sıkım yöntemiyle sıkılmasını sağlıyor. Bu yöntem, yiyeceklerin besin değerlerinin daha iyi korunmasına yardım ediyor. Üç ayrı aşamada meyve ve sebzeleri işliyor. İlk aşamada, yiyeceklerin büyük parçaları öğütülüyor. İkinci aşamada, yiyeceklerin lifli kısımları ve özleri ayrıştırılıyor. Son aşamada ise özler soğuk sıkım yöntemiyle sıkılıyor. Bu adımlar neticesinde sağlıklı ve besleyici meyve-sebze suları elde ediliyor. Üstelik sıkacağın parçaları paslanmaz çelikten yolduğu için son derece dayanıklı. Ayrıca düşük devirli bir motorla çalıştığı için bu sayede sıkma işlemi sırasında yiyeceklerin ısıtılmasını engelliyor.
- GEO Filizlendirme Kavanozu sindirim sistemine ne iyi gelir diye soranları besleyici filizlerle tanıştırıyor. Evde kolayca ve ekonomik olarak filizler hazırlamak için kullanılıyor. Özel tasarımı sayesinde akan suyu tutarak filizlerin çıkmasını sağlıyor. Jöleleşen tohumlar dışındaki hemen tüm tohumlar için uygun olan bu filizlendirici, az yer kaplayan ve şık bir tasarıma sahip. Diğer taraftan cam, paslanmaz çelik ve porselenden yapılmış olması sayesinde dayanıklılık sergiliyor.
- Tribest Glass Personal Vakumlu Blender içerisindeki yiyecekleri oksijensiz ortamda karıştırıyor. Böylece, yiyeceklerin tazeliğini ve besin değerlerini korur ve daha uzun süre dayanmasını sağlıyor. Ayrıca ürün cam haznesi ile de diğer blenderlerden ayrılıyor. Maksimum güç ile çalışan cihaz, buzu kıracak kadar güçlü. Pratik ve kullanışlı olan tasarım, 200, 400 ve 600 ml’lik kırılmaya dayanıklı kaplarıyla karışımları kolaylıkla yanınızda taşımanıza yardımcı oluyor.
Siz de sindirim sistemi rahatsızlıkları ile ilgili daha detaylı bilgi için hekiminize başvurmalısınız. Sindirim sistemine ne iyi gelir sorusuna verdiğimiz yanıtların tamamen bilgilendirme amacı taşıdığını hatırlatmalıyız. Tedavi vadetmediğini, yalnızca yaşam kalitesini yükseltecek tavsiyeler içerdiğini vurguluyoruz. Siz de sindirim sistemi organları sorunu yaşıyorsanız, muhakkak bir sağlık uzmanından yardım almalısınız.